Αρχειο

Ημερολόγιο αιχμαλωσίας

Αθώα ζώα σε κλουβιά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74441-150256.jpg

Ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγει σε λίγες, σχεδόν μηδαμινές, πράξεις. Η φυσική τους θέση είναι στις άγριες, εξωτικές και ανεξερεύνητες γωνιές της Γης. Κάποιοι άνθρωποι όμως αποφάσισαν πως ανήκουν στον ζωολογικό κήπο ή σε θεματικά πάρκα-που ακούγεται καλύτερα.

n

Ο ισπανός φωτογράφος Toni Amengual θίγει με τις φωτογραφίες του το μεγάλο ζήτημα του εγκλεισμού των ζώων σε προστατευμένα περιβάλλοντα μέσα από τη σειρά «Necrofilia I». Επισκεπτόμενος τακτικά το ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης, αποφάσισε να αποτυπώσει με ασπρόμαυρα χρώματα την καθημερινότητα αυτών των πλασμάτων.

n

Μια άλλη πλευρά των ζώων που διαφέρει από αυτή των έγχρωμων φωτογραφιών με χαρούμενα παιδιά και χαμογελαστούς επισκέπτες. Εδώ πρωταγωνιστεί η θλίψη, ο περιορισμός, η απομόνωση από το φυσικό περιβάλλον.

n

«Ένας ζωολογικός κήπος είναι μια πόλη μέσα σε μια πόλη. Μια ανθρώπινη κατασκευή για να προστατεύεται από την άγρια φύση. Ένα μέρος όπου το αντίτιμο για την ασφάλεια είναι η ελευθερία», σημειώνει ο ίδιος για την κεντρική ιδέα των φωτογραφιών του. Τους αξίζει άραγε αυτή η τύχη;

 n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ