Κοσμος

Ουκρανία: Aγόρι σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Στο Κίεβο οι σειρήνες αεράμυνας δεν σταματούν να ηχούν.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές μετά τον βομβαρδισμό περιοχών στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό
Ουκρανία - Βομβαρδισμοί από ρωσικά στρατεύματα © EPA / MIKHAIL PALINCHAK

Ουκρανία: Aγόρι σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κίεβο οι σειρήνες αεράμυνας δεν σταματούν να ηχούν. Πολλαπλές εκρήξεις σε πόλεις στην Ουκρανία και διαδοχικοί βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται», καθώς άρχισε ρωσική επίθεση, και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Στρατιωτικές υποδομές, αεροδρόμια και εργοστάσια είναι κυρίως οι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων, που επί σειρά ωρών χτυπούν κυρίως με πυραύλους τύπου cruise. Η ναυτική βάση της Οδησσού καθώς και το αεροδρόμιο του Κιέβου είναι οι δύο κυριότεροι στόχοι που έχουν ήδη πληγεί από τη Ρωσία, με χιλιάδες τανκς και εκατοντάδες πολεμικά ελικόπτερα να έχουν μπει ήδη σε ουκρανικό έδαφος.

Να σημειωθεί πως από νωρίς το βράδυ είχε προαναγγελθεί εμμέσως η εισβολή της Ρωσίας με την κατάρριψη όλων των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στην Ουκρανία.

 

 

Ουκρανία: Όποιος έχει όπλο μπαίνει εθελοντικά στον στρατό

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα (24/2) ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Putin announces 'special operation' in Donbass

Ουκρανία: Το χρονικό της εισβολής από τη Ρωσία

Την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμά του σήμερα λίγο πριν από τις 05:00, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας».

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημέρωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια. «Μην πανικοβάλλεστε», προέτρεψε τους συμπολίτες του, υποσχόμενος ότι «θα νικήσουμε».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, που τόνισε ότι σκοπός είναι η υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετέφεραν τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

 

 

Στο μετρό του Κιέβου υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι που πήγαν εκεί είτε για να προστατευθούν είτε για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο, με βαλίτσες και σάκους στα χέρια, προκειμένου να φύγουν από την πόλη.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Κραματόρσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στη Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν βάσεις της αεροπορίας και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

 

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε την έναρξη ρωσικής «εισβολής ευρείας κλίμακας». Η επιχείρηση έχει σκοπό «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η [ουκρανική] επικράτεια διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», υπερθεμάτισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για την πολιτική αεροπορία, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης από και προς αεροδρόμια μεγάλων πόλεων της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας», κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια πήγε τα πράγματα πολύ πιο πέρα, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ