Κοσμος

Ο Πούτιν θεωρεί αδύνατο να απομονωθεί η Ρωσία «επειδή είναι μεγάλη»

Επικαλέστηκε σαν παράδειγμα την εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα το 1957

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση: η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/THIBAULT CAMUS

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν.

Eπικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες, ο Πούτιν είπε ότι ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση.

Πριν από 61 χρόνια σαν σήμερα, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Πούτιν μετέβη στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, σε απόσταση 5.550 χλμ, ανατολικά της Μόσχας.

«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».

Οι ρωσικές επιτυχίες στο Διάστημα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η πτήση του Γκαγκάριν και η εκτόξευση το 1957 του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Γη, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία: και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση του Sputnik 1, (γνωστή ως στιγμή Sputnik) οδήγησε τις ΗΠΑ στο να συστήσει τη NASA σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά της από τη Μόσχα.  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτόξευση του δορυφόρου ήρθε την κατάλληλη στιγμή και καθόρισε τις εξελίξεις εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς είχε άμεσο αντίκτυπο στις αντιλήψεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στην προάσπιση των ευρωπαϊκών εδαφών. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ