1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 480

Ο Αλέξης Κανιάρης μιλάει για την 19η Art-Athina

Ο Αλέξης Κανιάρης μιλάει για την 19η Art-Athina
Ο γενικός διευθυντής μας ανοίγει τις πόρτες της
  • A-
  • A+
0
Ο Αλέξης Κανιάρης σε μια συνέντευξη στην Athens Voice για την 19η Art-Athina.

Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικοί φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικοί τέχνης και φιλότεχνοι δίνουν το καθιερωμένο τους ραντεβού στους χώρους της Art-Athina, που μετράει τον αριθμό 19.

Για 2η συνεχή χρονιά γενικός διευθυντής στην Art-Athina. Πώς νιώθετε; Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Το θέμα είναι, βέβαια, να μείνουν και οι επισκέπτες ικανοποιημένοι. Πέρσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά και ευελπιστούμε φέτος για το καλύτερο.

Πέρσι η Art-Athina προσέλκυσε 30.000 επισκέπτες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά; Η προσδοκία μας είναι να κυμανθούμε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι με 35.000-40.000 επισκέπτες. Η αύξηση των αριθμών, όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Το θέμα είναι να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι με το χώρο της Τέχνης.

Ποια τυχόν λάθη δεν θα θέλατε να επαναληφθούν φέτος; Θα θέλαμε να διορθωθούν κάποιες μικρολεπτομέρειες. Φέτος θα θέλαμε τα θέματα της διαρρύθμισης και του χώρου να είναι σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Σχετικα
Το Αρχείο Φυγής κατεβάζει αυλαία στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Το Αρχείο Φυγής κατεβάζει αυλαία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Θεωρείτε πως η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει ή έχει προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη Τέχνη; Έχει προσελκύσει περισσότερους φιλότεχνους αλλά έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη και έχει αποτρέψει τους συλλέκτες από το να αγοράσουν έργα. Αυτή τη χρονιά φιλοξενούμε ένα VIP πρόγραμμα συλλεκτών και φιλότεχνων από το εξωτερικό με απώτερη φιλοδοξία να αγοράσουν τέχνη από την Ελλάδα.

Πιστεύετε πως ο επισκέπτης της έκθεσης θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα; Θεωρώ πως ναι, γιατί συμμετέχει η πλειονότητα των ελληνικών γκαλερί. Επιπλέον, συμμετέχουν μεγάλες συλλογές, όπως η συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η σύγχρονη Τέχνη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης; Η Ελλάδα έχει πολύ καλό δημιουργικό επίπεδο. Αυτό στο οποίο πάσχει είναι η εξωστρέφεια και το εμπορικό κομμάτι. Αυτό οφείλεται αφενός στη γεωγραφική της θέση και αφετέρου σε ενδογενείς παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση.

Σχετικα
Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη
Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Τέχνη το σύγχρονο άνθρωπο; Μπορεί να τον βοηθήσει να δει πολλά πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Η Τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα εμπόδια της καθημερινότητας.

Ποιες παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη φετινή διοργάνωση; Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι η παρουσίαση της συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου αλλά και του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, στρογγυλά τραπέζια-ομιλίες, μια δράση-έκθεση με τίτλο Art-Athina Contemporaries: Statement made σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου, που στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα, ένα αφιέρωμα στην γκαλερί Ζυγός, μια έκθεση έργων τέχνης από συλλέκτες της Τουρκίας και το project «Platforms» όπου θα παρουσιαστούν 49 πολύ σημαντικές πλατφόρμες από 19 χώρες, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες. Επίσης, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της Art-Athina θα δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης σε ένα διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στη διοργάνωση.

Γιατί να επισκεφθεί κάποιος τη συγκεκριμένη φουάρ; Όποιος ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη πρέπει να επισκεφθεί την Art-Athina γιατί είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση σύγχρονης τέχνης, είναι το σημείο συνάντησης.

Info: 15-18/5, Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου (Γήπεδο Tae Kwon Do), 210 9214335.

Η A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5