- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ουκρανία - Πούτιν: Το οικονομικό «blitzkrieg» της Δύσης απέτυχε
Ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική, όπως τη βλέπει ο ίδιος
Ουκρανία - Ρωσία: Το οικονομικό «blitzkrieg» της Δύσης απέτυχε, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας λειτουργεί καλά και το οικονομικό «blitzkrieg» (κεραυνοβόλος πόλεμος –σ.σ. )της Δύσης απέτυχε.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο κίνδυνος της υπονόμευσης από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενδέχεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι» στην ρωσική Άπω Ανατολή, και αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως στη Δύση θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση
Η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα από τη Δύση για να την βοηθήσουν να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης και να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ενώ γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για βιασμούς και βάναυση συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανών αμάχων.
Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών στις ουκρανικές περιφέρειες του Χμελνίτσκι και του Κιέβου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Χαβριλίβκα, βόρεια του Κιέβου.
Ουκρανία - Ζελένσκι: Δεν διαθέτουμε τον οπλισμό για να υπερασπιστούμε την Μαριούπολη
Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.
«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο ... Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.
Ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε προσωπικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου αυτός ο τελευταίος εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στη Μόσχα ότι μια επίθεση στα ανατολικά «προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».
Αφού υπέστη βαριές απώλειες και απέσυρε τις δυνάμεις της από τα προάστια του Κιέβου, η Ρωσία στράφηκε προς το Ντονμπάς, όπου απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τον έλεγχο της περιοχής στους αυτονομιστές μαχητές. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποπειραθεί να περικυκλώσει την κύρια ουκρανική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.
Κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση για τη ζώνη των συγκρούσεων, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, εκτός από την προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να καταλάβουν την Ποπάσνα, μια πόλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από το Λουχάνσκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως τα στρατεύματά τους απώθησαν επιθέσεις στις περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, καταστρέφοντας τέσσερα άρματα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς από ανεξάρτητες πηγές.
Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία.
«Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μείνεις και να καείς στον ύπνο σου από μια ρωσική οβίδα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Απομακρυνθείτε, κάθε ημέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη. Πάρτε τα απαραίτητα είδη σας και κατευθυνθείτε προς το σημείο αναχώρησης».
Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα, περιλαμβανομένου ενός για ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η Βρετανία εργάζεται με τους εταίρους της για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πληροφοριών ότι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεσή τους στη Μαριούπολη.
«Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα λάβει απάντηση και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για το ποιά θα μπορούσε να είναι η απάντηση αυτή», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ.
Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου.
Νωρίτερα σήμερα η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ είχε δηλώσει πως το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.