Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει δικαστήριο για τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ

Η δίκη αναμένεται να γίνει στο Ντόνετσκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αιχμάλωτοι του Αζοφστάλ
Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει δικαστήριο για τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ © EPA/POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει δικαστήριο για τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ.

Δίκη για τους αιχμαλώτους του εργοστασίου το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη ετοιμάζει η ρωσική πλευρά, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η δίκη αναμένεται να γίνει στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, όπως ανέφερε και ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αυτή τη στιγμή, οι Αρχές του Ντονέτσκ ετοιμάζουν τα έγγραφα της δίκης που θα γίνει τόσο για τους Ουκρανούς στρατιώτες όσο και για τους ξένους μισθοφόρους που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τους ξένους μισθοφόρους και τους  αλλοδαπούς. Ωστόσο, τώρα κρατούνται στο έδαφος του Ντονέτσκ, όπου ετοιμάζεται διεθνές δικαστήριο για να δικαστούν όλοι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ένα τέτοιο δικαστήριο είναι «πιθανώς» απαραίτητο.

Στις 20 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την «πλήρη απελευθέρωση» του εργοστασίου της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τη Μόσχα, 2.439 Ουκρανοί στρατιώτες και μαχητές του Τάγματος του Αζόφ κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, και η Ρωσία ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εις βάρος τους.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ανατολική πλευρά

Παράλληλα, η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα κα στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρριψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς Ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας.

Φιλορωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φθάσει στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, έγραψε εξάλλου στο Telegram πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ