Το καλύτερο μικρό κινέζικο εστιατόριο στο Σύνταγμα
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Το «Dachafan» είναι το πιο ορίτζιναλ κινέζικο εστιατοριάκι στο Σύνταγμα
Έχουμε φίλη Κινέζα, κανονική, που μιλάει Καντονέζικα-Κινέζικα, και πότε-πότε πηγαίνουμε παρέα για «κινέζικο» στα μαγαζιά που διαλέγει: όχι τουριστικά, ούτε ακριβά, με φαγητό που της θυμίζει την πατρίδα της, άρα αυθεντικό (κινέζικο, μη το ξαναλέω). Το εστιατόριο «Dachafan» έχει κατάλογο στα, σόρι που επαναλαμβάνομαι, στα κινέζικα, με πιάτα που δεν αναγνωρίζει ένας Δυτικός αλλά που για τους Κινέζους είναι μαστ, και αγαπημένα τους: δοκιμάσαμε ένα τέλειο μπολ με πάρα πολύ ψιλοκομμένο μοσχαράκι, νουντλς από μανιτάρια και τόφου, λέγεται «βραστό μοσχαρίσιο κρέας σε ξινή σούπα», καθόλου ορεκτική ονομασία… αλλά αυτό που χάνεται στη μετάφραση, ευτυχώς δεν χάνεται καθόλου στη γεύση. Το πιάτο, ή μάλλον το (μεγάλο) μπολ, είναι καυτερό, σκορδάτο, πικάντικο και ενώ στην αρχή όταν το βλέπεις σκέφτεσαι «μωρ’ μήπως είναι πατσάς;», όταν το δοκιμάζεις, ανακουφίζεσαι που είναι μια ωραιότατη εκδοχή πατσά οριεντάλ, πολύ ελαφριά και στούκας (σε καυτερότητα – στην παραγγελία, λες πόσο καυτερή τη θέλεις).
Υπάρχει πεντανόστιμο πιάτο που όταν το διαβάζεις στα ελληνικά («πικλαρισμένο σιδερένιο πιάτο χοντρό βοδινό κρέας»), σου φαίνεται ανέκδοτο, αλλά φταίει το καταραμένο μεταφραστικό γκουγκλ, που έχει τη δική του αίσθηση του χιούμορ ώρες-ώρες. Όλα όσα πήραμε ήταν νόστιμα, με πολλά λαχανικά, με μανιτάρια (κινέζικα κι αυτά, διαφορετικά από τα εγχώρια), με νουντλς και ρύζια και ζουμερές σάλτσες.
Το κοινό ήταν βασικά Κινέζοι, με λίγους μη-Κινέζους και κανέναν Έλληνα. Ο χώρος είναι μια σταλιά, αλλά με την κουζίνα κρυμμένη σε κάποιο υπόγειο, δεν φεύγεις μοσχοβολώντας σαν σπρινγκ-ρολ, για την ακρίβεια φεύγεις χωρίς να έχεις αρπάξει καθόλου τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κινέζικου μαγέρικου, ενώ είσαι χορτάτος και μυρωδάτος ταυτόχρονα.
Το «Dachafan» είναι οικονομικό, οι μερίδες του είναι μεγάλες – τρως πολύ καλά, και εντελώς κινέζικα, με 20-25 ευρώ το άτομο. Επειδή έχει λίγα τραπέζια, κλείστε τραπέζι αν πάτε σε ώρες αιχμής. Και μην σας αποτρέπει η περιγραφή των φαγητών, δοκιμάστε την παραπάνω Ξινή σούπα με βραστό μοσχαρίσιο κρέας και θα μας θυμηθείτε, εμάς και την Κινέζα φίλη μας…
«Dachafan Tea Restaurant», Ξενοφώντος 14, Σύνταγμα, 6993812345
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.