Επικαιροτητα

Γιατί η Google τιμά τον Όλυμπο με το σημερινό της doodle; (video)

Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα για την «κατοικία των θεών»

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
celebrating-mount-olympus.jpg

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στο βουνό του Ολύμπου, καθώς συμπληρώνονται 105 χρόνια από την πρώτη ανάβαση 2 Ελβετών στην κορυφή του βουνού. Συγκεκριμένα, το 1913, ο φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, αναρριχήθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου με τη βοήθεια ενός ντόπιου από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου. 

Boy Breaks Michael Phelps' Record

O καιρός μπορεί να μην ήταν σύμμαχός τους όμως, ο Χρήστος Κάκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό, που βαδίζοντας ξυπόλητος, καθοδήγησε τους Ελβετούς στα δύσκολα περάσματα στην πλαγιά του Ολύμπου. Παρά την εμπειρία που είχαν οι δύο Ελβετοί, η ανάβαση ήταν δύσκολη, ιδιαίτερα για τον Μπουασόνα, που κουβαλούσε μαζί του και τον βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό του. 

Στη διάρκεια της αναρρίχησης η κορυφή του Ολύμπου είχε καλυφθεί από ομίχλη με αποτέλεσμα να πιστεύουν οι Ελβετοί, ότι είχαν φτάσει στην κορυφή. Όταν όμως διαλύθηκε η ομίχλη, είδαν τον Μύτικα, την «κατοικία των Θεών» και αφού κατάλαβαν το λάθος τους, με τη βοήθεια φυσικά του Κάκαλου συνέχισαν την αναρρίχηση, ώσπου στις 2 Αυγούστου του 1913, κατόρθωσαν να φτάσουν στην κορυφή του βουνού, στον Μύτικα, που βρίσκεται στα 2.918 μέτρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ