Κοσμος

Γαλλικές Εκλογές: Στον δεύτερο γύρο Μακρόν - Λεπέν με 27,6% και 23% αντίστοιχα

Μελανσόν, Κεντροδεξιά, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Οικολόγοι: Ούτε μια ψήφος στη Λεπέν

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές εκλογές: Οι δύο από τους βασικούς διεκδικητές, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν © EPA

Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνουν τα πρώτα exit poll για Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν - Εκλογικό θρίλερ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας με 28% και 23,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop-Fiducial, που αναφέρει η Le Figaro.

Τρίτος ο Μελανσόν με 22,2%, ακολουθεί ο Ζεμούρ με 7,2% και η Πεκρές με 4,8%. 

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά σύμφωνα με την LeMonde:

pro.jpg

 

Δώδεκα υποψήφιοι, στη δωδέκατη προεδρική εκλογή της Πέμπτης Δημοκρατίας. Και οι προβλέψεις προεξοφλούσαν μια νύχτα-θρίλερ ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν, νυν πρόεδρο της Γαλλίας, και την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Πριν καν κλείσουν τις κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών βελγικά μέσα ενημέρωσης, επικαλέστηκαν διαρροές των exit polls, σύμφωνα με τις οποίες Μακρόν και Λεπέν συγκέντρωναν ακριβώς το ίδιο ποσοστό και συγκεκριμένα το 24% των ψήφων.

 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τρίτη θέση αναδεικνυόταν ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, με 20,3% εθνικιστής ακροδεξιός, Ερίκ Ζεμούρ, με 7% των ψήφων και  η υποψήφια της κεντροδεξιάς, Βαλερί Πεκρές με 4,8%

Όπως λοιπόν αναφέρουν οι εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 23,6 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Γαλλικές Εκλογές: Κομμουνιστές, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί ζητούν στοπ στην ακροδεξιά

Στον δεύτερο γύρο για τις Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία περνούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, με τους υποψηφίους των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των κεντροδεξιών και των οικολόγων να ζητούν να μπει στοπ στην ακροδεξιά

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο παραπάνω από το 5%. Η Πεκρές δήλωσε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» κατηγορώντας παράλληλα τον Εμανουέλ Μακρόν. Αντιτάχθηκε στη στήριξη της ακροδεξιάς και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β' γύρο.

«Σας καλώ με σοβαρότητα να καταψηφίσετε την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Αν Ινταλγκό, η πρώτη που μίλησε μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Φαίνεται να συγκεντρώνει σχεδόν το 2%.

French presidential election: Centre left candidate Hidalgo endorses Macron • FRANCE 24 English

Ο υποψήφιος των Πρασίνων, Yannick Jadot, είπε ους υποστηρικτές του: «Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο για εσάς να ψηφίσετε υπέρ του Emmanuel Macron, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την ακροδεξιά να κυβερνήσει τη χώρα μας». Το κόμμα των Πράσινων φαίνεται ότι καταλαμβάνει μόλις το 4,3%. 

Ο Ζαν Λυκ Μελάνσον, ο οποίος έρχεται σύμφωνα με τα exit polls τρίτος στις γαλλικές εκλογές, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην «δώσουν ούτε μια ψήφο στη Λεπέν» χωρίς να υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Γαλλικές Εκλογές: Υπέρ της Μαρίν Λεπέν ο Ζεμούρ - Την υποστηρίζει τον δεύτερο γύρο

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρώην αρθρογράφος του CNews, Ζεμούρ, ανακοίνωσε ότι κάλεσε «τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν» παρά τις «διαφωνίες» που είχε μαζί της κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Zemmour επιβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Γαλλία και τις ιδέες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε σύντομα. Το γεγονός ότι ήσασταν 2 εκατομμύρια για να στηρίξετε έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το τίποτα, που δεν ήταν πολιτικός, δείχνει ότι το μήνυμά μου εισακούστηκε», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο «λάθη». Ο Ζεμούρ συγκέντρωσε το 7% των ψήφων. 

«Δεν κατάφερα να πείσω αρκετούς συμπατριώτες. Έκανα λάθη, τα δέχομαι όλα. Φέρω την πλήρη ευθύνη », είπε Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ιδέες μας αξίζουν πολύ περισσότερο από το σκορ μας σήμερα».

Γαλλικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις στο στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν

French presidential election: 'Happiness' at Marine Le Pen campaign headquarters • FRANCE 24

 

«Ο γαλλικός λαός εκφράστηκε, μου έκανε την τιμή να με φέρει στη δεύτερη θέση, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο», είπε η Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες δηλώσεις της μετά το κλείσιμο των καλπών στη Γαλλία και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Μαρίν Λεπέν θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν. 

 

 

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είπε στο πρώτο μήνυμά της ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μίας νέας ελπίδας για τη χώρα, «ότι θα σταθούν όρθιες οι δυνάμεις ανόρθωσης της χώρας. Θέλω σε αυτές τις 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα. Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων». 

«Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο», είπε και απηύθυνε κάλεσμα τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν, «ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης και να αποκαταστήσουμε την αυτοδιάθεση των Γάλλων. Θα διασφαλίσουμε τη Μετανάστευση και την ασφάλεια για όλους, εγγυώμενοι των σεβασμό όλων. Έχουμε μία σειρά λύσεων που έχουμε προτείνει με έναν προϋπολογισμό, με σαφή διατύπωση, που αποσκοπεί στο να θεραπεύσει τα βαθύτερα ρήγματα στη χώρα μας».

Γαλλικές Εκλογές - Εμανουέλ Μακρόν: «Βασιστείτε πάνω μου»

Ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, που τον δείχνουν να περνά στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Εκλογών, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του. 

«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: 

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου. Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε».

Live: Macron and his supporters react to exit polls and preliminary results

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ