Κοσμος

«Ποια πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στο Cockpit; Εεε;»

Το συναρπαστικό ταξίδι ενός παλιού Boeing της Ολυμπιακής μέχρι το Όρεγκον

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130160-294742.jpg

Κι αν για πολλούς ανθρώπους το αεροπλάνο είναι ένα αναγκαίο κακό, στο οποίο μπαίνουν απρόθυμα για να ταξιδέψουν και ανυπομονούν να προσγειωθεί για να πατήσουν στέρεο έδαφος, ένας μηχανικός από το Όρεγκον είχε τέτοια αδυναμία για αυτές τις τεράστιες μηχανές που ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσει ένα και να το μετατρέψει σε σπίτι με κανονικές λειτουργίες, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό κλπ.

image

Ο Bruce Campbell, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Boeing 727 (παλιό μοντέλο της Ολυμπιακής, παρακαλώ) που αγόρασε από μια εταιρία που εμπορεύεται ανταλλακτικά αεροπλάνων και την Ιαπωνία, όπου αυτό το διάστημα μετατρέπει άλλο ένα αεροπλάνο σε σπίτι.

image

Για το project του αυτό, χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες και αρκετές μετατροπές. Και φυσικά, πολλά χρήματα: εκτός από το αρχικό κεφάλαιο των 100.000 δολαρίων, με το οποίο αγόρασε το σκάφος το 1999, έχει επενδύσει σε μετατροπές άλλα 120.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έξοδο και η ταλαιπωρία ισοφαρίζονται από το αποτέλεσμα, καθώς το συγκεκριμένο είδος αεροπλάνου είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένο και παρουσιάζει μεγάλη γοητεία, ενώ η μηχανική δομή του είναι τέτοια που ξεπερνάει σε χάρη οποιαδήποτε άλλη κατασκευή στην οποία ζουν οι άνθρωποι.

image

Σε επίπεδο ασφάλειας, σχολιάζει ότι αυτά τα αεροπλάνα (jetliners) είναι εξαιρετικά δυνατά και με μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ είναι ασφαλή καταφύγια για κάποιο σεισμό ή καταιγίδα. Εξαιτίας της κατασκευής τους, είναι δύσκολο να εισέλθει σε αυτά σκόνη ή έντομα, ενώ εννοείται πως και οι ανθρώπινοι εισβολείς θα δυσκολευτούν αρκετά να παραβιάσουν το σύστημα ασφαλείας του σκάφους όταν οι θύρες είναι κλειστές. Στα συν, ο Bruce μετράει επίσης τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και τον εξαιρετικό φωτισμό.

image

Σε αυτό το project, μεγάλο μερίδιο δυσκολίας είχε η μεταφορά του αεροπλάνου από την εταιρία στο κτήμα του, στο Oregon, για την οποία αναγκάστηκε να αποκολλήσει τα φτερά και την ουρά του σκάφους.

Πάντως, ο ίδιος, που κάνει τις περισσότερες επισκευές μόνος του, δηλώνει φανατικός της χρησιμοποίησης των αεροπλάνων ως κατοικίες και οραματίζεται στο μέλλον ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών από παλιά αεροπλάνα.

image

Φαντάσου, έναν οικισμό όπου η αντίστοιχη βίλα θα είναι τα boeing ενώ οι μεροκαματιάρηδες θα μένουν σε τίποτα διθέσια υδροπλάνα.

Όπως και να έχει, το website του Bruce είναι γεμάτο απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις ενδιαφερομένων αλλά και συμβουλές για όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του.

image

Διατηρεί, μάλιστα, το αεροπλάνο ανοιχτό σε επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης.

image

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ενημερώνει όποιον σκοπεύει να επισκεφτεί το ιδιότυπο σπίτι του ότι πράττει με δική του ευθύνη και ότι δεν θα φταίει ό ίδιος αν του έρθει κάποιο ανταλλακτικό στο κεφάλι.

Επίσης, εφοδιάζει τους επισκέπτες με ένα από τα αμέτρητα ζευγάρια παντόφλες που κρατάει δίπλα στην πόρτα για αυτό το σκοπό, έτσι ώστε να μη του λερώσουν το «σπίτι».

imageimage

Το website τοu Bruce εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ