- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετά το Brexit της Βρετανίας έρχεται το Fixit της Φινλανδίας
Σύμφωνα με τον γνωστό Γερμανό οικονομολόγο Χανς-Βέρνερ Ζιν
Την Φινλανδία θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fixit.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φινλανδοί το θυμούνται ακόμα.
«Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης», γράφει ο Ζιν.
Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: την κατάρρευση της Νόκια, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα. Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).
Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.
«Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.
Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ανώτατη τιμή πωλείται η βενζίνη και το ντίζελ στα πρατήρια καυσίμων
«Είναι το χειρότερο που έχω φάει», είπε δοκιμάζοντας προϊόν
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ενεργειακή καταιγίδα
Η ρητορική των ηγετών, οι μεταβαλλόμενοι στόχοι και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια των συγκρούσεων
Η δράση του αποτυπώνεται σε νέο ντοκιμαντέρ
Οι ΗΠΑ έπληξαν σε δέκα ημέρες πάνω από 5.000 στόχους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.