Αρχειο

Ο Κώστας Σπανάκης έφτιαξε το εξώφυλλό μας

Ο ζωγράφος από τα Χανιά μιλάει στην A.V.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71900-144830.jpg

Οι λεπτομέρειες των προσώπων και των εκφράσεων στους πίνακές του σε κάνουν να πιστεύεις πως πρόκειται για φωτογραφία. Στα έργα του Κώστα Σπανάκη κυριαρχούν τα ζωηρά χρώματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και οι έντονες αντιθέσεις που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ σου δίνεται η εντύπωση ότι οι πρωταγωνιστές τους «κινούνται» σε έναν μυστικό ρυθμό. Ο Κώστας Σπανάκης έχει τον τρόπο να σου μεταφέρει τη δική του αντίληψη του χώρου. Φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο του τεύχους 489 της A.V. ένα από τα έργα του που παρουσιάζονται στην ατομική έκθεση «Take off» στο Libyan Princess Hotel, και μιλήσαμε μαζί του.


Ποιο είναι το θέμα της νέας σου έκθεσης « Take off»; Τα στιγμιότυπα καλοκαιρινών διακοπών. Μέσα κι έξω από τη θάλασσα, με το κανό, με το ξεσκέπαστο αμάξι, με το παγωτό στο χέρι. Στιγμές στη ντουζιέρα, στο μπαράκι και πάνω στη βέσπα. Όμορφες καλοντυμένες ή γυμνές υπάρξεις που απολαμβάνουν με κάθε τρόπο το Ελληνικό καλοκαίρι. Ε, και κάποιες εικόνες με φόντο τα Χανιά που αγαπώ τόσο αλλά πρωταγωνιστούν κιόλας κάθε καλοκαίρι.

n

Γιατί «Take off»; O τίτλος είναι TAKE OFF ακριβώς λόγω της απογείωσης της καλοκαιρινής διάθεσης από δω και πέρα …

n

Πως ξεκίνησες την καλλιτεχνική σου πορεία; Από μικρό παιδί στην προσπάθεια να εκφραστώ ζωγραφίζοντας τα όνειρά μου στο χαρτί … Άσχετο με το πόσα από αυτά πραγματοποιήθηκαν, το σημαντικότερο είναι να έχει κανείς πάντα όνειρα αλλιώς δε μπορεί να ζήσει.

n

Από πού αντλείς έμπνευση για τα έργα σου; Από όμορφες εικόνες που έχω στο μυαλό μου, από καταστάσεις που θέλω να ζήσω αλλά και παραστάσεις που αντιλαμβάνομαι καθημερινά δίπλα μου, στα περιοδικά, στο ιντερνετ και τον κινηματογράφο. Από κει και πέρα προσπαθώ να τις αποτυπώσω με όμορφα, ζωντανά και φρέσκα χρώματα δοκιμάζοντας και τεχνοτροπίες που πηγάζουν από τη δική μου αντίληψη του χώρου. Θα ήταν όμως τεράστια παράλειψη να μην πω ότι κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά μου είναι πάντα η μουσική. Ακούω διαρκώς Jazz, Blues, Funk, Soul, Latin, Rock …

n

Ασχολείσαι / ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτή την περίοδο; Δε σταματώ ποτέ να ζωγραφίζω. Η καλλιτεχνική δημιουργία, μου είναι το ίδιο απαραίτητη με την αναπνοή. Δουλεύω καθημερινά πολλές ώρες αλλά είναι για μένα μεγάλη ευχαρίστηση. Και το πιο όμορφο είναι να διαπιστώνεις καμιά φορά κάνοντας διάλλειμα, ότι προχώρησες λίγο ακόμα σε αυτό που κάνεις. Με λίγα λόγια, κάθε στιγμή μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο.

n

Ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάς πιο πολύ στην πόλη που ζεις; Η θάλασσα και τοπαλιό λιμάνι, οι πολλοί και αγαπημένοι μου φίλοι και το τρίτο είναι μυστικό.

Πες μας δυο λόγια για το έργο που έφτιαξες για το εξώφυλλο της Athens Voice. Το έργο αυτό είναι επηρεασμένο κυρίως από την ανεμελιά που σου χαρίζει μια μπάλα … Μια μπάλα που μπορεί να είναι πολύχρωμη … Από κει και πέρα μπορεί κανείς να προσθέσει μουντιάλ, παραλία και νιάτα

n

Τι σκέφτηκες όταν είδες το έργο σου τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη; Σκέφτηκα ότι μπορώ να μοιραστώ το όνειρό μου με όλη την πόλη και να μεταφέρω στον καθένα μια σταλιά από σχήμα, χρώμα κι αισιοδοξία.

n

Info έκθεσης: 5-27/7, Libyan Princess Hotel, Παλαιοχώρα Χανίων, Καθημερινά 18:00-23:00


Ο Κώστας Σπανάκης γεννήθηκε και ζει στα Χανιά. Η καλλιτεχνική του διαδρομή έχει περάσει από τα comics και το Graphic Design. Από το 2001 ασχολήθηκε με υδατογραφίες και από το 2005 με λάδια σε καμβά. Εκθέτει από το 1998 τη δουλειά του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έργα του έχουν βραβευθεί 2 φορές σε αντίστοιχους διαγωνισμούς ζωγραφικής της ΟΤΟΕ. Συνηθισμένα του θέματα είναι τα παλιά αυτοκίνητα, τα Χανιά κάποτε & τώρα και η γυναικεία ομορφιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ