- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ουκρανία: «Το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά», λέει η Μόσχα
Μετά από τρεις μήνες πολιορκίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατελήφθη από τη Ρωσία έπειτα από τρίμηνη πολιορκία, λειτουργεί κανονικά.
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, είπε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και πως η Μόσχα «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνολικών συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας».
Στο μεταξύ, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 στην Ουκρανία, καθώς και στρατιωτικά φορτηγά και οχήματα αποναρκοθέτησης.
«Η συντονισμένη βοήθεια από εμάς και τους συμμάχους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την ουκρανική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του ο υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας.
Τα οχήματα είναι συνολικής αξίας 15,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η Λιθουανία έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψος 100 εκατ. ευρώ, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ουγγαρία θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύσει ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της γειτονικής της χώρας για τον ερχόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας.
Η Ουγγαρία έχει ικανότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου.
Ο Σιγιάρτο επανέλαβε επίσης πως η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει μια πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.
Ουκρανία: Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να δημιουργήσει ένα διάδρομο για να φύγουν τα πλοία
Την ίδια ώρα, η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.
Η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί, δήλωσε επίσης ο ρώσος υφυπουργός. Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ' αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκληματα πολέμου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.