- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η «Γάτα στον κήπο» ανήκει στην Αλίκη Στελλάτου και σε προκαλεί να την κοιτάξεις στα μάτια
Ένωσε τις τελείες ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία για να ανακαλύψεις την αλήθεια
Μια γυναίκα με δύο ονόματα που τα ξεχωρίζει ένα γιώτα που έδωσε τη θέση του σε ένα θήτα. Το απλανές βλέμμα του θείου Βήσσου και η κατακλείδα της ζωής του. Μια πιατοθήκη με φθαρμένη επιφάνεια επικάλυψης. Η πανσιόν της κυρίας Λεμονιάς. Μια κλειστή παιδική γροθιά. Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα και η κατάρα της κουκουβάγιας... όλα ένα μπερδεμένο κουβάρι. Εικόνες, θύμησες, μνήμες, που παλεύουν να σκορπίσουν τα σκοτάδια του μυαλού και να προσφέρουν τη λύτρωση. Τελείες που ενώνεις χωρίς να σηκώσεις το στυλό για να λύσεις το μυστήριο που κρύβει η «Γάτα στον κήπο».
Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Αλίκης Στελλάτου είναι μια αναγνωστική έκπληξη, από εκείνες που δύσκολα ξεχνάς. Μια νουβέλα που εμπεριέχει μέσα της δυνατά στοιχεία ενός ευφυούς ψυχολογικού θρίλερ συνδυασμένα με την ορμή ενός σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος, και που στηρίζει τη δύναμή της στην επανάληψη λέξεων, φράσεων, προτάσεων. Μια ιστορία που σε εγκλωβίζει σε έναν ιδιότυπο λαβύρινθο και παλεύεις να ανακαλύψεις ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα. Μια ατέρμονη επαναληπτική διαδικασία... ένας αλγόριθμος διαφυγής από το παρελθόν χωρίς περατότητα. Ατελείωτες διαδρομές σκέψης που εμμένουν πεισματικά στις ίδιες λεπτομέρειες. Μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε.
Μαρία και Μάρθα. Ένα πρόσωπο, δυο προσωπεία. Η Μαρία που αποφάσισε να γίνει Μάρθα και τώρα πια παλεύει να ξεφύγει από τις ενοχές του παρελθόντος και να θυμηθεί. Πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναδομήσει τις αναμνήσεις που κρύφτηκαν στην άβυσσο του μυαλού και της ψυχής και να αντικρίσει την πραγματικότητα. Να κοιτάξει κατάματα τις πράξεις της και να ξαναβρεί τον εαυτό της. Το καταπατημένο της Εγώ.
Η συγγραφέας εναλλάσσει την αφήγηση διαρκώς κλιμακώνοντας το αίσθημα της αγωνίας αλλά και του πανικού που σε διακατέχει καθώς μπλέκεσαι στους ατέρμονους κύκλους σκέψης της ηρωίδας. Πρώτο πρόσωπο για τη Μαρία γιατί τα λόγια της είναι μια κατάθεση ψυχής. Νιώθεις την απελπισία της. Δεύτερο πρόσωπο για τη Μάρθα. Σαν να την στήνει στον τοίχο. Σαν να την σκοτώνει ξανά και ξανά, να την τιμωρεί για τα λάθη και τα ανομήματά της.
Αγάπη, τράνταγμα, ελεύθερη πτώση. Άσκηση. Διευκρίνιση άσκησης. Λύση άσκησης.
Ο χρόνος μετουσιώνεται, είναι ρευστός, παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Μνήμες, εικόνες, αναμνήσεις. Κι εκείνη παλεύει να ζωντανέψει τις στιγμές του χθες, να ψηλαφίσει τις λεπτομέρειες που δίχασαν την ψυχή της. Διαστολή του χρόνου, δεν υπάρχει ισορροπία, όλα ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και αποφάσεων.
«Μισό. Αλλά το μισό δεν είναι χρέος∙ ούτε το μισό».
Μια αβεβαιότητα και μια αγωνία για το τι πρόκειται να ανακαλύψει σε διακατέχει σε κάθε σελίδα. Ανατριχιάζεις. Φοβάσαι τι θα αντικρίσεις και ταυτόχρονα θες να μάθεις. Η άγνοια σε διαλύει και διαλύει και την ηρωίδα. Χωρίς να το αντιληφθείς, αρχίζεις να συμπάσχεις. Πλάθεις σενάρια και προσπαθείς να εντοπίσεις τον μίτο της Αριάδνης. Να απεγκλωβιστείς και να απεγκλωβίσεις και την Μαρία από το χθες. Από το παρελθόν που τη στοιχειώνει ακόμα.
«Πώς αναγνωρίζεις την τελευταία σταγόνα;»
Το βιβλίο «Γάτα στον κήπο» της Αλίκης Στελλάτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πολυγραφότατος Βρετανός δημιουργός Άντονι Χόροβιτς αποκαλύπτει ότι βασίζεται συχνά στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένα εξαιρετικό νέο βιβλίο, μια πολυεπίπεδη ανατομία της πόλης μέσα από 45 ιστορίες και χαρτογλυπτικά έργα
Η παρουσίασή του θα γίνει στις 20 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη
Οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές της τελευταίας πενταετίας μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία σε βαθμό που να υπονομεύουν τη φιλελεύθερη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική τάξη
Το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Quaestor
Mapping the Walk: Ένα μονοπάτι που ανθίζει σε κάθε σελίδα
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Το βιβλίο του Ξενοφώντος Κοντιάδη «Δωσίλογοι και Ονειροπόλοι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος
Το μυθιστόρημα «Το κρυφτό» του Søren Sveistrup (μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου
Η Μπάνου Μουστάκ αναφέρεται στην ιδιαίτερη θέση της γυναίκας στον κόσμο του Ισλάμ της Ινδίας
Αυτό το βιβλίο να το διαβάσετε, γιατί μπορεί να σας σώσει. Αν θέλετε να σωθείτε – κι αν αντέχετε να σωθείτε.
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την εβδόμη ποιητική συλλογή του
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.