Tip of the day

Το καλύτερο μικρό κινέζικο εστιατόριο στο Σύνταγμα

Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dachafan

Το «Dachafan» είναι το πιο ορίτζιναλ κινέζικο εστιατοριάκι στο Σύνταγμα

Έχουμε φίλη Κινέζα, κανονική, που μιλάει Καντονέζικα-Κινέζικα, και πότε-πότε πηγαίνουμε παρέα για «κινέζικο» στα μαγαζιά που διαλέγει: όχι τουριστικά, ούτε ακριβά, με φαγητό που της θυμίζει την πατρίδα της, άρα αυθεντικό (κινέζικο, μη το ξαναλέω). Το εστιατόριο «Dachafan» έχει κατάλογο στα, σόρι που επαναλαμβάνομαι, στα κινέζικα, με πιάτα που δεν αναγνωρίζει ένας Δυτικός αλλά που για τους Κινέζους είναι μαστ, και αγαπημένα τους: δοκιμάσαμε ένα τέλειο μπολ με πάρα πολύ ψιλοκομμένο μοσχαράκι, νουντλς από μανιτάρια και τόφου, λέγεται «βραστό μοσχαρίσιο κρέας σε ξινή σούπα», καθόλου ορεκτική ονομασία… αλλά αυτό που χάνεται στη μετάφραση, ευτυχώς δεν χάνεται καθόλου στη γεύση. Το πιάτο, ή μάλλον το (μεγάλο) μπολ, είναι καυτερό, σκορδάτο, πικάντικο και ενώ στην αρχή όταν το βλέπεις σκέφτεσαι «μωρ’ μήπως είναι πατσάς;», όταν το δοκιμάζεις, ανακουφίζεσαι που είναι μια ωραιότατη εκδοχή πατσά οριεντάλ, πολύ ελαφριά και στούκας (σε καυτερότητα – στην παραγγελία, λες πόσο καυτερή τη θέλεις).

Dachafan

Υπάρχει πεντανόστιμο πιάτο που όταν το διαβάζεις στα ελληνικά («πικλαρισμένο σιδερένιο πιάτο χοντρό βοδινό κρέας»), σου φαίνεται ανέκδοτο, αλλά φταίει το καταραμένο μεταφραστικό γκουγκλ, που έχει τη δική του αίσθηση του χιούμορ ώρες-ώρες. Όλα όσα πήραμε ήταν νόστιμα, με πολλά λαχανικά, με μανιτάρια (κινέζικα κι αυτά, διαφορετικά από τα εγχώρια), με νουντλς και ρύζια και ζουμερές σάλτσες.

Το κοινό ήταν βασικά Κινέζοι, με λίγους μη-Κινέζους και κανέναν Έλληνα. Ο χώρος είναι μια σταλιά, αλλά με την κουζίνα κρυμμένη σε κάποιο υπόγειο, δεν φεύγεις μοσχοβολώντας σαν σπρινγκ-ρολ, για την ακρίβεια φεύγεις χωρίς να έχεις αρπάξει καθόλου τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κινέζικου μαγέρικου, ενώ είσαι χορτάτος και μυρωδάτος ταυτόχρονα.

Dachafan

Το «Dachafan» είναι οικονομικό, οι μερίδες του είναι μεγάλες – τρως πολύ καλά, και εντελώς κινέζικα, με 20-25 ευρώ το άτομο. Επειδή έχει λίγα τραπέζια, κλείστε τραπέζι αν πάτε σε ώρες αιχμής. Και μην σας αποτρέπει η περιγραφή των φαγητών, δοκιμάστε την παραπάνω Ξινή σούπα με βραστό μοσχαρίσιο κρέας και θα μας θυμηθείτε, εμάς και την Κινέζα φίλη μας…

«Dachafan Tea Restaurant», Ξενοφώντος 14, Σύνταγμα, 6993812345

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY