Tip of the day

Τι είναι και πού θα βρεις τα πιο νόστιμα bizcochos της Αθήνας;

Τα παραδοσιακά ουρουγουανικά γλυκά θα τα βρεις στον φούρνο La Linda

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βizcochos με dulce de leche
Βizcochos με dulce de leche

La Linda Bakery: O νέος φούρνος της Γλυφάδας με χειροποίητα pastries από Ουρουγουάη και Αργεντινή

Πρωινό στον φούρνο. Στην Ελλάδα, το λες και ιεροτελεστία. Είναι μία από τις πιο όμορφες συνήθειες για να ξεκινήσεις την ημέρα σου ή να την τελειώσεις, μετά από ένα βαρβάτο ξενύχτι -προσπαθώντας να αποφύγεις το μισητό hangover. Και το κλασικό; Στέκεσαι εκεί στη βιτρίνα προσπαθώντας να επιλέξεις αν θες γλυκό ή αλμυρό. Τελικά, καταλήγεις και με τα δύο στο χέρι. Φυσικά και με κάποιες "μπουκίτσες". Μία και είπαμε τη μαγική λέξη που αμφιβάλλω αν έχει αποφύγει κανείς πηγαίνοντας σε ένα φούρνο, έχετε ακούσει για τα bizcochos;

Τα bizcochos ή αλλιώς facturas, όπως τα λένε στην Αργεντινή, είναι η ονομασία που δίνεται από τον ισπανόφωνο κόσμο σε διάφορα γλυκά, κέικ ή μπισκότα. Τι ακριβώς είναι κάθε φορά το bizcocho ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία το bizcocho χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν παντεσπάνι ενώ στην Ουρουγουάη ονομάζονται έτσι τα περισσότερα βουτυρένια αφράτα γλυκά, συμπεριλαμβανομένων των κρουασάν. Φαντάσου λοιπόν τα ουρουγουανικά bizcochos σαν μία πολύ μικρή σφολιάτα-μπουκίτσα με γέμιση.

Τα bizcochos του La Linda Bakery στη Γλυφάδα 

Στο La Linda, τον μοντέρνο φούρνο που άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα, θα βρεις τα πιο νόστιμα. Διαφορετικά από τις ελληνικές «μπουκίτσες», αλλά και με ένα τρόπο πολύ οικεία. Δεν έχεις την αίσθηση ότι τρως κάτι που είναι απ’ αλλού φερμένο. Είναι σαν ένα κρουασανάκι που αντί για σοκολάτα, έχει μέσα μια άλλη γέμιση. Πραγματικά πεντανόστιμο! Δοκίμασε το cañoncito (μικρό κανόνι), με γέμιση dulce de leche. Είναι το περίφημο γλυκό και καραμελένιο άλειμμα από συμπυκνωμένο γάλα που χρησιμοποιείται πολύ στα επιδόρπια και τα γλυκά της Ουρουγουάης. Σύμφωνα με τον θρύλο αυτό το τόσο πετυχημένο μείγμα παρασκευάστηκε τυχαία το 1829 από μία ξεχασιάρα υπηρέτρια στο σπίτι του Αργεντινού ηγέτη Juan Manuel de Rosas, που άφησε μια κατσαρόλα με γάλα και ζάχαρη στις εστίες. Το μείγμα παραψήθηκε, μετατράπηκε σε καραμελωμένη κρέμα και η «ζημιά» έγινε.

Για την ιστορία, κάθε παραλλαγή των bizcochos έχει το όνομά της και την ιστορία της και για αυτό φρόντισαν οι φουρνάρηδες στην Αργεντινή στην περίοδο δικτατορίας. Ήταν ο τρόπος τους να υποδεικνύουν την αντίστασή τους και να χλευάζουν την κυβέρνηση «βαφτίζοντας» τα bizcochos με ονόματα - αναφορές στα αντιδημοκρατικά μέτρα της, όπως π.χ. αστυνομικός, βόμβα κ.ά.

Στις βιτρίνες του La Linda φιγουράρουν και άλλα καλούδια από τη Νότια Αμερική, μόνο που τώρα έχουν την τύχη να τα δοκιμάζουν άνθρωποι στη Νότια Αθήνα. Medialuna Porteña (κρουασάν με γλάσο), Chocolate και Vanilla Alfajor (sablé cookies με dulce de leche), Chipa (αφράτο ψωμί με τυρί) είναι μόνο μερικά από τα νόστιμα ουρουγουανικά pastries.  

Bizcochos Margarita

Όταν πας, δοκίμασε οπωσδήποτε το Rojel, το πιο διάσημο γλυκό της Ουρουγουάης- ενημερώνω πως είναι αρκετά γλυκιά η γεύση του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο γλυκό που μοιάζει με μιλφέιγ. Έχει πολλές λεπτές crispy στρώσεις και ανάμεσα dulce de leche και ελβετική μαρέγκα. Είναι και αυτό στα hit!

Στο La Linda θα σε περιμένει η πάντα χαμογελαστή ιδιοκτήτρια του, Isabella Acquilina.

La Linda: Ο νέος artisanal φούρνος της Γλυφάδας έρχεται από την Punta Del Este της Ουρουγουάης
Η Isabella Aquilina, ιδιοκτήτρια του La Linda Bakery στη Γλυφάδα

Infos
La Linda, 7:30 - 19:00
Κύπρου 13, Γλυφάδα
InstagramWebsite 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ