- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είναι και πού θα βρεις τα πιο νόστιμα bizcochos της Αθήνας;
Τα παραδοσιακά ουρουγουανικά γλυκά θα τα βρεις στον φούρνο La Linda
La Linda Bakery: O νέος φούρνος της Γλυφάδας με χειροποίητα pastries από Ουρουγουάη και Αργεντινή
Πρωινό στον φούρνο. Στην Ελλάδα, το λες και ιεροτελεστία. Είναι μία από τις πιο όμορφες συνήθειες για να ξεκινήσεις την ημέρα σου ή να την τελειώσεις, μετά από ένα βαρβάτο ξενύχτι -προσπαθώντας να αποφύγεις το μισητό hangover. Και το κλασικό; Στέκεσαι εκεί στη βιτρίνα προσπαθώντας να επιλέξεις αν θες γλυκό ή αλμυρό. Τελικά, καταλήγεις και με τα δύο στο χέρι. Φυσικά και με κάποιες "μπουκίτσες". Μία και είπαμε τη μαγική λέξη που αμφιβάλλω αν έχει αποφύγει κανείς πηγαίνοντας σε ένα φούρνο, έχετε ακούσει για τα bizcochos;
Τα bizcochos ή αλλιώς facturas, όπως τα λένε στην Αργεντινή, είναι η ονομασία που δίνεται από τον ισπανόφωνο κόσμο σε διάφορα γλυκά, κέικ ή μπισκότα. Τι ακριβώς είναι κάθε φορά το bizcocho ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία το bizcocho χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν παντεσπάνι ενώ στην Ουρουγουάη ονομάζονται έτσι τα περισσότερα βουτυρένια αφράτα γλυκά, συμπεριλαμβανομένων των κρουασάν. Φαντάσου λοιπόν τα ουρουγουανικά bizcochos σαν μία πολύ μικρή σφολιάτα-μπουκίτσα με γέμιση.
Τα bizcochos του La Linda Bakery στη Γλυφάδα
Στο La Linda, τον μοντέρνο φούρνο που άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα, θα βρεις τα πιο νόστιμα. Διαφορετικά από τις ελληνικές «μπουκίτσες», αλλά και με ένα τρόπο πολύ οικεία. Δεν έχεις την αίσθηση ότι τρως κάτι που είναι απ’ αλλού φερμένο. Είναι σαν ένα κρουασανάκι που αντί για σοκολάτα, έχει μέσα μια άλλη γέμιση. Πραγματικά πεντανόστιμο! Δοκίμασε το cañoncito (μικρό κανόνι), με γέμιση dulce de leche. Είναι το περίφημο γλυκό και καραμελένιο άλειμμα από συμπυκνωμένο γάλα που χρησιμοποιείται πολύ στα επιδόρπια και τα γλυκά της Ουρουγουάης. Σύμφωνα με τον θρύλο αυτό το τόσο πετυχημένο μείγμα παρασκευάστηκε τυχαία το 1829 από μία ξεχασιάρα υπηρέτρια στο σπίτι του Αργεντινού ηγέτη Juan Manuel de Rosas, που άφησε μια κατσαρόλα με γάλα και ζάχαρη στις εστίες. Το μείγμα παραψήθηκε, μετατράπηκε σε καραμελωμένη κρέμα και η «ζημιά» έγινε.
Για την ιστορία, κάθε παραλλαγή των bizcochos έχει το όνομά της και την ιστορία της και για αυτό φρόντισαν οι φουρνάρηδες στην Αργεντινή στην περίοδο δικτατορίας. Ήταν ο τρόπος τους να υποδεικνύουν την αντίστασή τους και να χλευάζουν την κυβέρνηση «βαφτίζοντας» τα bizcochos με ονόματα - αναφορές στα αντιδημοκρατικά μέτρα της, όπως π.χ. αστυνομικός, βόμβα κ.ά.
Στις βιτρίνες του La Linda φιγουράρουν και άλλα καλούδια από τη Νότια Αμερική, μόνο που τώρα έχουν την τύχη να τα δοκιμάζουν άνθρωποι στη Νότια Αθήνα. Medialuna Porteña (κρουασάν με γλάσο), Chocolate και Vanilla Alfajor (sablé cookies με dulce de leche), Chipa (αφράτο ψωμί με τυρί) είναι μόνο μερικά από τα νόστιμα ουρουγουανικά pastries.
Όταν πας, δοκίμασε οπωσδήποτε το Rojel, το πιο διάσημο γλυκό της Ουρουγουάης- ενημερώνω πως είναι αρκετά γλυκιά η γεύση του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο γλυκό που μοιάζει με μιλφέιγ. Έχει πολλές λεπτές crispy στρώσεις και ανάμεσα dulce de leche και ελβετική μαρέγκα. Είναι και αυτό στα hit!
Στο La Linda θα σε περιμένει η πάντα χαμογελαστή ιδιοκτήτρια του, Isabella Acquilina.
Infos
La Linda, 7:30 - 19:00
Κύπρου 13, Γλυφάδα
Instagram, Website
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε το δικό σου body oil, λοσιόν ή σκραμπ σώματος
Ένα τραγανό τυροπιτάκι με πλούσια τυρένια γέμιση και ξεροψημένο φύλλο είναι το καλύτερο στη νοτιοανατολική Αττική
Εδώ θα μπεις σε έναν πραγματικό παιχνιδότοπο με πολύ χρώμα και pure nostalgia
Λαχταριστό παγωτό με κρέμα παρφέ, καραμελωμένα αμύγδαλα και σπασμένες μαρέγκες
Αφράτο ψωμάκι μπριός με τραγανό κοτόπουλο!
Κι όμως, είναι γλυκά και είναι εμβληματικά νησιώτικα κομψοτεχνήματα
Αν βρίσκεσαι σε οργανωμένη παραλία και βλέπεις κάτι ιπτάμενο στον ορίζοντα...
Ένα μίνι φαγάδικο με τέσσερα τραπεζάκια που γεμίζουν και αδειάζουν συνέχεια από πιστή πελατεία
Το πετύχαμε τυχαία και πραγματικά δεν έχουμε δοκιμάσει καλύτερο έβερ
Καλοκαίρι στην Αθήνα σημαίνει δροσερό ποτό και καλή παρέα, κάπου έξω στα «όρθια»
Σπάνια και λιγότερο σπάνια, συλλεκτικά (!) και μη, όμορφα όμως και ασυνήθιστα φυτά, ξεκινούν από ένα πολύ περιποιημένο ανθοπωλείο και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Καλά άκουσες, χλαπάτσα ή όπως λέμε slime και μάλιστα χειροποίητη
Μια ωραία και διαφορετική ατμόσφαιρα, επιτέλους
Και πολύ chic, όπως αρμόζει σε ένα καφέ μπαρ ρεστοράν που συνορεύει με το κλασικό, πιο γαλλικό και από την Μαρία Αντουανέττα, “L’ Abreuvoir”
Το σιροπιαστό γλυκό που θα βρεις μόνο στο νησί των Επτανήσων
Όταν έχω ανακαλύψει τον καλύτερο γιατί να ψάχνομαι;
Τυρόπιτες κουρού, κασερόπιτες και κιμαδόπιτες εγγυημένα νόστιμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.