Κοσμος

Τζαμί από φεμινίστριες για queer οικογένειες και άλλους περιθωριοποιημένους του Ισλάμ

Στο Λονδίνο, μια ομάδα γυναικών λειτουργούν ένα τζαμί «για όλους»

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128901-647794.jpg

Λονδίνο: δύο ακτιβίστριες, η μία μητέρα ενός μικρού παιδιού και η άλλη προερχόμενη από οικογένεια στην οποία ζει και ένα άτομο με αναπηρία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τζαμί προσβάσιμο σε όλους. Η ιδέα προέκυψε από τη δυσκολία της μίας από τις δυο να συμμετάσχει σε προσευχές με το παιδί της, λόγω του γεγονότος ότι ο γιος της είναι άτομο αντίθετου φύλου.

Οραματίστηκαν, λοιπόν, ένα χώρο λατρείας ανοιχτό σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκείας.

Σήμερα, στις προσευχές του Inclusive Mosque Initiative (ΙΜΙ) συμμετέχουν άνθρωποι με διάφορες αναπηρίες, μη-παραδοσιακές οικογένειες (μονογονεϊκές, οικογένειες με γκέι γονείς κλπ), μουσουλμάνοι queer, άνθρωποι που μεγάλωσαν σε διαφορετικές σέχτες του Ισλάμ, καθώς και πρώην Μουσουλμάνοι που ακόμη θέλουν να προσεύχονται για διάφορους λόγους.

Τα media τους χαρακτήρισαν «γκέι τζαμί». Αυτοί απαντούν ότι η αποστολή τους δεν αφορά τη σεξουαλική ταυτότητα: αυτή είναι ζήτημα που περιορίζεται στη σχέση του κάθε ανθρώπου με τον Αλλάχ.

Σκοπός τους είναι να εισάγουν μια νέα πρακτική εξάσκησης της θρησκείας, έναν χώρο όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όχι να έρθουν σε ρήξη με τους φανατικούς μουσουλμάνους που δεν αποδέχονται την ομοφυλοφιλία ή πιστεύουν στον έμπρακτο διαχωρισμό ανδρών και γυναικών στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Η Halima Gosai Hussein, μέλος της πρωτοβουλίας αυτής, μιλώντας στον Independent, σχολίασε πόσο πολύ την άγγιξε η πρώτη φορά που συμμετείχε σε προσευχή με γυναίκα Ιμάμη, το 2010. Ένα χρόνο μετά, ως μέλος του IMI, μπορεί να το κάνει κι εκείνη.

Κατά τη γνώμη της, ο φεμινισμός υπάρχει ακόμα και σε συντηρητικά Ισλαμικά μέρη, απλώς oi εκφραστές του δεν χρησιμοποιούν αυτή την ορολογία.

Περισσότερα εδώ

Φωτογραφία: Wasi Daniju

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ