- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάει πάσο και να δώσει «Τα λύτρα»
Το νέο καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά κυκλοφορεί από τις εκδ. Διόπτρα
Η Κέλλη Κρητικού διαβάζει το μυθιστόρημα «Τα λύτρα» του Πάνου Αμυρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Ανασυνθέτοντας τα ιστορικά γεγονότα που ταλάνισαν τη χώρα την περίοδο της Κατοχής και του επερχόμενου Εμφυλίου, ο συγγραφέας Πάνος Αμυράς επιστρατεύει την έμπειρη δημοσιογραφική ματιά του και αποτυπώνει με τη στιβαρή του πένα μια ιστορία μυστηρίου με έντονες πολιτικοκοινωνικές αποχρώσεις. Νουάρ, κατασκοπικό, ιστορικό, κοινωνικό, αστυνομικό, «Τα λύτρα» είναι αδιαμφισβήτητα ένα μυθιστόρημα που ξεπερνάει ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Είναι μια ιστορία με φόντο τις αστικές αντιστασιακές οργανώσεις, τον φόβο, την ανασφάλεια, τον θάνατο που καραδοκεί σε κάθε γωνία, σε κάθε αβέβαιη ματιά, σε κάθε στραβοπάτημα. Πόκα γωνία. Μια παρτίδα για την πατρίδα. Το ποντάρισμα ανελέητο και χωρίς ανάσα. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάει πάσο και να ανοίξει τα χαρτιά του. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα...
Σεπτέμβριος, 1943. Γερμανική κατοχή. Η Ελλάδα αισθάνεται δίπλα της την πνιγηρή ανάσα του Εμφυλίου. Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης επιστρέφει στη χώρα με νέα ταυτότητα, για να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του στο έθνος και στις Συμμαχικές δυνάμεις. Μια διπλή απαγωγή όμως θα ανατρέψει τα αρχικά του σχέδια: η εξάχρονη κόρη ενός Γερμανού διπλωμάτη εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μαζί με τον πεντάχρονο φίλο της, γιο της Ελληνίδας υπηρέτριας του σπιτιού. Ο Αγραφιώτης θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, καθώς εισχωρεί στα άδυτα της προδοτικής Ειδικής Υπηρεσίας. Η γνωριμία του με την Αποστολίδου θα τον οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, εκεί όπου ο θάνατος καραδοκεί και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για όσους επιλέγει να εμπιστευτεί.
Ποιος είναι σύμμαχος και ποιος εχθρός; Ακροβατώντας με επιδέξιες κινήσεις πάνω στο νήμα της ανατριχιαστικής υποψίας που κυριαρχεί στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να υφάνει μια πλοκή με πολλαπλές απολήξεις. Λιτή αφήγηση, μεστοί διάλογοι, περιγραφές που εξυπηρετούν την εξέλιξη της υπόθεσης, καθαρές γραμμές, και άρτια σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, αποτελούν τα θεμέλια για να ενωθούν με πιστότητα και πειστικότητα μυθοπλαστικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα. Με σεβασμό και βαθιά έρευνα, με δημοσιογραφική θεώρηση και αντικειμενική ματιά, αναδεικνύονται άγνωστες στιγμές μιας ιδιαίτερα ταραγμένης στιγμής της ελληνικής ιστορίας, μιας οδυνηρής περιόδου που ακόμα στοιχειώνει το σήμερα.
Η απαγωγή των δύο παιδιών δίνει το έναυσμα για να ζωντανέψει η ομιχλώδης ατμόσφαιρα της εποχής και να βρουν καταφύγιο σε αυτήν προδότες, μαυραγορίτες, χαφιέδες, πατριώτες, ουμανιστές. Καθώς οι εξελίξεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης τρέχουν, μικρές παράλληλες ιστορίες έρχονται στο φως αναδεικνύοντας την αγριότητα εκείνων των ημερών, την αυτοθυσία που ξεπερνά κάθε λογική, τους βίαιους αποχωρισμούς, τα τραγικά αδιέξοδα, τα συναισθήματα που ξεπερνούν τον χώρο και τον χρόνο και την ίδια στιγμή τα σαθρά προσωπεία που δεν διστάζουν να παραδώσουν αγνές ψυχές στον κατακτητή για ένα καρβέλι ψωμί. Αυτές οι συνταρακτικές αντιθέσεις εφορμούν στην ψυχή του αναγνώστη και τον καθηλώνουν. Του προξενούν μυριάδες αντιφατικά συναισθήματα κάθε στιγμή. Οργή, θυμός, πόνος, συντριβή, ελπίδα, λύτρωση, χαρμολύπη. Και τον προκαλούν να θυμηθεί να αναστοχαστεί, να μάθει, να γνωρίσει το χθες για να προχωρήσει στο αύριο. Πάντα μέσα από τις εξελίξεις μιας αστυνομικής υπόθεσης και χωρίς ίχνος διδακτισμού.
Η δαμόκλειος σπάθη των Γερμανών στέκει διαρκώς πάνω από τα κεφάλια όλων δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και προσφέρει στον αναγνώστη ένα αγωνιώδες παιχνίδι στρατηγικής για γερά νεύρα. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως είναι συγκλονιστικές. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη σε μια σφιχτή και καλοδουλεμένη πλοκή, χωρίς κενά και ασάφειες. Το μυστήριο συναντά τη λύση του μέσα από αληθοφανείς καταστάσεις και ατράνταχτα στοιχεία ρίχνοντας φως στα καθημερινά παιχνίδια ζωής και θανάτου.
«Τα λύτρα» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα ιστορικά στοιχεία, μια ηθογραφία γεμάτη μυστήριο, μια κατασκοπική περιπέτεια στα χρόνια της Κατοχής. Είναι ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει κάθε απαιτητικό αναγνώστη.
Βρείτε το βιβλίο «Τα λύτρα» του Πάνου Αμυρά ΕΔΩ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
«Το γράμμα μιας άγνωστης», «Αμόκ ή ο τρελός της Μαλαισίας» και «Το φεγγαρόλουστο δρομάκι»: τρεις συναρπαστικές νουβέλες του Τσβάιχ σε μία έκδοση από τις εκδόσεις Γκοβόστη
Η δεύτερη έκδοση ενός ογκώδους και πολύτιμου λεξικού με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών
Ρεπορτάζ και μαρτυρίες ογδόντα χρόνια μετά την καταδίκη των Ναζί ηγετών
Από τις «Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» μέχρι τους «Βρίκελους», 10 βιβλία που φέρνουν τον τρόμο και τη λαογραφία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες προσωπικής ανάπτυξης
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει non fiction σελίδες
Μια συλλογή άρθρων και παρεμβάσεων για την ελληνική οικονομία μετά τα Μνημόνια. Το βιβλίο παρουσιάζεται στις 9 Νοεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ.
Το μεγαλύτερο βικτωριανό μυθιστόρημα που… δεν γράφτηκε ποτέ, οι γυναίκες εκδικούνται —επιτέλους—, και λίγος τρόμος για να μπει καλά το Halloween
Πώς ο πόνος και το τραύμα μετατρέπονται σε πηγές ηθικής υπεροχής, κοινωνικής αναγνώρισης και εξουσίας
Η κοινή μοίρα και η ελληνική ιδιαιτερότητα των συγγραφέων μας στην παγκόσμια κοινότητα των εκδόσεων
Η διαχρονική ιστορία του Αρτούρο Μπαντίνι, ενός θυμωμένου και φαντασιόπληκτου εφήβου που μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια Ιταλών μεταναστών στο Κολοράντο
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.