Πολιτικη & Οικονομια

Οι «επιστημονικές» απόψεις Βαρτζόπουλου για τη γυναίκα προκαλούν αντιδράσεις

Αποπομπή του υφυπουργού Υγείας ζητά η αντιπολίτευση - Καλυμμένη από τις «εξηγήσεις» του η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος
O υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Επιμένει στην «επιστημονικότητα» των αποψεών του για τη γυναίκα και την γυναικοκτονία, προκαλώντας την αντίδραση της Αντιπολίτευσης

O υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος επιμένει ότι οι απόψεις που διατυπώνει για τη γυναίκα και τη γυναικοκτονία -«η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση»- είναι επιστημονικές, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει την Αντιπολίτευση που ζητά την αποπομπή του.

Παντως, η κυβέρνηση, που επικαλείται την επαγγελματική ιδιότητα του Δ. Βαρτζόπουλου ως ψυχιάτρου για να υποστηρίξει τα περί «επιστημονικών απόψεων», δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις του.

Βαρτζόπουλος: «Η έκφρασή μου είναι σωστή επιστημονικά» 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, την Τρίτη (30/4) o Δημήτρης Βαρτζόπουλoς επιχείρησε να αναδιατυπώσει την άποψή του για τις γυναίκες και τις γυναικοκτονίες κάνοντας εκ νέου αναφορά στα περί «φύσης» και «ισχυρότερου φύλου» που «λόγω διάπλασης είναι πιο επικίνδυνο», σημείωνοντας ότι «η γυναίκα θα πρέπει να προστατευθεί από αυτήν την επιθετικότητα».

Αναλυτικά, δήλωσε πως «η γυναίκα θα πρέπει να προστατεύεται από την άσκηση βίας εναντίον της αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί όχι απλώς στον μητρικό της ρόλο γιατί έχει και τον μητρικό ρόλο, αλλά και ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας».

Κληθείς να απαντήσει ότι «η ερμηνεία που δόθηκε είναι πως ο άντρας εκ της φύσεως του ως ισχυρότερο φύλο εν πάση περιπτώσει, το αρσενικό» ασκεί βία, ο υφυπουργός Υγείας είπε: «Επειδή υπάρχει ακριβώς αυτή η λογική σωματική διάπλαση του δίνει μεγαλύτερη ισχύ είναι πιο επικίνδυνος όταν εκδηλώνει επιθετικότητα γι' αυτό και πρέπει να προστατευθεί η γυναίκα από αυτή την επιθετικότητα και σε πρώιμο στάδιο, με απόλυτο τρόπο».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ 100,3 FM

«Άρα, η έκφραση κατέληξα εκεί η έκφραση είναι σωστή γιατί δείχνει μία ανάγκη» υποστήριξε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και πρόσθεσε: «Εγώ επιχειρηματολόγησα με τρόπο επιστημονικό αλλά βέβαια συμπυκνωμένο γιατί ο όρος είναι σωστός αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανάγκη να προστατεύεται η γυναίκα με διαφόρους τρόπους. Να προστατευθεί η γυναίκα γιατί έχει και το ιδιαίτερο ρόλο της μητρότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος μιλώντας στο Livemedia δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Συνέντευξη του Υφ. Υγείας Δ. Βαρτζόπουλου στο Livemedia και στην Ειρήνη Συράκη

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις εξηγήσεις Βαρτζόπουλου

Κάλυψη στον υφυπουργό Υγείας την ώρα που η Αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή του, προσφέρει η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο κ. Βαρτζόπουλος «έκανε μία ανάλυση με την επιστημονική ιδιότητα του ως ψυχίατρος. Μετά τις αντιδράσεις -που είναι δικαιολογημένες σε ένα βαθμό, λόγω παρερμηνείας – έσπευσε να εξηγήσει τι είπε και με ποια ιδιότητα. Δεν είχε καμία διάθεση – είναι προφανές – να υποτιμήσει τις γυναίκες. Έκανε μία επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένη».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «είναι αλήθεια, πως όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και ακριβείς στις διατυπώσεις μας».

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά πως σας φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης ζητά αποπομπή ενός υπουργού για μία επιστημονική τοποθέτηση -που έπρεπε βέβαια να επεξηγηθεί – όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για την ανθρωποκτονία και από ισόβια το έβαλε και μέχρι 15 χρόνια. Πόσο υποκριτές είναι αυτοί που μπορούσαν να μη μειώσουν την ποινή, αλλά έδωσαν τη δυνατότητα το δικαστήριο να βάζει μέχρι 15 χρόνια εκτός από ισόβια. Έχει σημασία ποιος σε κατηγορεί για κάτι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίζει νομικά τον όρο γυναικοκτονία, παρότι παραδέχεται ότι είναι ορθός κοινωνικά.

«Είναι ψυχίατρος και έχει δώσει μια επιστημονική ερμηνεία. Έκανε επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της γυναικοκτονίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο Open για το θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στην κοινωνία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0x8ou9c1hmh)

Αποπομπή Βαρτζόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Απαράδεκτη, απάνθρωπη και ακροδεξιά» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «αίσχη τα όσα είπε και κυρίως το ότι συνέδεσε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά αίτια» και τόνισε: «Είναι απαράδεκτο ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι για το θέμα. Θεσπίστε τώρα την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Ήταν λάθος του κ. Φλωρίδη που υπερασπίστηκε τον κ. Βαρτζόπουλο. Οφείλει ο πρωθυπουργός να αποβάλει τον κ. Βαρτζόπουλο από την κυβέρνηση».

«Η αθλιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του, αναφέροντας ότι «ο Παύλος Μαρινάκης κάλυψε εξ ολοκλήρου τις φασιστικές αθλιότητες του Δ. Βαρτζόπουλου, κάνοντας λόγο για "επιστημονικές απόψεις"».

«Τόλμησε να συμψηφίσει την "επιστημονική" κάλυψη των γυναικοκτονιών με τους νεκρούς στην πυρκαγιά του Ματιού, καθώς υπονόησε ότι φταίει ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συνέπειες που έχουν οι "επιστημονικές" αθλιότητες του υφυπουργού και βουλευτή του».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό επισημαίνει ότι «αφού η ακρίβεια είναι "εισαγόμενη", όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μαρινάκης, τότε για ποιον λόγο έχουν ενεργοποιήσει το παρατηρητήριο τιμών, στο οποίο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, έχει εντοπίσει διαφορές που φτάνουν ακόμα και στο 30% ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ;»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες
Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες

Η άγνοια των τιμών δείχνει αδιαφορία και ειδικά στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι «περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.