Αθλητισμος

Ξέσπασμα του προέδρου της FIFA: «Σήμερα νιώθω Άραβας, Αφρικανός, γκέι, μετανάστης εργάτης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη»

Mε αφορμή τις επικρίσεις για το Μουντιάλ του Κατάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Έκρηξη Ινφαντίνο για το Μουντιάλ
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο / Φωτογραφία: EPA/ Abbie Parr

Μουντιάλ 2022: Η αναφορά του Τζιάνι Ινφαντίνο στις επικρίσεις 

Η απόφαση να ανατεθεί στο Κατάρ το δικαίωμα φιλοξενίας του Μουντιάλ του 2022 έχει στιγματιστεί από έντονες διαφωνίες, κριτικές και καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια. Με αφορμή το γεγονός αυτό. ο ιταλός πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παρέθεσε σήμερεα συνέντευξη Τύπου μια μέρα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 και αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα. 

Αρχικά ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι νιώθει «Καταριανός, Άραβας, Αφρικανός, γκέι, άτομο με αναπηρία και μετανάστης εργάτης» και ως προς την κριτική που ασκείται στο Κατάρ μίλησε για υποκρισία των Ευρωπαίων για όσα έχουν κάνει στον κόσμο τα προηγούμενα τρεις χιλιάδες χρόνια».

Αναλυτικά ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Τζιάνι Ινφαντίνο: «Σήμερα νιώθω Καταριανός, νιώθω Άραβας, νιώθω Αφρικανός, νιώθω γκέι, νιώθω άτομο με αναπηρία, νιώθω μετανάστης εργάτης. Φυσικά και δεν είμαι όντως όλα όσα ανέφερα, αλλά νιώθω έτσι. Ξέρω πώς είναι να είσαι θύμα διακρίσεων και bullying σε μια ξένη χώρα. Σαν παίδι υπέστη bullying γιατί είχα κόκκινα μαλιά και φακίδες, επιπρόσθετα γιατί έμοιαζα με Ιταλό. Έχουμε διδαχθεί πολλά μαθήματα από τους Ευρωπαίους. Είμαι Ευρωπαίος. Πιστεύω ότι για όσα έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια στον κόσμο, πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν παραδώσουμε μαθήματα ηθικής στους ανθρώπους».

Για τους μετανάστες εργάτες: «Ήρθα εδώ πριν από τρία χρόνια και σημείωσα το ζήτημα των μεταναστών εργατών ευθέως, από την πρώτη συνάντηση. Αν η Ευρώπη πραγματικά νοιάζεται για τη μοίρα αυτών των νέων ανθρώπων, μπορούσε να κάνει ότι το Κατάρ. Να φτιάξει νόμιμα «κανάλια», όπου τουλάχιστον ένας αριθμός, ένα ποσοστό αυτών των εργατών μπορεί να έρθει. Χαμηλότεροι μισθοί, αλλά δώστε τους μια ελπίδα, δώστε τους λίγο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τονίζουμε όσα δεν συμβαίνουν στο Κατάρ. Φυσικά και υπάρχουν ζητήματα που δεν δουλεύουν σωστά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτά τα μονόπλευρα μαθήματα ηθικής, είναι απλά υποκρισία».

Για το ζήτημα της LGBTQ+ κοινότητας: «Οι διοργανωτές έχουν επιβεβαιώσει και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αν έχετε κάποιον εδώ που λέει το αντίθετο, δεν είναι η άποψη της χώρας και προφανώς δεν είναι η άποψη της FIFA. Όπως και με τους εργάτες υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Φυσικά και πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μέσα από μια διαδικασία».

Για την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα: «Κάθε απόφαση συζητιέται, γίνεται μέρος ανταλλαγής απόψεων και αποφασίζεται μεταξύ άλλων των μερών».

Για την επιστολή που έστειλε στις ομοσπονδίες να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο: «Δεν τους ζήτησα να μείνουν σιωπηλοί. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και ό,τι σκέφτεται. Το κύριο μήνυμα είναι να επικεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο για άλλα πράγματα. Οι αλλαγές που γίνονται στο Κατάρ, δεν θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα χωρίς το Μουντιάλ».

Moυντιάλ 2022 στο Κατάρ: Οι επικρίσεις και οι κατηγορίες

Καταγγελίες για διαφθορά

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ αρνήθηκαν σθεναρά τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι καταβλήθηκαν δωροδοκίες για να εξασφαλιστούν ψήφοι κατά την ανάθεση των δικαιωμάτων φιλοξενίας του τουρνουά πριν από 12 χρόνια.

Οι υποψίες και οι φήμες περιβάλλουν εδώ και καιρό τόσο την ψηφοφορία του 2010 από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA για την παραχώρηση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία όσο και του τουρνουά του 2022 στο Κατάρ και οι εισαγγελείς προχώρησαν σε άμεσες, επίσημες κατηγορίες σχετικά με τα δύο τουρνουά το 2020. Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ - η οποία είναι υπεύθυνη για την παράδοση των απαιτούμενων υποδομών και τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις της χώρας υποδοχής - απέρριψε τις κατηγορίες.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων

Το Κατάρ έχει δεχτεί έντονες κριτικές από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με άλλους ξένους αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Μια 48 σελίδων έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, Reality Check 2021, αναφέρει ότι πρακτικές όπως - μεταξύ άλλων - η παρακράτηση μισθών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, παρά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του 2014.

Η κυβέρνηση του Κατάρ ανέφερε ότι το εργασιακό της σύστημα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της έκθεσης ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι υφίστανται εκμετάλλευση.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ηγηθεί των εκκλήσεων προς τη FIFA να αποζημιώσει τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτοντας στην άκρη 440 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν στα χρηματικά έπαθλα του Μουντιάλ. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες 10 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας και της Γερμανίας, έχουν πιέσει τη FIFA να αναλάβει δράση για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ. Η FIFA έγραψε στις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις προέτρεψε να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο στο Κατάρ και να μην αφήσουν το άθλημα να παρασυρθεί σε ιδεολογικές ή πολιτικές μάχες.

Δικαιώματα γυναικών και LGBT+

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα και ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους φιλάθλους που ταξιδεύουν στην εκδήλωση, ιδίως για τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ (LGBT) και τις γυναίκες, σε βάρος των οποίων, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νόμοι του Κατάρ εισάγουν διακρίσεις.

Ωστόσο, οι διοργανωτές του Μουντιάλ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι όλοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή καταγωγής, είναι ευπρόσδεκτοι κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τους τελικούς, ο Khalid Salman, πρεσβευτής του  Μουντιάλ του Κατάρ και πρώην διεθνής, δήλωσε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η ομοφυλοφιλία είναι "βλάβη στο μυαλό".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες για το Μουντιάλ και ότι όποιος έρχεται στο Κατάρ για το τουρνουά θα πρέπει να "αποδεχθεί τους κανόνες μας εδώ".

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αυστραλίας έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο Κατάρ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ οι παίκτες της Δανίας θα ταξιδέψουν στο τουρνουά χωρίς τις οικογένειές τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ