- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Mano de Dios: Σάντουιτς από το χέρι του Θεού
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Το Mano de Dios, δίπλα από τη Βαρβάκειο, έχει υπέροχα σάντουιτς, φτιαγμένα με εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα
Πλάι ακριβώς στη Βαρβάκειο, ακόμη επιζούν τα τελευταία παλιά μπακάλικα, αυτά που έχουν βιώσει όλα τα γυρίσματα του καιρού, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δυο παγκόσμιους, έναν Εμφύλιο και μια Δικτατορία, ενίοτε χωρίς καν να αλλάξουν χέρια. Τώρα πια, όταν τα χαζεύεις στριμωγμένα ανάμεσα στα Airbnb και τα νέα hotels, σε πιάνει ένα σφίξιμο. Το νέο προφίλ της γειτονιάς τα συμπιέζει κάνοντας ό,τι μπορεί για να τα εξαφανίσει. Ήδη, όσα μένουν, λειτουργούν σαν σπάνια τουριστική ατραξιόν για τα gastronomy tours του ιστορικού κέντρου, απομεινάρια ενός κόσμου που ψυχομαχάει. Άραγε θα είναι ακόμη εκεί στην επόμενη βόλτα σου; Και όσο η παλιά αγορά της Ευριπίδου μετρά κατεβασμένα ρολά, τόσο εσύ θες να μείνεις κοντά σ’ αυτό το μυρωδάτο και φασαριόζικο παλιό, στα πολύχρωμα ράφια με τις κονσέρβες, τα Rol και τα Tide, τα τσουβάλια με τα όσπρια, τα πράσινα χύμα σαπούνια και τα μπουκέτα της ρίγανης.
Mano de Dios: Το καινούργιο σαντουιτσάδικο της Σωκράτους
Το Mano de Dios, που μετρά λιγότερο από ένα μήνα ζωής, ήρθε στη Σωκράτους γι’ αυτό νομίζω το λόγο: για να βγάλει τα πολύχρωμα τραπεζάκια του ακριβώς ανάμεσα στα παλιά παντοπωλεία. Να αράξεις κατευθείαν στην ψυχή της αγοράς, από κει που θα περάσουν όλοι οι έμποροι του τετραγώνου, να μοιραστούν μαζί σου ιστορίες, που πολύ θα ήθελες να κρατήσεις στην καρδιά σου όταν ο παλιός κόσμος θα έχει πια γκρεμιστεί.
Βαφτισμένο από τον έρωτα του Φάνη Θεοδωρόπουλου για τον Μαραντόνα, το Mano de dios είναι αμιγώς σαντουιτσάδικο. Που δεν μοιάζει με κανένα! Ο Φάνης, με τέσσερα μαγαζιά στα πέριξ, ένα ντελικατέσεν, τα Καραμανλίδικα και τις Πεντανόστιμες, αναδεικνύεται σε άρχοντα ενός φρέσκου προφίλ της γειτονιάς, που συνταιριάζει μαζί δυο κόσμους, τον παλιό και τον καινούργιο. Το Mano είναι τοσοδούλι, για την ακρίβεια ένα ψυγείο με καλούδια και έναν πάγκο, όπου ετοιμάζεται αυτό που θα λιμπιστείς να παραγγείλεις. Στο έξω του, έχει χρώμα και στιλ παιχνιδιάρικο, αποκλείεται να μην λατρέψεις τις αναδομημένες καρέκλες του γύφτου, που έχουν βαφτεί και ζωγραφιστεί για να θυμίσουν μπαρόκ πολυθρόνες του ανακτόρου των Βερσαλλιών.
Τι σάντουιτς θα βρεις στο Mano de Dios;
Πίσω από τον πάγκο, θα βρεις τον Γιώργο Ηλιού, που συνεταιρίζεται με τον Φάνη σ’ αυτό το νεογέννητο εγχείρημα. Ο Γιώργος είναι σεφ με γαλλική παιδεία, τεράστιο βιογραφικό και άλλη τόση πείρα και αν είσαι λιγάκι σιτεμένος, ίσως τον θυμάσαι από το δικό του Polly Maggoo, το μπιστρό που όλοι αγαπήσαμε μια εποχή. Εδώ, εμπνέεται από τις λιχουδιές του παντοπωλείου του Φάνη, τα σπάνια αλλαντικά και τυριά της επικράτειας και αφιερώνεται εξαιρετικά στον κόσμο ενός αλλιώτικου σάντουιτς, σοφιστικέ και «βρώμικου», καμωμένου από τα πιο καθαρά υλικά. Σάντουιτς να χορτάσει ο Γαργαντούας, πληθωρικά, διαφορετικά, σάντουιτς με ουσία και νόημα, όπως υποδεικνύουν και οι τίτλοι: Unity (με τσαλαφούτι, αγκινάρα, λιαστή ντομάτα, μέλι, ρίγανη, ντοματένια σος και πάστα ελιάς), Harmony (με φέτα, κρέμα από κατσικίσιο γιαούρτι, σαλάμι, θυμάρι, ρόκα και λάδι βασιλικού), Reconstruction (με ροστ-μπιφ, κάπαρη, καυτερή σάλτσα ντομάτας και πίκλα κρεμμυδιού), Myth (με ελληνική σαλάτα και ξινοτύρι), My story-my sin (με αρνάκι ραγού αυγολέμονο, τυρί της Λήμνου, ρόκα και δυο λογιών μουστάρδες-γεύση ιστορία μου αμαρτία μου, κυριολεκτικά!), Solidarity (με παστράμι γαλοπούλας, ανθότυρο με θυμάρι, ντοματένια σάλτσα με βασιλικό και μουστάρδα). Έτσι, για να πάρεις μια ιδέα! Όλα μέσα σε ένα οκτάσπορο ζυμωτό προζυμένιο ψωμάκι, σε συνταγή του Γιώργου.
Το κλαμπ σάντουιτς, ο Γιώργος το λέει Cult Sandwitch και είμαι βέβαιη πως σε λίγο καιρό θα γίνει καλτ! Τεράστιο και χορταστικό, κρύβει μέσα του μορταδέλα Αλεξανδρείας, σαλάμι, καραμελωμένα ντοματίνια, κασέρι Ξάνθης, τσαλαφούτι και ραντίτσιο. Γιατί το σάντουιτς, δεν είναι απλή υπόθεση αν δεν σκοπεύεις να επαναπαυτείς στην επανάληψη και στο μια από τα ίδια. Άλλος ένας σεφ που σκύβει στις λιχουδιές του δρόμου, για να μας δείξει το δρόμο σε ένα σάντουιτς που κλείνει μέσα του όλη την Ελλάδα -και μόνο αυτήν!
Σωκράτους 2, 2103310986
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Παλιά και κλασική ταβέρνα με όλα της ωραία
Θα τον βρεις πάνω στο κύμα να σερβίρει θαλασσινές μακαρονάδες-ποίημα!
Αυλή με θέα στο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και στο πιάτο τσιγαριαστό με 15 άγρια χόρτα
Ένα πράγμα είναι πάντα αδιαπραγμάτευτο σε αυτό το εστιατόριο: η ποιότητα
«Παντοπωλείον» αλλά και μαγέρικο που θυμίζει τα παλιά μπακάλικα
Και καφενές, και μεζεδοπωλείο, στην καυτή πιάτσα του Προφήτη Ηλία
Στο Λαύριο κρατούν την παράδοση στο καλό κρέας
Γλυκιές εκπλήξεις μας περιμένουν στο νέο εστιατόριο του Conrad Athens The Ilisian
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Μία υπέροχη γαστρονομική εμπειρία σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης
Σύγχρονη γαστρονομία, κρασιά, cocktails και μουσική πάνω στο κύμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.