Αρχειο

Μια «Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ»

Θέλεις να κοιμηθείς στην αίθουσα με τους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου;

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70850-142706.jpg

Η δράση «Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ» είναι ένα ξεχωριστό κάλεσμα σε 50 συμμετέχοντες να γνωρίσουν το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου (η μεγάλη αφιερωματική έκθεση του Μουσείου) σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Το βράδυ στις 27/6 αφού λάβουν μέρος σε μια διαδικασία στημένη από τη χορογράφο Αποστολία Αδαμάκη και τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη θα κοιμηθούν και θα ξυπνήσουν δίπλα στους πίνακες της έκθεσης. Μουσείο, πίνακες, performance, ξύπνημα και πρωινό δίπλα στη φύση. Ωραία εμπειρία. Η Αποστολία Αδαμάκη εξηγεί στην A.V. τι θα συμβεί στις 27/6, ενώ 5 τυχεροί από εσάς μπορούν να κερδίσουν από μια δωρεάν συμμετοχή στη δράση. (Δες εδώ)

n

Έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου

Η δράση αυτή που συνδιοργανώνει το Μουσείο Βορρέ και το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου επιχειρεί να δώσει άλλο νόημα στη λέξη «μουσειακό». «Μου ζητήθηκε να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει το κοινό να δημιουργήσει μια άλλη σχέση με το έργο και τους χώρους του Μουσείου, όπου φιλοξενείται η έκθεση έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου», εξηγεί η Αποστολία Αδαμάκη.

Σε παλαιότερη συνέντευξη η χορογράφος έχει πει ότι αποφεύγει να δείξει συγκεκριμένες κινήσεις στους χορευτές της. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ετοίμασε μαζί με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη μία χορογραφία «χωρίς βήματα, που δεν θα χορεύει κανένας. Θα προκύψει από τη μετακίνηση των ίδιων των συμμετεχόντων μέσα στο χώρο. Κάθε φορά που τα έργα θα φωτίζονται και θα απο-φωτίζονται οι συμμετέχοντες θα μπορούν, αν θέλουν, να πλησιάσουν ή όχι, ενώ καθώς μετακινούνται στο χώρο θα ακούν τις ηχητικές συνθέσεις που είναι εμπνευσμένες από τα ίδια τα έργα. Μ’ αυτό τον τρόπο ο κάθε θεατής θα βλέπει μια διαφορετική χορογραφία, καθώς θα παρακολουθεί τους άλλους σαράντα εννιά… Οι ενότητες των έργων που θα φωτίζονται είναι δέκα και στην ουσία η χορογραφία θα προκύψει εκείνη την ώρα από τις αποφάσεις των συμμετεχόντων».

n

Έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου

«Με ενδιαφέρει πολύ η ιδιοσυγκρατική κίνηση, το πως κάποιος κινείται και χρησιμοποιεί το σώμα του αναφορικά με τον χαρακτήρα του. Στη δράση αυτή, θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε πως μία ομάδα ανθρώπων, άγνωστων μεταξύ τους, μπορεί να αυτό-οργανωθεί και να λειτουργήσει με κάποια αρμονία, όπως κάνουν, για παράδειγμα, τα σμήνη των πουλιών. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος χορευτής. Άλλωστε, για μένα κάθε σώμα είναι ένα κινούμενο γλυπτό» θα πει η χορογράφος.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με μία ξενάγηση στους κήπους του μουσείου, οι οποίοι παρουσιάζουν μια εξαιρετικά σπάνια φυσική ομορφιά μέσα στο αστικό τοπίο. Σύμφωνα με την Αποστολία Παπαδαμάκη αυτό είναι που κάνει και τόσο ιδιαίτερη αυτή τη νύχτα : «Το Μουσείο Βορρέ είναι εκτός Αθηνών, στα περίχωρα. Παραμένει βέβαια το αστικό τοπίο, αλλά εξισορροπείται με τον περιβάλλοντα χώρο όπου κυριαρχεί το πράσινο και οι φωνές των πουλιών». Μετά από αυτή τη βόλτα, θα συνεχίσουν με την περφόρμανς. Εκεί, οι συμμετέχοντες θα κληθούν –αν το επιθυμούν βέβαια– να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να επιχειρήσουν να οργανώσουν από κοινού τις δράσεις τους. Θα κοιμηθούν σε στρώματα μέσα στο χώρο και την επόμενη μέρα θα πάρουν το πρωινό τους εκεί και θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την εμπειρία τους με τους υπόλοιπους και την Αποστολία Παπαδαμάκη.

n

Έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου

«Δεν ξέρω αν θα ήταν δυνατό να αναγκάσεις πενήντα ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Στη συγκεκριμένη δράση δεν θα αναγκάσουμε κανένα να σπάσει τα όριά του. Αλλά, αν το θέλει θα μπορέσει να πειραματιστεί με τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας. Και εκεί, ακόμα δεν ξέρω τι περιοχές θα ανοίξουν».

Στόχος και του Μουσείου Βορρέ και του Ιδρύματος Σπυρόπουλου είναι η δράση αυτή να επαναληφθεί.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

27/6, 22:30 – 28/6, 09:00

22:30-23:00 Προσέλευση και συγκέντρωση στον κήπο του Μουσείου Βορρέ - Υποδοχή

23:00-23:35 Περιήγηση στους κήπους του Μουσείου Βορρέ με την Αποστολία Παπαδαμάκη

23:35-24:00 Είσοδος στην έκθεση «΄Ένας νέος Αιώνας για τον Κλασσικό της Αφαίρεσης» και τακτοποίηση για ύπνο (ακούγεται Απαγγελία της Έρημης Χώρας (The Waste Land) TS Eliot, από τον ίδιο τον ποιητή)

24:00-01:00 Παράσταση: «Χορογραφία Φωτός και Ήχου»

01:00-07:00 Ύπνος

07:00-07:30 Ξύπνημα

07:30-08:30 Πρωινό

09:00 Αναχώρηση

Γενικές πληροφορίες: Η πρόσκληση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και το κόστος συμμετοχής είναι €30. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά http://www.vorresmuseum.gr/gr/calendar. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις για τη δράση είναι περιορισμένες (50).

Μουσείο Βορρέ, Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία, Αττική, 10 6642520, 210 6644771

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ