Αρχειο

Κομμουνισμός για light users

Ανταπόκριση από την Κίνα #2

44237-99530.jpg
Γιάννης Γεωργούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46072-95803.jpg

Πλατεία Τιανανμέν, 19:00. Πλήθος κόσμου μαζεύεται γύρω από την Κόκκινη σημαία με τα πέντε κίτρινα αστέρια. Οι στρατιώτες με επίσημες στολές, μπροστά από την απαγορευμένη πόλη, ετοιμάζονται... να εισβάλουν στην πλατεία. Ώρα για την υποστολή του ιερότερου των ιερών συμβόλων της Κίνας. 

n

Ο ήλιος δύει πίσω από την τεραστίων διαστάσεων φωτό του Μάο στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, ακριβώς απέναντι από την πλατεία.

n

«Πιο ποπ είναι μόνο η Gaga» σκέφτεται η χήρα του Μάο.

n

Το πλήθος που συγκεντρώνεται καθημερινά αυτή την ώρα στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, περνώντας από μέτρα ασφαλείας και ελέγχους τύπου αεροδρομίου, αποτίει φόρο τιμής στο πολιτικό ιδεώδες του κράτους που ίδρυσε ο Μάο Τσε Τουνγκ και στην ευκαιρία για ισότητα που τους έδωσε –εκατομμύρια Κινέζων ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχιας–, μετατρέποντας έτσι την αυτοκρατορία σε μια ειρηνική χώρα που ανήκει στο λαό της.Τόσο ιδανικά; Πραγματικά όλοι αυτοί οι κινέζοι πιστεύουν σ’ αυτήν την κληρονομιά; Όμως η απόκτηση μιας πιστωτικής κάρτας ηχεί σαν τραγούδι σειρήνας ανάμεσα στο πλήθος.

n

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι επίσημα κομμουνιστικό κράτος. Όλες οι βασικές υπηρεσίες είναι κρατικοποιημένες, από τράπεζες (όλα τα διαφορετικά brands τραπεζών ανήκουν στην Bank of China), μέχρι ταχυδρομικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια. Για την εισαγωγή στο κράτος χρειάζεσαι βίζα και φυσικά υπάρχει ελεγχόμενος μηχανισμός για αλλοδαπές επενδύσεις.

n

 Η καθημερινότητα όμως, εκεί όπου ο κόμπος φτάνει στο χτένι, έχει σχέση με…το πολιτικό ιδεώδες; Καμία.

n

Ο λαός που κάποτε έφτανε μέχρι τα πέρατα του κόσμου για χάρη του εμπορίου και που δίδαξε την παγκόσμια κοινότητα πώς να συναλλάσσεται, σήμερα αποζητά μια πιο «ασφαλή» επαγγελματική στέγη. Οι δημόσιες υπηρεσίες και η σταθερότητα που προσφέρουν, έχουν γίνει ένα ποθητό επάγγελμα για την πλειοψηφία των κινέζων. Οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον του παιδιού τους είτε αυτό λέγεται σπουδές είτε λέγεται δουλειά.

n

Η ιδέα του γάμου και το στήσιμο οικογένειας αρχίζει σιγά σιγά να ξεθωριάζει στις άκρες σαν παλιά φωτογραφία, ενώ η καριέρα γίνεται ευσεβής πόθος.

n

Κινέζικα brands φιγουράρουν στη λίστα Fortune 500. Η απόκτηση σπιτιού και αυτοκινήτου είναι σημαντική, ενώ η απογευματινή βόλτα με τον κατοικίδιο σκύλο είναι κάτι περισσότερο από ένα δείγμα status. Τα μπούτια της Beyonce βρίσκουν την κινέζικη βερσιόν τους.

n

Μοντέρνες πολυκατοικίες παίρνουν τη θέση των μικρών παραδοσιακών σπιτιών.

n

Έχοντας πλέον και την εμπειρία της συνέχειας, εύχομαι η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται τόσο εκνευριστικά. Η κουλτούρα είναι κάτι που αναγκαζόμαστε να αποδεχθούμε πολύ πριν να είμαστε σε θέση να την κρίνουμε. Πόσο μάλλον να την αλλάξουμε. Αυτό είναι μια παρήγορη δικαιολογία. Η κριτική, αν δε συνοδεύεται από πράξεις, είναι απλά μια ακόμα έκφανση της ενοχή μας.

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ