- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι κάλπες της ημέρας περιμένουν να στηθούν (εικόνες)
Πολιτική μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Novartis
Στις 09:00 το πρωί αρχίζει η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προσέρχονται στα έδρανα με διαθέσεις μαραθώνιας σύγκρουσης.
Η βουλή καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτιής επιτροπής που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοvartis. Και συγκεκριμένα την εμπλοκή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου και Μάριου Σαλμά.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, με εξαίρεση τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα, θα πάρουν τον λόγο στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ζητά να στηθούν 10 κάλπες στη Βουλή για την ψηφοφορία, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στη μία. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μυστική ψηφοφορία κατά πρόσωπο (σε 10 ή 1 κάλπη) για τα 10 πολιτικά πρόσωπα εγκρίθηκε με ψήφους 14 έναντι 8. Απορρίφθηκε η πρόταση της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.
Το θέμα της κάλπης μπορεί ακόμη να αλλάξει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να στηθεί μόνον μια κάλπη σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που είναι ταυτόχρονα και βουλευτές δηλώσουν από μόνοι τους ότι αυτοεξαιρούνται από το δικαίωμα ψήφου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαριστεί, θα μπορούν οι βουλευτές να επιλέγουν ξεχωριστά «ναι», «όχι», «παρών» ή «λευκό» για καθέναν από τους 10.
Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται επίσης τα τρία καταγγελλόμενα αδικήματα που αφορούν τους 10 (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Η διαδικασία
Όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20-25 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στον χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.
Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές, ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί, οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης). Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεσή τους και από 15 λεπτά για τη δευτερολογία τους.
Ηδη οι υπηρεσίες της Βουλής άρχισαν να τυπώνουν 3.000 ψηφοδέλτια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.