Tip of the day

Βρήκαμε μια τυρόπιτα με πραγματικά σπιτική σφολιάτα

Η τυρόπιτα είναι μόνον η αφορμή, ακολουθούν κι άλλα πολλά

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τυρόπιτα με σπιτική σφολιάτα

Στον φούρνο του Σιόγκα στον Τύμβο του Μαραθώνα θα λαχταρήσεις τα πάντα και θα σου δώσω όλα τα δίκια

Το αττικό καλοκαίρι, κάποια στιγμή, κάπως θα φέρει τα βήματά σου και από δω. Οι ομορφότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής, διαθέτουν ψιλή άμμο, χιλιάδες επιλογές και τον μικρότερο κόπο για να τις προσεγγίσεις. Τα γύρω αρβανιτοχώρια με την κτηνοτροφία τους, τα αμπέλια και τα μποστάνια του Μαραθώνα είναι ένας επιπλέον νόστιμος λόγος αν θέλεις να επιστρέψεις με νόστιμα, φρέσκα και υγιεινά καλούδια, που θα φέρουν το χωριό στο ψυγείο σου της Αθήνας.

Ο φούρνος του Σιόγκα

Ο φούρνος του Σιόγκα είναι η απολύτως must στάση και όχι μόνον για ένα λόγο. Το πρώτο που θα πιάσει το μάτι σου μπαίνοντας, εκτός από τον τεράστιο ξυλόφουρνο-σκηνικό, είναι τα δεκάδες σακουλάκια με τη διάσημη τυρόπιτά τους, όλα κρατημένα από κείνους που φροντίζουν από πριν να μην ακούσουν το τραγικό «μας τελείωσε» φτάνοντας ως εδώ. Ο πατέρας Σιόγκας κληρονόμησε τον φούρνο από τον μπαμπά του αλλά τον αυγάτισε και τον μεγάλωσε, χτίζοντας με πέτρα από τη Σητεία τον ξυλόφουρνό του.

Ο φούρνος του Σιόγκα

Το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις εποχές της ταχύτητας απαιτεί ώρες προετοιμασία, ζέσταμα, κάψιμο και χίλιες ακόμα προετοιμασίες. Όμως, η τρίτη γενιά Σιόγκα, τρία γελαστά παλληκάρια, ο Μενέλαος, ο Αναστάσης και ο Μάριος, δεν πτοούνται και δεν κάνουν πίσω. Πίσω έκαναν όταν άφησαν τις σπουδές τους για να αναλάβουν τον φούρνο που φτιάχνει την εν λόγω διάσημη τυρόπιτα: όταν πια σχεδόν κανένας φούρνος δεν φτιάχνει σπιτική σφολιάτα, αυτοί έχουν μια δική τους ξεχωριστή συνταγή, φύλλο ολοτράγανο και λεπτό, πεντανόστιμο, που κλείνει μέσα του φέτα αληθινή, βουτυράτη και χωριάτικη, ντόπια και ρουστίκ.

Ο φούρνος του Σιόγκα

Μαζί με την τυρόπιτα θα ψωνίσεις το ψωμί τους, που μοιάζει λίγο με μπριος, μαλακό και αφράτο σε στενή φρατζόλα, το επτάζυμο παξιμάδι τους -άλλο ένα είδος που έχει εξαφανιστεί από την Αθήνα-, το σιμίτικο κουλούρι τους πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρεις, αφράτο, μαλακό, καθόλου τραγανό, σαν ζυμωμένο με γάλα, πλούσια σησαμένιο. Φτιάχνουν και υπέροχο τσουρέκι, με ισορροπία στα αρώματα, πουπουλένια υφή και μελαχρινή κρούστα, ωραίο λαδένιο τυρόψωμο, μουστοκούλουρα και δεκάδες διαφορετικά σπιτίσια κουλουράκια σε διαφορετικές γεύσεις. Αν είσαι της περιοχής, θα σου ψήσουν και το φαγάκι σου στη μοναδική νοστιμιά του ξύλου, όπως οι παλιοί φούρνοι που έχουμε ξεχάσει πια πως κάποτε υπήρξαν.

Σιόγκας, Αγ. Παντελεήμονος 72, Τύμβος Μαραθώνα, 22940 55508

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ