Αρχειο

Ο τιτάνας και ο νάνος

Ανταπόκριση από το Πεκίνο #1

44237-99530.jpg
Γιάννης Γεωργούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44242-92714.jpg

Περπατώντας τις παλιές αγορές, συνειδητοποιείς τη λαγνεία των Κινέζων για τον όγκο. Έχοντας αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ερχόμενοι πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα, σήμερα είναι ψηλότεροι και πιο μεγαλόσωμοι. Τα μικροσκοπικά σπίτια όμως στις παραδοσιακές γειτονιές Χούτονγκ, που «οργώνουν» το σημερινό αχανές Πεκίνο, προδίδουν ότι αυτός ο λαός στο παρελθόν δεν μπορούσε... να ποντάρει στο ανάστημα. Αυτή άλλωστε είναι και η μορφολογική αντίθεση που γοητεύει στη μητέρα της Άπω Ανατολής· η διαφορά μεγέθους τού σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, η οποία είναι έκδηλη τόσο στους ανθρώπους όσο και στα άψυχα.

image

image

Τα Χούτονγκ αποτέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν τη βασική μορφή κατοικίας στο Πεκίνο. Χούτονγκ είναι ένας στενός δρόμος (με δυσκολία χωράει να περάσει ένα αυτοκίνητο ή μια γουρούνα), ο οποίος δεξιά και αριστερά έχει τα λεγόμενα Σιχεγιουάν, «παραδοσιακά» συγκροτήματα από σπιτάκια με κοινόχρηστες αυλές – ανάλογα συναντούσες και στην Αθήνα μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

n

Σήμερα έχουν μειωθεί, δίνοντας τη θέση τους σε εντυπωσιακούς γυάλινους τιτάνες, κάνοντας το Πεκίνο του 21ου αιώνα να φαντάζει μια πόλη περισσότερο εμπνευσμένη από επεισόδιο Star Wars, μην αγγίζοντας, όμως, παράλληλα την απόκοσμη ενεργειακή γοητεία της πάλαι ποτέ οχυρωμένης μητρόπολης.

image

Στην πραγματικότητα ο Κινέζος είναι ολιγαρκής, είτε ζει σε μια μικροσκοπική παράγκα σε κάποιο χούτονγκ είτε σε μια 30ώροφη πολυκατοικία σαν αυτές που πλημμυρίζουν τη νεόκτιστη περιοχή Τσάογιανγκ στην ανατολική πλευρά της πόλης. Τα διαμερίσματά τους είναι ως επί το πλείστον μικρά, ικανοποιώντας τις βασικές ανάγκες (π.χ. ύπνος) και αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για ποιοτικό χρόνο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι περνούν τη μέρα τους στο δρόμο, γεμίζοντας ασφυκτικά τις αγορές και υποστηρίζοντας στο έπακρο το εξωστρεφές lifestyle της πόλης.

image

n

Όντας εδώ, στις αγορές του Πεκίνου, καταλαβαίνεις τι είναι αλήθεια και τι όχι για την πιο πολυσυζητημένη χώρα του πλανήτη σήμερα. Από εδώ, λοιπόν, θα εκπέμπουμε κατά καιρούς ιστορίες από την καθημερινότητα του αντίπαλου δέους της Δύσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ