Πολιτικη & Οικονομια

Πες άνθρωπέ μου ότι δεν υπάρχει βιολογία να ησυχάσεις

Μια συζήτηση που σκοπό έχει να κάνει τη ζωή των γυναικών πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πες άνθρωπέ μου ότι δεν υπάρχει βιολογία να ησυχάσεις
© Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τις αναφορές του Δημήτρη Βαρτζόπουλου στον όρο «γυναικοκτονία» και τις αντιδράσεις γύρω από αυτές

Ο υφυπουργός Υγείας Βαρτζόπουλος ήθελε να επιχειρηματολογήσει υπερ της χρήσης του όρου «γυναικοκτονία». Υπολόγισε όμως χωρίς τους ξύπνιους (τους woke ντε) συμπολίτες οι οποίοι έγιναν έξαλλοι όταν τον άκουσαν να λέει ότι στη φύση το αρσενικό είναι πιο βίαιο και επιθετικό από το θηλυκό επειδή συνήθως το αρσενικό είναι που κυνηγά και το θηλυκό είναι που γεννά («που τίκτει»). Ομολογώ ότι κι εγώ ξαφνιάστηκα από την επίθεση σε έναν άνθρωπο ο οποίος ήθελε να περιγράψει με βιολογικούς όρους το γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν από τους άντρες πολύ περισσότερο από όσο κινδυνεύουν οι άντρες από τις γυναίκες. Γνωρίζω ότι ο χώρος των ξύπνιων είναι χώρος γεμάτος ψυχολογικά απωθημένα και πονηρούς που καραδοκούν για να τα εκμεταλλευτούν αλλά όχι κι έτσι. Όχι και εναντίον κάποιου που επιχειρηματολογεί υπερ της καθιέρωσης του όρου γυναικοκτονία και υπερ της ανάγκης για αυξημένη προστασία των γυναικών. Από την άλλη ούτε τα ψυχολογικά απωθημένα ούτε η εκμετάλευση τους έχουν όριο.  

Το επιχείρημα των ξύπνιων συμπολιτών (όσων τέλος πάντων προσπάθησαν να φτιάξουν ένα επιχείρημα και να μην περιοριστούν στο να κραυγάζουν υστερικά) ήταν ότι όποιος εμπλέκει τη βιολογία αθωώνει τους δράστες.

Προφανώς για να το ισχυριστεί κανείς αυτό χρειάζεται να κάνει ένα λογικό άλμα το οποίο δείχνει άγνοια (πραγματική ή υποκριτική) της διαφοράς ανάμεσα σε αιτιολογία και δικαιολογία. Δείχνει αδυναμία κατανόησης της διαφοράς ανάμεσα στην εξήγηση μιας συμπεριφοράς και στην αθώωση. Αν κάποιος πει «τα πιτμπουλ είναι πιο επιθετικά σκυλιά από τη φύση τους» δεν πάει να πει ότι ο συμπολίτης αυτός πιστεύει ότι τα πιτ μπουλ δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Αν κάποιος πει «οι άντρες είναι βιολογικά πιο επιθετικοί από τις γυναίκες» δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να τιμωρούνται οι άντρες που κακοποιούν γυναίκες ούτε ότι αρνείται τους κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν την επιθετικότητα. Σημαίνει ότι καταλαβαίνει ότι όσο περισσότερες αιτίες ενός φαινομένου γνωρίζουμε τόσο καλύτερα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Κι επίσης σημαίνει ότι καταλαβαίνει το ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για την συμπεριφορά ενός ζωντανού οργανισμού αδιαφορώντας για τη βιολογία του. Και εν πάση περιπτώσει, όλα τα επιχειρήματα των οργισμένων συμπολιτών μπορεί να είχαν νόημα αν ο Βαρτζόπουλος προσπαθούσε να υπερασπιστεί τους βίαιους άντρες ενώ προσπαθεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο και να επιχειρηματολογήσει υπερ της χρήσης του ότου γυναικοκτονία.

Όλα βέβαια τα παραπάνω είναι σκέψεις που έχουν αξία σε μια λογική συζήτηση. Μια συζήτηση που σκοπό έχει να κάνει τη ζωή των γυναικών πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη. Μια συζήτηση από ανθρώπους που στα αλήθεια νοιάζονται για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποιών συζύγων, γκόμενων ή αγνώστων με αρπακτικές διαθέσεις. Αλλά οι φοβάμαι πως οι οργιοσμένοι συμπολίτες δεν νοιάζονται και τόσο για τις γυναίκες. Άλλωστε οι πιο φανατικοί απόν αυτούς πιστεύουν ότι είναι τόσο ασήμαντες οι βιολογικές διαφορές αρσενικού και θηλυκού που αν ένας άντρας με πέος θέλει να λέει ότι είναι γυναίκα η πολιτεία πρέπει να τον αποδεχθεί ως γυναίκα. Να του παραχωρήσει τη δυνατότητα να αγωνίζεται στα αγωνίσματα γυναικών ή να χρησιμοποιεί τις γυναικείες τουαλέτες και γενικώς να παραμερίσει τις επιθυμίες των γυναικών προκειμένου αποδεχθεί ως αναμφισβήτητη πραγματικότητα την επιθυμία ενός άντρα (είπε κανείς κάτι για πατριαρχία;)

Εννοείται πως τον υφυπουργό Βαρτζόπουλο δεν τον στήριξε με θέρμη ούτε η ως συνήθως φοβική απέναντι στις χωρίς κοινωνικό έρεισμα μειοψηφίες κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε οι πολιτικοί να «είναι προσεκτικοί» εννοώντας προφανώς να μην περιγράφουν την πραγματικότητα αν υπάρχει κίνδυνος αυτή να δυσαρεστήσει κάποιους ελάχιστους τους οποίους το Μαξίμου τρέμει πιο πολύ από όσο ο Αστερίξ, ο Οβελιξ και οι υπόλοιποι Γαλάτες τρέμουν την πτώση του ουρανού στα κεφάλια τους.

Όπως και να έχει και προκειμένου οι «ευαίσθητοι» συμπολίτες, οι έμποροι που τους εκμεταλλεύονται αλλά και η κυβέρνηση να μείνουν ικανοποιημένοι προτείνω στον υφυπουργό Βαρτζόπουλο να ανασκευάσει και να πει «τα φύλα δεν έχουν βιολογικές διαφορές, οι γυναίκες είναι το ίδιο βίαιες και επιθετικές με τους άντρες, και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι μόνες που γεννούν». Και μπράβο τους.

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.