Μουσικη

Eurovision 2022-Kalush Orchestra: Η πορεία του συγκροτήματος που έφερε τη νίκη στην Ουκρανία

H Ουκρανία κέρδισε στην Eurovision 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision 2022: Τα μέλη του ουκρανικού συγκροτήματος Kalush Orchestra στη σκηνή του Τορίνο
Eurovision 2022: Τα μέλη του Kalush Orchestra © EPA / ALESSANDRO DI MARCO

Eurovision 2022: Ποιο είναι το συγκρότημα Kalush Orchestra που φέρνει τον διαγωνισμό στην Ουκρανία - Πώς το τραγούδι Stefania ένωσε τους Ουκρανούς

«Μία νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision 2022, θα σήμαινε ότι κάθε Ουκρανός θα έχει κερδίσει», είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο Oleh Psiuk, που ηγείται της Kalush Orchestra. Το συγκρότημα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και φέρνει μία μεγάλη νίκη στην εμπόλεμη χώρα του. Το τραγούδι Stefania νίκησε στον διαγωνισμό με 631 βαθμούς. Η νίκη της Kalush Orchestra δεν αποτέλεσε έκπληξη. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το τραγούδι, η Ουκρανία έγινε το απόλυτο φαβορί της Eurovision 2022

Αυτή είναι η τρίτη νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision. Για πρώτη φορά η Ουκρανία κέρδισε στον διαγωνισμό το 2004 με τη Ρουσλάνα και το «Wild Dancing» και το 2016 με την Τζαμάλα και το «1944». «Για την Ουκρανία, η Eurovision είχε πάντα σημασία. Τώρα, ακόμη και εκείνοι που δεν ήταν θαυμαστές του διαγωνισμού έρχονται επίσης μαζί μας», είχε πει πρόσφατα στην Telegraph ο frontman της Kalush Orchestra, του συγκροτήματος που ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μόλις δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας. 

Kalush Orchestra - Stefania - LIVE - Ukraine 🇺🇦 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Eurovision 2022 - Kalush Orchestra: Το μήνυμα πίσω από το τραγούδι «Stefania»

Το τραγούδι «Stefania, το νικητήριο της Eurovision 2022, συνδυάζει τη ραπ με την  παραδοσιακή ουκρανική μουσική, συνδυάζει επιδέξια σύγχρονες και αρχαίες παραδόσεις.

Ο Psiuk έγραψε το τραγούδι για τη μητέρα του, που λέγεται Stephanie, πριν από την εισβολή. Οι στίχοι του αφορούν τη μητρική αγάπη, την προστασία και την αίσθηση του ανήκειν. «Μητέρα, τραγούδησέ μου το νανούρισμα…» λέει η μετάφραση. «Θα βρίσκω πάντα τον δρόμο για το σπίτι μου / Ακόμα κι αν όλοι οι δρόμοι είναι καταστραμμένοι». Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μητέρα έγινε η «μητέρα πατρίδα» και απέκτησε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, την ώρα που οι Ουκρανοί αντιστέκονται για να σώσουν τη χώρα και τις οικογένειές τους. 

 

 

 

 

 

 

 

Για να λάβει μέρος στην Eurovision 2022, ο Psiuk έπρεπε να αποσυρθεί από μια εθελοντική οργάνωση που ίδρυσε για να δώσει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε ασφαλή καταλύματα, φάρμακα και μεταφορά. Ένα μέλος της Ορχήστρας παρέμεινε στην Ουκρανία για να πολεμήσει στην αμυντική δύναμη του Κιέβου. «Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα συνέβαινε. Και αυτό δεν είναι το καλύτερο νέο. Για οποιονδήποτε», λέει. Ta μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια για να ταξιδέψουν μέχρι το Τορίνο της Ιταλίας, αφού όλοι οι άνδρες της ηλικίας τους έχουν μείνει πίσω για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. 

Eurovision 2022 - Kalush Orchestra: Πώς γεννήθηκε η ορχήστρα που κέρδισε τη νίκη

Η εξαμελής ορχήστρα Kalush προέκυψε από το αυθεντικό hiphop συγκρότημα Kalush του Psiuk, που πήρε το όνομά του από την πατρίδα του στη δυτική Ουκρανία. Αποτελείται μόνο από άνδρες μουσικούς, τους: Psiuk, Ihor Didenchuk, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk, Oleksandr Slobodianyk και MC KylymMen (CarpetMan).

Ο νέος ήχος του συγκροτήματος ενσωματώνει παραδοσιακά λαϊκά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της τελένκα, που παίζεται με το ένα χέρι. Τα μέλη της Kalush Orchestra ερμηνεύουν το τραγούδι φορώντας μία πλούσια κεντημένη παραδοσιακή ενδυμασία. Σήμα κατατεθέν το ροζ καπέλο του Psiuk, αλλά και το φορμάκι τού MC CarpetMan. Ο ήχος που κάνει το συγκρότημα μοναδικό «συνδυάζει παλιούς αρχαίους λαϊκούς, ακόμη και ξεχασμένους ήχους, με σούπερ μοντέρνα και κατανοητά για όλους στοιχεία hiphop ραπ».

 

 

 

 

Eurovision 2022 - Kalush Orchestra: Πώς τα μέλη του συγκροτήματος βιώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Kalush Orchestra μέσω μιας επιστολής περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη Ουκρανία, τα όσα δεινά έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

«Στις 24 Φεβρουαρίου υποτίθεται πως ήταν η χειρότερη μέρα στις ζωές μας, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο χειρότερες γίνονται οι μέρες, καθώς γεμίζουν με πόνο, αίμα, θάνατο και καταστροφή. Κάθε καινούργια μέρα, είναι μέρα χαράς, όταν ακούμε τις φωνές των γονιών και των φίλων μας, αλλά και μέρα πόνου όταν κοιτάμε έξω από το παράθυρο ή διαβάζουμε ειδήσεις βομβαρδισμών, την είσοδο του εχθρού με tanks και να πυροβολούν κόσμο που περιμένει στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί.

Είμαστε τα ημερολόγια γι’ αυτές τις φρικτές στιγμές πολέμου και γενοκτονιών που συμβαίνουν στο Ουκρανικό έθνος, αλλά ποτέ δε φανταζόμασταν ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν σε εμάς ξανά. Τη περασμένη χρονιά κάναμε συναυλίες σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας και θυμάμαι τα μάτια που με κοιτούσαν πάνω στη σκηνή και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι πλέον μπορεί να έχουν κλείσει για πάντα. Είναι τρομακτικό όταν η κοπέλα σου σε βοηθά να προστατευτείς από τον βομβαρδισμό και μετά δε γνωρίζεις αν θα την ξανακούσεις. Είναι τρομακτικό να μη βλέπεις να χαμογελούν μέλη του συγκροτήματος γιατί όλοι είναι διαφορετικής γενιάς και όλα τελικά μπορούν να συμβούν. Είναι τρομακτικό να ανοίγεις κάποιο μήνυμα και να διαβάζεις ότι φίλος σου πέθανε υπερασπίζοντας το Kherson.

Όλα αυτά είναι τρομακτικά, άλλο όταν τ’ ακούς στις ειδήσεις και άλλο όταν βρίσκεσαι στο κέντρο των γεγονότων. Δεν νιώθεις φόβο, γιατί γεμίζεις με την αγάπη των γύρων σου που μοιράζεστε την ίδια γλώσσα, τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες περιοχές και την ίδια γη. Έτσι, οι Ουκρανοί δε φοβούνται, έχουν μεγάλη αγάπη για το έθνος και τη χώρα.

Αρχικά, η Eurovision ήταν για μας ένας διαγωνισμός τραγουδιού όπου μπορείς να δείξεις το ταλέντο σου στην Ευρώπη και να αναδείξουμε τη ταυτότητά μας ως Ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Τώρα όμως, η Ευρώπη και ο διαγωνισμός είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα μας, όπου δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το πόλεμο, αλλά να σταθούμε ως παθόντες – ως άνθρωποι που βιώσαμε βομβιστικές επιθέσεις και άνθρωποι που θα επιστρέψουν στο τόπο τους μόλις τελειώσει ο διαγωνισμός. Για μας η Eurovision είναι ένα βήμα που μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα η μουσική μας στα αυτιά των Ευρωπαίων, καθώς οι τραγουδιστές που υπήρχαν σε μια απλή playlist να μην υπάρχουν πλέον, καθώς η Ρωσία πετάει βόμβες κάθε μέρα με στόχο του Ουκρανούς πολίτες. Επίσης, για μας είναι σαν να βρίσκεται κάθε Ουκρανός πολίτης μαζί μας στη σκηνή του Τορίνο. Άλλωστε, κάθε νίκη είναι εξίσου σημαντική για τη χώρα μας!».

Eurovision 2022 - Kalush Orchestra: Ο Ουκρανός σχολιαστής μετέδιδε από καταφύγιο

Ο Τιμούρ Μιροσνιτσένκο, ο σχολιαστής της Ουκρανίας, μετέδιδε την παρουσία της Kalush Orchestra στην Eurovision 2022 στον α' ημιτελικό από καταφύγιο

Ο Ουκρανός παρουσιαστής εθεάθη να εκπέμπει από ένα δωμάτιο με πέτρινο τοίχο και προφανώς σε κάποιο υπόγειο, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού του διαγωνισμού τραγουδιού. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν ο Μιροσνιτσένκο διακρίνεται να κάθεται σε ένα μικρό γραφείο περιτριγυρισμένο από κάμερα, φώτα και μια πολλά καλώδια.

Eurovision 2022: Ο σχολιαστής της Ουκρανίας κάθεται πίσω από γραφείο μέσα σε καταφύγιο για να μεταδώσει τον διαγωνισμό
Eurovision 2022: Ο σχολιαστής της Ουκρανίας μεταδίδει από καταφύγιο © Twitter

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ