Αρχειο

Μικρά χρωματιστά «μπαλώματα» αισιοδοξίας

Μεταμορφώστε το γκρίζο της πόλης με μερικά τουβλάκια lego

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59233-118179.jpg

Το «Dispatchwork» είναι ένα διασκεδαστικό κίνημα που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ο Jan Vormann , ένας 27χρονος Γερμανός καλλιτέχνης. Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην πόλη Bocchignano της Ιταλίας, ο Jan άρχισε να επιδιορθώνει παλιούς τοίχους με τουβλάκια Lego. Το θέμα αγαπήθηκε από τον κόσμο περισσότερο απ' όσο φανταζόταν κανείς, και σήμερα, πρόκειται για ένα εν εξελίξει έργο που εφαρμόζεται σε όλα τα ταξίδια του και έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως μέσω εθελοντών.

n

Βαρκελώνη, Ισπανία

n

Arnsberg, Γερμανία

n

Βερολίνο, Γερμανία

Ο ίδιος γράφει γι’ αυτό το project στη σελίδα του: «Έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδικά παιχνίδια είναι πολύχρωμα και λαμπερά; Αναρωτιέμαι γιατί, δεδομένου ότι τα παιδιά πρόκειται να ζήσουν την ενήλικη ζωή τους, ως επί το πλείστον, σε θαμπές και γκρίζες πόλεις. Το Dispatchwork έχει στόχο να σφραγίσει ρωγμές σε σπασμένους τοίχους σε όλο τον κόσμο , ολοκληρώνοντας την υλική “συλλογή” των αστικών κατασκευών και προσθέτοντας χρώμα στις γκρίζες κλίμακες της πόλης , με την χρήση ενός πολύ απλού υλικού: τα πλαστικά τουβλάκια. Ωστόσο, η αντοχή τους δεν αψηφά τη φθορά. Αντίθετα , στοχεύει στο να τονίσει την παροδικότητα ως μια ευκαιρία για την κατασκευή και ανακατασκευή του περιβάλλοντός μας . Προσαρμοζόμενο σε διάφορες πόλεις , το έργο διεισδύει σε τείχη πολιτιστικής κληρονομιάς , ιστορικές προσόψεις , οχυρώσεις αλλά και πολλές άλλες λιγότερο θεαματικές γωνίες, σαν μια πολύχρωμη επισκευή άθλιων τοίχων σε κοινόχρηστους χώρους».

n

Bocchignano, Ιταλία

n

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

n

Massy, Γαλλία

n

Λευκωσία, Κύπρος

Μπορείτε κι εσείς να γίνετε μέλος του κινήματος Dispatchers Worldwide, και να μεταδώσετε λίγη από την αισιοδοξία σας στην πόλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε ένα χρωματιστό «μπάλωμα» από πλαστικά τουβλάκια σε κάποιο δημόσιο σημείο, να το φωτογραφίσετε και να το στείλετε στο Dispatchworld@gmail.com με το όνομα και την περιοχή σας. Ευκαιρία να βάλουμε λίγο χρώμα όχι μόνο στις ζωές αλλά και στις διαδρομές μας.

n

Quito, Εκουαδόρ

n

Σινικό Τείχος, Κίνα

n

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ