Αρχειο

Η Μάρω Γυπάκη σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Η γνωστή καλλιτέχνης μιλάει στην AV

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82189-165805.jpg

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ζωγραφική; 

Τη ζωγραφική την αγαπούσα βαθειά από τα χρόνια του Γυμνασίου. Την ξαναβρήκα, μετά από άλλους κύκλους σπουδών, στην ηλικία των 35. Έκτοτε ασχολούμαι συστηματικά και συνεχώς. Έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τέσσερεις ατομικές εκθέσεις.

image

Πόσο σας επηρέασαν οι δάσκαλοί σας, όπως ο Σπύρος Κουρσάρης, ο Τάσσος Ρήγας και ο Χρόνης Μπότσογλου; Τι σας έχει μείνει από τον καθένα; 

Με τους δασκάλους κερδίθηκε πολύς χρόνος. Ο Κουρσάρης στήριξε τη σχέση μου με το χρώμα. Μου γνώρισε το Μοράντι και τον Παπαλουκά. Με το Ρήγα έμαθα να βλέπω το σχέδιο, με το Μπότσογλου το γυμνό.

image

Θυμάστε το πρώτο σας σχέδιο; 

Στέγες μπροστά από τη θάλασσα της Χαλέπας στα Χανιά.

image

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο; 

Με ένα νέο κύκλο δουλειάς που έχει θέμα τη λαϊκή αγορά.

image

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε; 

Από τους ανθρώπους στις αγορές, στα καφενεία, στους χώρους της καθημερινότητας όπου η ζωή εκφράζεται με τρόπο αυθεντικό και πηγαίο. Από τη φύση επίσης.

image

Ποιο από τα έργα σας ξεχωρίζετε; 

Τα έργα μου συνδέονται με συναισθήματα και μνήμες εντυπώσεων, σηματοδοτούν τη ζωή μου σαν σελίδες προσωπικού ημερολογίου. Είναι γι' αυτό τα περισσότερα για μένα ξεχωριστά.

image

Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν; 

Στο Χαλάνδρι, μου αρέσει το κέντρο του, δεν είναι άχρωμο όπως συμβαίνει σε άλλα βόρεια προάστια. Αγαπώ πολύ το κέντρο της Αθήνας.

image

Αθήνα ή Χανιά; 

Έχω καλή σχέση και με τις δύο πόλεις. Με τη μία χάριν της άλλης.

image

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φτιάξατε για το εξώφυλλο της Athens Voice.

Πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία μου σε νεαρή ηλικία, από φωτογραφία. Με συγκίνησε η όρεξη για ζωή και η χαρά που είδα στο πρόσωπο του νεαρού κοριτσιού.

image

Τι σκεφτήκατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη;

«Το εικαστικό έργο, το έργο τέχνης γενικότερα, από τη στιγμή που ολοκληρώνει την ύπαρξή του (ενίοτε και πριν από αυτό), παύει να ανήκει στον καλλιτέχνη που το δημιούργησε, ανήκει στο δήμο, στον κόσμο. Με τον κόσμο πλέον συνομιλεί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις αιτίες που το ενέπνευσαν στο δημιουργό του. Χαρά λοιπόν και ικανοποίηση που το έργο μου συναντιέται με τους ανθρώπους στην πόλη, φιλοξενούμενο στο εξώφυλλο της Athens Voice. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία»


H Μάρω Γυπάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δάσκαλοί της στη ζωγραφική ήταν οι Σπύρος Κουρσάρης, Τάσσος Ρήγας και Χρόνης Μπότσογλου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις: Αίθουσα Τέχνης Μυλωνογιάννη, Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων, Νεώριο Μόρο, (Χανιά), Αίθουσα Τέχνης Σωτηρία Αντωνοπούλου, (Βουρκάρι Κέας), Γκαλερί Χρυσόθεμις, (Αθήνα) και ομαδικές εκθέσεις: Εικαστική δημιουργία των φαρμακοποιών, Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Les Ateliers deI Oree, (Βρυξέλλες), Δήμος Χανίων, Βίλα Κούνδουρου, (Χανιά) κ.α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ