Κοσμος

Bloomberg: Η Γερμανία έτοιμη να στηρίξει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η προϋπόθεση που θέτει το Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο © EPA/SASCHA STEINBACH

Η Γερμανία λέει «ναι» σε ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τι αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg.

Έτοιμη να στηρίξει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Το Βερολίνο θα στήριζε μια σταδιακή προσέγγιση για αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου, σε σχέση με κάποιες άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί, όπως το ανώτατο όριο τιμών ή οι μηχανισμοί πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των ρωσικών εσόδων», αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

«Ο αποκλεισμός θα έπρεπε να έρθει αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος», κατά τις ίδιες πηγές.

Πετρέλαιο
Πετρέλαιο © EPA/SASCHA STEINBACH

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι ζήτημα ημερών. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης χθες ότι η Γερμανία θα μπορέσει να στηρίξει την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο προς την ρωσική ενέργεια.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει πλέον καταστεί διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων. Διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Το έκτο πακέτο κυρώσεων θα έρθει εν ευθέτω χρόνω. Εργαζόμαστε εντατικά σε αυτό», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι όποιες επίσημες προτάσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν προς έγκριση από την επόμενη εβδομάδα. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η Ε.Ε. θα στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Φον ντερ Λάιεν: Φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από γειτονικές χώρες

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως η απόφαση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

«Η απάντησή μας θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη. Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές», τόνισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ