Αρχειο

Happy birthday, Τούμπα!

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25537-59366.jpg

53 χρόνια πριν, το γήπεδο στο οποίο έμελλε να γραφτεί ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας εγκαινιάστηκε με την χαρακτηριστική επιγραφή «Στάδιον ΠΑΟΚ, ανεγερθέν οικονομική αρωγή οπαδών ΠΑΟΚ». Στην ανέγερση της έδρας του ΠΑΟΚ, συνέδραμαν εκτός από τους οπαδούς του, οι οποίοι «εξαφάνισαν» δις τα λαχεία που είχαν εκδοθεί για να μαζευτούν χρήματα, και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυριότητα του οποίου βρισκόταν το οικόπεδο, που εξαγοράστηκε έναντι 1.5 εκατομμυρίων δραχμών. Το κόστος κατασκευής της πλησίασε τα 6 εκατομμύρια δραχμές με το 1,1 εξ’ αυτών να προσφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αρχιτέκτονας του γηπέδου υπήρξε ο Μηνάς Τρεμπέλας και πολιτικός μηχανικός ο Αντώνης Τριγλιανός. Χωρώντας αρχικά 20.000 θεατές, η Τούμπα έφτασε στο σημείο να φιλοξενεί περισσότερους από 40.000 μειώνοντας εν τέλει τη χωρητικότητά της το 2000 σε 28.701 λόγω της δημιουργίας επιπλέον ζωνών ασφαλείας. Σχεδόν τα πάντα μπορείς να πεις πως έχουν συμβεί στον πλανήτη Τούμπα:

oι ιαχές και τα συνθήματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και συναγωνίζονται σχεδόν κάθε κερκίδα σε ευρηματικότητα, τα επικά ντου οπαδών, οι γκραν γκινιόλ ανατροπές και τα τσιμέντα της είναι ένας άλλος πλανήτης στο θεσσαλονικιώτικο σύμπαν. Τούμπα λίμπρε, Τουμπαμάρος, Τούμπα και τα μυαλά στα κάγκελα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ