Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022: Ξεπούλησαν τα περιβραχιόνια «OneLove» μετά την απαγόρευση της FIFA

Το δικό τους μήνυμα υπέρ της συμπερίληψης δίνουν οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντιάλ 2022: Sold out τα περιβραχιόνια «OneLove» υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας - Η FIFA είχε απαγορεύσει τη χρήση τους στα γήπεδα του Κατάρ.
Εξαντλήθηκαν τα περιβραχιόνια «OneLove», των οποίων η χρήση είχε απαγορευτεί από τη FIFA στο Μουντιάλ του Κατάρ © Alexander Hassenstein / Getty Images

Μουντιάλ 2022: Sold out τα περιβραχιόνια «OneLove» υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας - Η FIFA είχε απαγορεύσει τη χρήση τους στα γήπεδα του Κατάρ.

Τα περιβραχιόνια «OneLove», τα οποία απαγορεύτηκαν από τη FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τους Ολλανδούς κατασκευαστές τους.

Τα περιβραχιόνια, που σχεδιάστηκαν για να προωθήσουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, φορέθηκαν από πολλούς παίκτες, όπως ο Χάρι Κέιν και ο Γκάρεθ Μπέιλ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αγώνων του Nations League και επρόκειτο να εμφανιστούν ξανά στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζουν σοβαρή καταστολή των βασικών δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, η FIFA έχει απαγορεύσει στα έθνη να τα φορούν στο τουρνουά και προειδοποίησε τις χώρες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που, σύμφωνα με τον κανονισμό του κυβερνώντος σώματος, περιλαμβάνουν αυτόματες κίτρινες κάρτες.

Οι παίκτες της Γερμανίας απάντησαν καλύπτοντας το στόμα τους κατά τη διάρκεια μιας φωτογραφίας πριν τον αγώνα, με τη γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να λέει: «Το να μας απαγορεύουν το περιβραχιόνιο είναι σαν να απαγορεύουν τα στόματά μας».

Ωστόσο, το διάταγμα της FIFA έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για τα απαγορευμένα είδη, με τους κατασκευαστές τους που εδρεύουν στην Ουτρέχτη να ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπουλήσει τα περιβραχιόνια μετά την αποστολή μιας παρτίδας 10.000 τεμαχίων.

«Η μεγάλη έκρηξη ήρθε στην πραγματικότητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο και σίγουρα με τη δήλωση της FIFA, να μην επιτρέψει να φορεθούν αυτά τα περιβραχιόνια από τους αρχηγούς των ομάδων στο γήπεδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Badge Direct Ρόλαντ Χέερκενς, σε μια συνέντευξη που επικαλείται το Reuters.

Η ζήτηση για τα περιβραχιόνια, τα οποία κυκλοφόρησαν αρχικά το 2020 ως μέρος μιας εκστρατείας υπέρ της συμπερίληψης από τη Βασιλική Ολλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (KNVB), ήταν χλιαρή μέχρι το καλοκαίρι, είπε ο Χέερκενς.

Αλλά τώρα η ζήτηση κορυφώνεται σε όλο τον κόσμο, από καταναλωτές που θέλουν «να έχουν το περιβραχιόνιο και να κάνουν μια δήλωση φορώντας το, μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μόλις παρήγγειλε 500 κομμάτια», είπε.

Το περιβραχιόνιο, το οποίο πωλούνταν σε τιμή 4,99 ευρώ, εμφανιζόταν ως εξαντλημένο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά ήδη βρίσκεται σε στάδιο παραγγελίας μια νέα παρτίδα των 10.000.

Ο σχεδιασμός του αποτελείται από μια σημαία ουράνιου τόξου σε σχήμα καρδιάς, που περιβάλλεται από το κείμενο «One Love» και τις λέξεις «το ποδόσφαιρο ενώνει».

Αλλά η FIFA ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία γύρω από τα περιβραχιόνια, ζητώντας από τους αρχηγούς να φορούν διαφορετικό σε κάθε αγωνιστική ημέρα, προωθώντας διάφορα κοινωνικά μηνύματα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας δήλωσε μετά την υποχώρησή της για το περιβραχιόνιο «OneLove»: «Η FIFA ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι θα επιβάλει αθλητικές κυρώσεις εάν οι αρχηγοί μας φορούν τα περιβραχιόνια στον αγωνιστικό χώρο.

»Ως εθνικές ομοσπονδίες, δεν μπορούμε να φέρουμε τους παίκτες μας σε μια θέση όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αθλητικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμωριών, γι' αυτό ζητήσαμε από τους αρχηγούς να μην επιχειρήσουν να φορέσουν τα περιβραχιόνια στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA».

Η ανακοίνωση επισήμαινε επίσης: «Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι - είναι ισχυροί υποστηρικτές της συμπερίληψης και θα δείξουν την υποστήριξή τους με άλλους τρόπους».

(Με πληροφορίες του The Athletic)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ