Κοσμος

Η Ευρώπη έχει μέλλον!

7.500 νέοι συζήτησαν γι' αυτό σε μια διήμερη πανευρωπαϊκή συνάντηση που οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

10129-624076.jpg
Βαγγέλης Κορωνάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129038-647787.jpg

Για δεύτερη φορά, η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας - #EYE 2016 που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έφερε την Παρασκευή και το Σάββατο 20 & 21 Μαϊου, χιλιάδες νέους 16-30 ετών από τις 28 χώρες της ΕΕ και άλλες, στο Στρασβούργο, σε ένα διήμερο συζητήσεων, προβληματισμού αλλά και χαλαρών επαφών και ανταλλαγής απόψεων για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης με το σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

image 

image

Οι νέοι, πήραν τις θέσεις των αντιπροσώπων στο ημικύκλιο του Eυρωκοινοβουλίου, και απηύθυναν ερωτήσεις στις αντιπροέδρους του, Sylvie Guillaume και Mairead McGuinness, ενώ συμμετείχαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Johanna Nyman και ο δήμαρχος του Στρασβούργου Roland Ries.

image

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες παράλληλες συζητήσεις, εργαστήρια, ομάδες, αλλά και άτυπες πολυεθνικές παρέες αντάλλασσαν απόψεις στους χώρους εντός και εκτός Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των πέντε θεματικών του διημέρου:

  • Πόλεμος και Ειρήνη - Προοπτικές για έναν ειρηνικό πλανήτη
  • Απάθεια ή Συμμετοχή - Ατζέντα για μια ζωντανή Δημοκρατία
  • Αποκλεισμός ή Πρόσβαση - Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων
  • Στασιμότητα ή Καινοτομία - Ο αυριανός κόσμος της εργασίας
  • Κατάρρευση ή Επιτυχία - Νέοι δρόμοι για μια αειφόρο Ευρώπη

image

image

image

Στο χώρο έξω από το Ευρωκοινοβούλιο το YO! Fest (Youth Opinion Festival) έτρεχε παράλληλα με τις συζητήσεις στους εσωτερικούς χώρους, σε θεματικές σκηνές, με πολιτικές συζητήσεις και εργαστήρια, αλλά και πολιτιστικά events, συναυλίες, παιχνίδια, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

image

image

Ένα από τα highlights του διημέρου ήταν η παρουσία της αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Samantha Christoforetti, η οποία συζήτησε με τους συμμετέχοντες και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

image

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης το Σάββατο το απόγευμα, στο ημικύκλιο του Kοινοβουλίου παρουσιάστηκαν στην αντιπρόεδρο McGuinness σκέψεις και ιδέες των νέων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του event.

image

Ο στόχος της εκδήλωσης πάντως δεν εξαντλείται με το πέρας του διημέρου αλλά οι φωνές των νέων της Ευρώπης θα συμπεριληφθούν στην επίσημη έκθεση της εκδήλωσης που θα συνταχθεί τους επόμενους μήνες και θα φτάσει στα χέρια όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο. Οι πιο ενδιαφέρουσες ιδέες θα συζητηθούν στη συνέχεια στις αντίστοιχες επιτροπές του Κοινοβουλίου και κάποιες από αυτές θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

image

image

Το ευρωπαϊκό ραντεβού των νέων ανανεώθηκε για το 2018.


Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου και το site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Facebook, twitter, instagram

image

image 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ