Μουσικη

Eurovision 2022 - Οδηγός επιβίωσης για τον Α' ημιτελικό

Ακούσαμε ένα προς ένα όλα τα τραγούδια του ημιτελικού που γίνεται την Τρίτη 10 Μαΐου.

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 827
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision 2022 - Ukraine
Eurovision 2022: Kalush Orchestra, Ουκρανία © Photo: Maxim Fesenko

Eurovision 2022 - Α' ημιτελικός: Σχόλια και κριτική για όλα τα τραγούδια που διαγωνίζονται στο Τορίνο την Τρίτη 10 Μαΐου.

Με αρκετές καλές (!) συμμετοχές, η φετινή Eurovision δείχνει να πιάνει τον σφυγμό της εποχής χωρίς να λείπουν φυσικά τα ευρω-σκουπίδια. Ακούσαμε όλα τα κομμάτια και αντιδράσαμε ανάλογα.

A' ημιτελικός: Τρίτη 10/5

Με σειρά εμφάνισης:

01. Αλβανία: Ronela Hajati – Sekret
Πίπιζες και μπουζουκο-τέκνο σε ημιαλβανική διάλεκτο (η άλλη μισή είναι αγγλικά) τύπου τόκα-τόκα-μπόντι-σέκρετ σε ατμόσφαιρα Game of Thrones. Η ερμηνεύτρια τη μέρα είναι γυναίκα και τη νύχτα μεταμορφώνεται σε φίδι. Άντε να την κάνεις φίλη μετά.

Ronela Hajati - Sekret - Albania 🇦🇱  - Official Music Video - Eurovision 2022

02. Λετονία: Citi Zēni - Eat Your Salad
«Μωρό μου, όταν τρως τη σαλάτα σου να σκέφτεσαι εμένα». Με την καλή έννοια. Ανόητο, διασκεδαστικό, κολλητικό pop-funk για βετζετέριανς με ολίγον ραπάρισμα που ρέει ομαλά, ωραία γέφυρα με σαξόφωνο και μήνυμα: Green is cool.

Citi Zēni - Eat Your Salad - Latvia 🇱🇻 - Official Music Video - Eurovision 2022

03. Λιθουανία: Monika Liu – Sentimentai
Τραγουδίστρια σαν κλώνος της Polly Maggoo από τα 60s με bob μαλλί, σε κομψό, moody pop, με σέξι, τζαζ διάθεση και -μπράβο τους!- τραγουδισμένο στα λιθουανικά, κάτι που το κάνει ακόμα πιο στιλάτο. Το θέλουμε μέσα στην πεντάδα.

Monika Liu - Sentimentai - Lithuania 🇱🇹 - Official Music Video - Eurovision 2022

04. Ελβετία: Marius Bear - Boys Do Cry
Τι κάνει ένα αγόρι μόνο του στο δωμάτιό του; Η απάντηση είναι «κλαίει». Πολύ συναισθηματικό τραγούδι με σκουπάκι στα πιατίνια της ντραμς και ρομαντικά βιολιά που παραμένει αξιοπρεπές και δεν ξεσπάει σε τσιρίδες όπως οι περισσότερες μπαλάντες.

Marius Bear - Boys Do Cry - Switzerland 🇨🇭 - Official Music Video - Eurovision 2022

05. Σλοβενία: LPS – Disko
18χρονα ντυμένα βαφτιστήρια κάνουν κοπάνα από το σχολείο και πιάνουν δουλειά σε κρουαζιερόπλοιο όπου παίζουν ντίσκο, άχρωμα (λόγω τραγουδιστή) αλλά με τζάζι δεξιοτεχνία. Το όνομά τους σημαίνει Το Τελευταίο Κομμάτι Πίτσας.

LPS - Disko - Slovenia 🇸🇮 - National Final Performance - Eurovision 2022

06. Ουκρανία: Kalush Orchestra – Stefania
Το αναμφισβήτητο φαβορί που είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε: στην ουκρανική γλώσσα, έθνικ χιπ-χοπ με παραδοσιακά όργανα, ύμνος στη «μαμά Στεφανία» που τους «νανουρίζει με τα γλυκά της λόγια». Συμβολισμοί, πολλά 12άρια, πολλοί τσεβρέδες στο σκηνικό.

Kalush Orchestra - Stefania - Ukraine 🇺🇦 - Official Music Video - Eurovision 2022

07. Βουλγαρία: Intelligent Music Project – Intention
Κακομοιρόκ κόπι-πάστε Toto και Bon Jovi, αν και με σφιχτοδεμένο ήχο, σόλο κιθάρας, μπλουζάκια-νεκροκεφαλές, όλα τα απαραίτητα, από boomers με μαλλί που αρχίζει και αραιώνει. Οι Måneskin έχουν πέσει κάτω και γελάνε.

Intelligent Music Project - Intention - Bulgaria 🇧🇬 - Official Music Video - Eurovision 2022

08. Ολλανδία: S10 - De Diepte
Δυναμική αλλά κλισέ μπαλάντα τραγουδισμένη στα ολλανδικά (με πολλά τα-ντα-ντα-τα-νταντα και ουουου-αεε-ααα και νέι-νέι-νέι για στίχους). Τα πιτσιρίκια θα το ψηφίσουν γιατί η τραγουδίστρια μοιάζει με τη Jules, το τρανς κορίτσι από το Euphoria.

S10 - De Diepte - Netherlands 🇳🇱 - Official Music Video - Eurovision 2022

09. Μολδαβία: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul
Ξέσαλη μπάντα τσιγγανο-ροκ-εν-ρολ που θα ζήλευε ο Κοστουρίτσα, σε ταξίδι με τρένο προς Μπουκαρέστ. Βιολιά, ακορντεόν, κλαρίνα, κοστούμια με μεγάλα πέτα, χιλιάρικα στο κούτελο. Μπράβο τους που τραγουδούν στη γλώσσα τους: τα μολδοβλάχικα.

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenuleţul - Moldova 🇲🇩 - Official Music Video - Eurovision 2022

10. Πορτογαλία: MARO - Saudade, Saudade
Η Πορτογαλία συνήθως πηγαίνει με μία υπερηφάνεια στη Eurovision, κρατάει χαμηλό προφίλ και συχνά επιδεικνύει την καρδιά από fado που έχει. Το ίδιο και φέτος, με τραγούδι στα ίχνη του νικητή Salvador Sobral (2017), λιγότερο σκοτεινό και πολύ θεραπευτικό.

MARO - Saudade Saudade - Portugal 🇵🇹 - Official Music Video - Eurovision 2022

11. Κροατία: Mia Dimšić - Guilty Pleasure
Κορίτσι. Κιθάρα. Παγκάκι (ή κάτι τέτοιο). Μόλις σχόλασε από τα αγγλικά. Αγόρι χορεύει κουλή χορογραφία και την εμποδίζει να τραγουδήσει – τι να πει βέβαια; Τραγούδι ταπεινό, βαρετό, που ριμάρει το treasure με το pleasure. Κατάλαβες.

Mia Dimšić - Guilty Pleasure - Croatia 🇭🇷  - National Final Performance - Eurovision 2022

12. Δανία: REDDI - The Show
Σχιζοφρενικό κομμάτι που αρχίζει με μπαλάντα σε πιάνο, παλιά όσο η Bonnie Tyler, με βιολιά και drama potential, και στο 1’ και 23” μεταμορφώνεται σε rock girl band, παλιά όσο οι Bangles. Τις σώζει όλες το κορίτσι στα ντραμς που είναι θεά και το γλεντάει.

Reddi - The Show - Denmark 🇩🇰 - Official Music Video - Eurovision 2022

13. Αυστρία: LUM!X feat. Pia Maria – Halo
Από το πρώτο δευτερόλεπτο που ακούς το βούισμα της μύγας από το Auto Tune και το «χέι-ο» καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για euro-σκουπίδι. Εν τω μεταξύ, κακομοίρα Πία Μαρία. Της έχουνε πει «θα τους πετσοκόψεις φέτος» και κοντεύει να της βγει το τοπφενστρούντελ από το στόμα.

LUM!X feat. Pia Maria - Halo - Austria 🇦🇹 - Official Music Video - Eurovision 2022

14. Ισλανδία: Systur - Með Hækkandi Sól
Τρεις αδερφές με κιθάρες και ο αδερφός τους στο βάθος σε μία ντραμς. Ισλανδικό, κατεψυγμένο country που νομίζεις ότι του κάνουν χου-χου για να λιώσουν τα παγάκια. Τραγούδι που το ξεχνάς το επόμενο δευτερόλεπτο λες και είσαι χρυσόψαρο.

Systur - Með Hækkandi Sól - Iceland 🇮🇸 - Official Music Video - Eurovision 2022

15. Ελλάδα: Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together
Τίμιο κομμάτι. Και τολμηρό γιατί αφήνει την Αμάντα στην εισαγωγή, επί 1,13 λεπτά μόνη της, a cappella, με ελαφρύ vocoder μόνο, να κερδίσει τις εντυπώσεις. Βέβαια από τη μέση και μετά πέφτει στα γνωστά κλισέ. Μακάρι να τα καταφέρει να μπει στην 5άδα. Τι να πω;

Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together - Greece 🇬🇷 - Official Music Video - Eurovision 2022

16. Νορβηγία: Subwoolfer - Give That Wolf A Banana
Κολλητικό, μπουρδολογικό dance α λα Neta (νικήτρια του 2018) με εμμονικό εφέ και στόχο τα μπιτσόμπαρα, που θέλει να λανσάρει και χορογραφία. Η ιδέα είναι ανθρωπόμορφοι λύκοι σε χρώμα μπανανί που ζουν στη Σελήνη. Οι Daft Punk κλαίνε από τα γέλια.

Subwoolfer - Give That Wolf A Banana - Norway 🇳🇴 - Official Music Video - Eurovision 2022

17. Αρμενία: Rosa Linn – Snap
Ταπεινή μπαλάντα η οποία, σε γυρίσματα, γίνεται οπαδικό chant. Συνδυάζει το καταραμένο τρίπτυχο: κορίτσι - κιθάρα - αγγλικά (καμία σχέση με Αρμενία φυσικά). Αγαπημένος όμως ο στίχος «Μπορεί να σταματήσω να μιλάω στους ανθρώπους πριν σαλτάρω».

Rosa Linn - Snap - Armenia 🇦🇲 - Official Music Video - Eurovision 2022

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ