1821 Digital Gallery
O βασιλιάς του νουάρ Jo Nesbo υπογράφει τον δικό του «Μάκβεθ»
ΤΕΥΧΟΣ 653

O βασιλιάς του νουάρ Jo Nesbo υπογράφει τον δικό του «Μάκβεθ»

Το σεξπιρικό αριστούργημα διασκευάζεται ως αιματηρό θρίλερ στα χέρια του κορυφαίου σύγχρονου συγγραφέα αστυνομικού

O νούμερο 1 συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας επιστρέφει. Ο δημιουργός του Χάρι Χόλε, ο βασιλιάς του νουάρ με τις πωλήσεις 40 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, πλάθει τη δική του υποδειγματικά ακριβή, μοναδικά ανανεωμένη, εκρηκτικά αδρεναλιδική εκδοχή στον σαιξπηρικό «Μάκβεθ» (εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Γωγώ Αρβανίτη). Πρόκειται για την πλέον αναμενόμενη συνεισφορά στη σειρά Hogarth Shakespeare Project, όπου οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι συγγραφείς ξαναγράφουν και διασκευάζουν τα κλασικά έργα του μεγάλου δραματουργού. 

Η πνευματική διαθήκη του Σαίξπηρ δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει ιδανική φλέβα έμπνευσης στον νορβηγό βιρτουόζο, ο οποίος διέκρινε στη φυσιογνωμία του Μάκβεθ τα χαρακτηριστικά που διέπουν και τη δική του πρόζα, όσο και τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το δικό του θρίλερ γύρω από «την πάλη για εξουσία, τοποθετημένη ταυτόχρονα σε ένα ζοφερό, ανεμοδαρμένο νουάρ σκηνικό άλλα και στο περιβάλλον ενός σκοτεινού, παρανοϊκού ανθρώπινου νου». Ο καλύτερος Νέσμπο είναι φτιαγμένος από ανάλογα συστατικά, επομένως ο νορβηγός συγγραφέας διαθέτει όλα τα εφόδια για να οδηγήσει τον μοντέρνο Μάκβεθ στα όρια του μεγαλείου του. 

Ο χρόνος είναι τα seventies και το φόντο μια χθόνια, ομιχλώδης βιομηχανική πόλη στη Σκοτία, με τη βροχή να ξεπλένει το αίμα στα πλακόστρωτα και τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών να αλληλοσκοτώνονται στους δρόμους που μαστίζονται από τη δράση δύο βαρόνων, με κραταιότερο τον Εκάτη, προμηθευτή του ομώνυμου «φίλτρου», φτηνού και πάντα διαθέσιμου στην πιάτσα. Ραδιούργος και παρασκηνιακός, ο Εκάτης στήνει το δικό του πλέγμα συνδέσεων με την εξουσία και μανιπουλάρει αριστοτεχνικά τον Μάκβεθ προκειμένου να διαφθείρει τα υψηλότερα κλιμάκιά της. 

Ο κύκλος των κεντρικών προσώπων συμπληρώνεται από τον ιδεαλιστή αστυνομικό διοικητή Ντάνκαν, τη Λαίδη, αγαπημένη του Μάκβεθ, ισχυρή γυναίκα και ιδιοκτήτρια του καζίνο Ινβερνές, «το μέρος όπου ήθελες να σε δουν, με το οποίο θα ήθελες να σε συνδέουν», ενώ ο ίδιος ο ήρωας αποτελεί ένα έξοχο δείγμα από την πινακοθήκη χαρακτήρων του Νέσμπο. Τριαντάρης, με τραχιά λαϊκή προφορά, μενταλιτέ ζογκλέρ σε νούμερο με μαχαίρια σε περιπλανώμενο τσίρκο και χέρια σημαδεμένα σαν να είχαν συρθεί σε αγκαθωτό συρματόπλεγμα από τις ενέσεις, ο επιθεωρητής Μάκβεθ έχει κατορθώσει από ναρκομανής έφηβος να εξελιχθεί σε δόκιμο της Σχολής Αστυνομίας, αργότερα επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, και πλέον βρίσκεται στην κορυφή της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Στη σκοτεινή αυτή μπαλάντα του σαιξπηρικού νουάρ, η καθηλωτική δράση εναλλάσσεται με το ψυχολογικό παζλ που θέτει ζητήματα γύρω από τη φύση της εξουσίας («κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται ηγέτες, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν παρά μόνο λαχτάρα να σκαρφαλώσουν»), η νύχτα της ανθρώπινης ψυχής φωτίζεται ευκρινώς («η καρδιά είναι άπληστη, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την ακολουθήσεις») και η Λαίδη είναι εκείνη που θα μεταγγίσει στο παρανοϊκό μυαλό του Μάκβεθ την ιδέα ότι ο μόνος δρόμος ήταν ευθεία μπροστά, «καταπάνω σε ό,τι υπήρχε στο διάβα τους». Ο διοικητής Ντάνκαν πρέπει να βγει από τη μέση, διότι «δεν θέλεις να ηγηθείς; Δεν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή; Σου αρκεί να γλύφεις τις μπότες των ανωτέρων σου;». Το μόνο που απομένει στον Μάκβεθ είναι η στιγμή που θα ξεπεράσει τους ηθικούς φραγμούς. 

Ο «Μάκβεθ» κυκλοφόρησε στη χώρα μας στις 5 Απριλίου. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο επιβραβεύουν την αφοσίωση των ελλήνων Nesbomaniacs με μια μοναδική προσφορά: Όσοι αποκτήσουν το βιβλίο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, θα λάβουν δώρο ένα pocket του Jo Nesbo, μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων σε όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία που θα βρουν οι αναγνώστες στον ιστότοπο metaixmio.gr. 

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5