Tip of the day

Ο καλύτερος επιδιορθωτής (χειροποίητων) χαλιών

Τα χειροποίητα χαλιά όταν κάποτε χαλάνε, θέλουν επιδιόρθωση με το γάντι

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περσικά χαλιά

Στο Delavar και στον Πέρση ιδιοκτήτη του τα παλιά σου χαλιά θα επιδιορθωθούν και θα γίνουν σαν καινούργια

Κάπου στα βάθη της οικογένειας είχαμε έναν παππού έμπορο χαλιών στην Καισάρεια, τον παππού Αναστάση, που αγόραζε και πουλούσε χειροποίητα χαλιά Περσίας. Ένας δεύτερος παππούς, από την άλλη μεριά της φαμίλιας, είχε αδυναμία στα «χαλιά ποιότητας» της Αλεξάνδρειας, τα οποία όμως έφταναν εκεί επίσης από την Περσία. Εδώ και πολλούς αιώνες η Περσία έχει το απόλυτο εξπερτίζ στο χειροποίητο χαλί, με παραδοσιακά σχέδια, χρώματα και τεχνικές που κληροδοτούνταν από πατέρα σε παιδί. Το 1994, τη χρονιά με τις υψηλότερες πωλήσεις του, το Ιράν έβγαλε 2.132 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές χειροποίητων χαλιών. Η χρονιά θεωρείται σημαδιακή γιατί από κει και μετά άρχισαν να μπαίνουν στην αγορά εκατομμύρια χαλιά φτιαγμένα στη Μαλαισία, στην Κίνα και στην Ινδία, χειροποίητα και μη, με αποτέλεσμα να χάσει λίγο τη μπάλα το αυθεντικό Περσικό χαλί… αλλά να παραμείνει στην κορυφή όσον αφορά τη μοναδικότητά του.

Περσικά χαλιά

Η οποία μοναδικότητα, έτσι και μασηθεί από κουτάβι, λεκιάσει με κρασί, λιώσει από (αιώνες) ποδοπάτημα, σκιστεί, καεί στις άκρες ή γενικά πάθει ζημιά, δεν επιδιορθώνεται με απλές μεθόδους ούτε κουκουλώνεται. Για την ακρίβεια είναι καλύτερα να κουκουλώσεις τη ζημιά με μια φλοκάτη παρά να προσπαθήσεις να την επιδιορθώσεις σόλο. Μια φίλη ανακάλυψε ένα επίσης μοναδικό επιδιορθωτήριο χειροποίητων χαλιών, που ακούγεται γλωσσοδέτης, αλλά πώς αλλιώς να επικοινωνήσω την πληροφορία: το “Delavar”, με τον Πέρση ιδιοκτήτη του, πέντε γενιών χαλατζή, διορθώνει σχεδόν κάθε είδους βλάβη σε χειροποίητα χαλιά, με παραδοσιακούς τρόπους, με το χέρι, τσούκου-τσούκου, σε κάτι που μοιάζει με αργαλειό στο πιο ζόρικο.

Το μαγαζάκι είναι μια σταλιά, σε παράδρομο της Κηφισίας, μπορεί να περάσεις από μπροστά και να μη το προσέξεις. Έχει έναν τοίχο γεμάτο χρωματιστά μαλλιά και νήματα κάθε είδους, ενώ στον απέναντι τοίχο είναι ο χαλιο-αργαλειός. Για να βάλεις κρόσσια στο φαγωμένο χαλί σου, πχ, θέλεις από κατοστάρικο και πάνω επειδή είναι ψιλοδουλειά, κρόσι-κρόσι δένεται πάνω στους κόμπους του χαλιού, και η ζημιά από καύτρα τσιγάρου γίνεται με κέντημα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: ακόμα και το πιο παλιό, ταλαιπωρημένο χειροποίητο χαλί, κουβαλημένο με χίλια ζόρια από την μακρινή Καισάρεια ή την Αλεξάνδρεια πριν δύο αιώνες, αποκτάει καινούργια ζωή, τα χρώματά του ξεπηδάνε ανάγλυφα, τα κρόσσια του λάμπουν, και γενικά είναι έτοιμο για άλλους δύο αιώνες παρουσίας, και Ιστορίας...

“Delavar Επιδιόρθωση Χειροποίητων Χαλιών“, Βεάκη 1, Ν. Ψυχικό, 2155053623, 6942486863. faramarzdelavar@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ