Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: ρωσική εισβολή - η ανασκόπηση της Πέμπτης

Βίντεο με τους βομβαρδισμούς - Ο χάρτης με τις μάχες - Live εικόνα από το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
32’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ukraine-plane-crash.jpg
© STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT

Η Ουκρανία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. Με τη ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Με τη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη (24.02) σε περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν και από τη Λευκορωσία και να μπaίνουν πλέον στην περιοχή που ανήκει διοικητικά στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Ο ρωσικός στρατός εισβάλλει βόρεια του Κιέβου» μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ρωσικός στρατός δεν σταματά να σφυροκοπά την Ουκρανία, επιδιώκοντας -σύμφωνα με τη Δύση- να επιβάλει τη δική της τάξης πραγμάτων στη χειρότερη κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική εισβολή από βορρά, νότο και ανατολή». «Η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί» διαμηνύει το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Στη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ θα αποφασίσει για το δεύτερο πακέτο κυρώσεων, το οποίο όπως προανήγγειλαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα είναι το πιο «σκληρό» που έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.

Στο Κίεβο οι σειρήνες αεράμυνας δεν σταματούν να ηχούν. Πολλαπλές εκρήξεις σε πόλεις στην Ουκρανία και διαδοχικοί βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Την προαναγγελία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία για την παροχή βοήθειας στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Putin announces 'special operation' in Donbass

Για το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ και τη ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ, πατήστε ΕΔΩ

Η ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία είναι μεγάλη, με διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν live εικόνα από περιοχές της χώρας.

LIVE εικόνα από το Κίεβο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος:

Kiev amid Russia's military operation in Donbass

LIVE εικόνα από το Λουχάνσκ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:


Lugansk following Putin’s emergency address on Donbass

Η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση από τη Ρωσία - LIVE οι τελευταίες εξελίξεις για την εισβολή

00:46 Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε, το βράδυ της Πέμπτης, διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

22.34 Μεγάλο πακέτο κυρώσεων και της ΕΕ στην Ρωσία μετά την εισβολή

Βάσει του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα Πέμπτη για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους του. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

22.30 Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη.

22.10 Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη ημέρα του πολέμου

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών είναι σε εξέλιξη ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

21.38 OHE: Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. "Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός", είπε στο Reuters.

21.10 Μπάιντεν: Θα κοστίσει πολύ ακριβά στον Πούτιν

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το νέο διάγγελμα του Μπάιντεν έρχεται λίγη ώρα μετά την είδηση ότι το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας.


20.55 Πρόεδρος Τσεχίας: Ο τρελός Πούτιν πρέπει να απομονωθεί

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν μίλησε με σκληρά λόγια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρότι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις σχέσεις μαζί του.

20.49 Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

20.14:  Μπάιντεν: Προχωράμε σε πακέτα καταστροφικών κυρώσεων για τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανάρτησε tweet, στο οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και προανήγγειλε καταστροφικές κυρώσεις για την Ρωσία.

19.45 Νέες κυρώσεις Τζόνσον κατά Μόσχας

Κυρώσεις εναντίον άνω των 100 Ρώσων και ρωσικών οντοτήτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία από ξηράς, αέρος και θάλασσας.

19.35  Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 800 άτομα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες 39 πόλεις της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters επικαλούμενα το παρατηρητήριο OVD-Info. Το παρατηρητήριο ODF-Info παρακολουθεί την τελευταία δεκαετία τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας ακτιβιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε ο Πούτιν στο έδαφος της Ουκρανίας. Η εισαγγελία της Μόσχας είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα είχε η συμμετοχή σε «συγκεντρώσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχών» στις 24 Φεβρουαρίου.

19.25 Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλκατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές και έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρώπη. Είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Hostomel, κοντά στο Κίεβο.

18.45  Πούτιν για στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία έμεινε χωρίς άλλη επιλογή, αναφερόμενος στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς. Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να διεξάγει μία στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία καθώς έμεινε χωρίς άλλη επιλογή.
 

18.30 Kaγκελάριος Αυστρίας: Ο Ζελένσκι φοβάται για την ζωή του

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του. «Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι μιλάει από μια χώρα που δεν ξέρει πια για πόσο ακόμη θα υπάρχει και ως πρόεδρος που δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα είναι ζωντανός», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Νεχάμερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στη Βιέννη. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

18.10 Ζελένσκι: Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν. Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

17.35 : Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό στις 19.30 (ώρα Ελλάδας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 12.30 ώρα Ουάσινγκτον (19.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

17.10 Σρέντερ: Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο

«Πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο ο πόλεμος και τα συνδεδεμένα με αυτόν δεινά για τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Ρωσίας», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών. Ο κ. Σρέντερ έκανε λόγο για «λάθη και από τις δύο πλευρές», τονίζοντας ωστόσο ότι «τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων».

«Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με λάθη και παραλείψεις στη σχέση μεταξύ Δύσης - Ρωσίας. Και υπήρξαν πολλά λάθη - και από τις δύο πλευρές. Αλλά και τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε ο κ. Σρέντερ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης Linkedin.

«Με το βλέμμα στο μέλλον», τονίζει, «ισχύει ότι τώρα σε απαραίτητες κυρώσεις, πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαρραγούν εντελώς οι εναπομείναντες πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί και οι δεσμοί της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης». Διότι αυτά, όπως λέει, είναι -παρόλη τη δραματική κατάσταση- η βάση για την ελπίδα που έχουμε όλοι: ότι ένας διάλογος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας θα είναι και πάλι εφικτός.

16.54  Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Νωρίτερα, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

16.30 Ρωσία: Έχουν πληγεί 74 στόχοι στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

16.10 Baλιστικοί Πύραυλοι από την Λευκορωσία 

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

16.01 Μαρία Ζαχάροβα: Επιθυμούμε να αποτρέψουμε τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε σήμερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν είναι η αρχή ενός πολέμου, αλλά μάλλον μια προσπάθεια αποτροπής ενός παγκόσμιου πολέμου. «Πρώτα από όλα, δεν είναι η αρχή ενός πολέμου. Είναι πολύ σημαντικό. Η επιθυμία μας είναι να αποτρέψουμε τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο. Δεύτερον, είναι το τέλος ενός πολέμου», είπε η Ζαχάροβα.
 

15.55 Κοινές δηλώσεις των εκπροσώπων ΕΕ - ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολο» για το Κρεμλίνο να συνεχίσει τις «επιθετικές του ενέργειες» στην Ουκρανία, προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες.

15.44 Τζο Μπάιντεν: Συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.  

15.18 Ηχούν σειρήνες αυτή τη στιγμή στο Κίεβο

Ηχούν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 15 λεπτά οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο. 

 

15.14 Η Ρωσία σφυροκοπά την «Πύλη της Κριμαίας»

 Βομβαρδισμοί σε αεροπορική στρατιωτική βάση στη Μελιτόπολη. Η Μελιτόπολή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

15.02 Ελικόπτερα βομβαρδίζουν το διεθνές εμπορικό αεροδρόμιο στην πόλη Hostomel, το οποίο εντάσσεται διοικητικά στο Κίεβο.

Βίντεο στο Twitter δείχνει ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-8 να βομβαρδίζουν θέσεις στο εμπορικό αεροδρόμιο της πόλης Hostomel, πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 

To Hostomel βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βορειδυτικά από το Κίεβο και είναι γνωστή κυρίως για το μεγάλο αεροδρόμιο που διαθέτει, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Χάρτης της Ουκρανίας με την απόσταση ανάμεσα στο Hostomel και το Κίεβο

14.54 Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι στο πετρέλαιο - Στα ύψη οι τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.

14.50 Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

Watch live: NATO Secretary General Stoltenberg briefs press at extraordinary NATO meeting on Ukraine

14.44 Εικόνες από το Χάρκοβο δείχνουν ρωσικό στρατιωτικό κομβόι να έχει καταστραφεί. Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος.

xarkovo-russia.jpg

polemos-oukrania.jpg

14.42 Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος στο Κίεβο

Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Κίεβο. Υπάρχουν 5 νεκροί. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πορεία του προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Η συντριβή σημειώθηκε κοντά στο χωριό Trypillya, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια από την ουκρανική πρωτεύουσα.

14.38 Ο Μακρόν δηλώνει «προδομένος» από τον Πούτιν - Τι είπε στο διάγγελμά του για την Ουκρανία

«Η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του, πριν από λίγο, ο Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας «προδομένος» από τις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επιλέγοντας τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πιο σοβαρή επίθεση στην ειρήνη στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα απαντήσει σθεναρά στον Ρώσο πρόεδρο.

«Τα γεγονότα της αποψινής βραδιάς αποτελούν σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης και της χώρας μας. Θα έχουν βαθιές συνέπειες στη γεωπολιτική της ηπείρου μας» προειδοποίησε ο Μακρόν, επιμένοντας «στην αποφασιστικότητά του να προστατεύσει (τους Γάλλους) αμείλικτα». Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει «να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις μπροστά στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες αυτής της κρίσης».

14.34 Το διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποσχέθηκε ένα «τεράστιο πακέτο κυρώσεων».

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα που εδώ και δεκαετίες απολαμβάνει την ελευθερία και τη δημοκρατία και το δικαίωμα να επιλέγει τη μοίρα της. Εμείς και ο κόσμος δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σβήσει αυτή η ελευθερία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ανακοίνωσε: «Σήμερα, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, θα συμφωνήσουμε σε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχει σχεδιαστεί εγκαίρως για να παραλύσει τη ρωσική οικονομία. Η αποστολή μας είναι σαφής -διπλωματικά πολιτικά, οικονομικά και τελικά στρατιωτικά- αυτό το αποτρόπαιο και βάρβαρο εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να καταλήξει σε αποτυχία».

Boris Johnson addresses the UK as Russia invades Ukraine – watch live

14.31 Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το πακέτο κυρώσεων που παρουσίασε η ΕΕ στους πρεσβευτές των κρατών- μελών της Ένωσης δεν περιλαμβάνει αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, το σύστημα δηλαδή, που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, διασυνδέοντας χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο. Ωστόσο περιλαμβάνει:

  • Μέτρα για τις τράπεζες
  • Μέτρα για τον έλεγχο των εξαγωγών της τεχνολογίας (που συνδέεται επίσης με τον τομέα του πετρελαίου και των μεταφορών)
  • Νέες λίστες ατόμων και οντοτήτων, που στοχοθετούνται.

14.28 Ο Ζελένσκι συγκρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τα όσα έκανε η Ναζιστική Γερμανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της «ναζιστικής Γερμανίας» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε στο Facebook. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους για να «διαμαρτυρηθούν κατά αυτού του πολέμου».

Παράλληλα, κάλεσε τους Ουκρανούς να ενταχθούν άμεσα σε μονάδες εδαφικής άμυνας. «Αυτοί που έχουν εμπειρία μάχης και μπορούν να ενταχθούν στην άμυνα της Ουκρανίας θα πρέπει να παρουσιαστούν σε κέντρα στρατολόγησης του υπουργείου Εσωτερικών» δήλωσε.

14.25: Capital control στην Ουκρανία - Μπήκε όριο στις αναλήψεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από μία χώρα σε άλλη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

14.20: Κριτική Ναβάλνι στον Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Ο πόλεμος με την Ουκρανία έχει εξαπολυθεί για να καλύψει τη ληστεία των Ρώσων πολιτών και να αποσπάσει την προσοχή τους μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, από την υποβάθμιση της οικονομίας της. Είμαι εναντίον αυτού του πολέμου» σχολίασε ο Ναβάλνι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

14.11: Ο ρωσικός στρατός προωθείται προς το Κίεβο

Προελαύνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, έχοντας μπει πλέον στην περιοχή που βρίσκεται το Κίεβο.

Η ουκρανική υπηρεσία συνοριοφυλάκων ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πέρασαν στην περιοχή του Κιέβου μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία, περίπου 160 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα. «Συνοριοφύλακες και στρατιώτες πολεμούν» αναφέρει η ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά θέσεις του ουκρανικού στρατού.

13.50: Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε 20 εικόνες

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Εμπόλεμη ζώνη η Ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς με το ρωσικό πυροβολικό να σφυροκοπά θέσεις τους ουκρανικού στρατού στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Για πολλοστή φορά σε έναν πόλεμο οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα.

13.20 Τουλάχιστον 50 νεκροί από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι νεκροί από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν φθάσει τους 50, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (24.02) το μεσημέρι το Κίεβο, δίνοντας στη δημοσιότητα τον νεότερο απολογισμό, καθώς η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο στο Ντόνετσκ όσο και το Λουχάνσκ δεν σταματούν οι πυροβολισμοί, οι εκρήξεις και οι βομβαρδισμοί.

13.18 Σολτς σε Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Να αποσυρθούν άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

13.14 Μακρόν και Τζόνσον ζητούν έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν και σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας» ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ανάλογο αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση των ηγετών όλων κρατών μελών της Συμμαχίας διατύπωσε και ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ «αναπτύσει πρόσθετες αμυντικές χερσαίες και εναέριες δυνάμεις στο ανατολικό σκέλος της Συμμαχίας καθώς και πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις», ανακοίνωσε η Συμμαχία μετά από διαβουλεύσεις υπό το άρθρο 4 της συνθήκης της. Και πρόσθεσε: «Αυξήσαμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας για να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα».

13.10 Συνεχίζονται οι μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τέλος, δεν έχουν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Στις 13.10 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 4,98%, ευρισκόμενος στις 901,96 μονάδες.

13.08: Να μην εκδίδονται βίζες από την ΕΕ σε Ρώσους πολίτες, προτείνει το Βέλγιο

Το Βέλγιο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των τουριστών. Αυτό δήλωσε σήμερα Πέμπτη (24.02) ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου, απαντώντας στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

13.04: Ο χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία - Πού βομβαρδίζουν οι Ρώσοι και πού γίνονται μάχες

Χάρτης του Guardian για τον πόλεμο στην Ουκρανία

12.55 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει» έγραψε στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

12.50 Η στιγμή που ρωσικός πύραυλος καταστρέφει αποθήκη του ουκρανικού στρατού στα σύνορα

12.41 Πανικός στο Κίεβο - Ουρές έξω από τράπεζες και καταστήματα - Μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τράπεζες και καταστήματα με τρόφιμα. Μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολίτες έξω από καταστήματα στο Κίεβο

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται

12.21 Πύραυλος χτύπησε ποδηλάτη 

Συγκλονίζει το βίντεο με ποδηλάτη να κείτεται νεκρός μετά από βομβαρδισμό στην Ουκρανία.

Ο ποδηλάτης στην Ουκρανία που σκοτώθηκε από ρωσικό πυραύλο
Ο ποδηλάτης στην Ουκρανία που σκοτώθηκε από ρωσικό πυραύλο @Twitter

11.58 Ουρές σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο για λίγα τρόφιμα

Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν σχηματίσει μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια, καθώς ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.

Μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς δρόμους που οδηγούν προς τα δυτικά, καθώς πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Το Κίεβο δεν έχει δεχθεί επίθεση, όμως αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων καθώς σήμερα το πρωί είδαν να πετούν στον ουρανό από πάνω τους πολεμικά αεροσκάφη και άκουγαν εκρήξεις, αλλά και σειρήνες.

11.56 Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από τον Εμανουέλ Μακρόν

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος, όπως ανέφεραν πηγές του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ζήτησε την ευρωπαϊκή συνδρομή. Ο Μακρόν έδωσε εντολή να συγκλιθεί το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας της Γαλλίας, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

11.54 Aγόρι στην Ουκρανία σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Στην Ανατολική Ουκρανία ένα αγόρι σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο Χάρκοβο. Πύραυλος εξερράγη σε συγκρότημα κατοικιών, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Στο Twitter δεν σταματούν να ανεβαίνουν βίντεο με τις συγκρούσεις Ρώσων και Ουκρανών σε περιοχές γύρω από το Χάρκοβο.

11.52 Έκτακτη σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία

Διεξάγεται σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο η Έκτακτη σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

11.48 Νέο δραματικό διάγγελμα από Ζελένσκι - «Αντιστεκόμαστε»

Σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέο διάγγελμα στους Ουκρανούς πολίτες, ξεκαθαρίζοντας πως «θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας».

Αναφερόμενος στον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έχει εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις, αποκρούοντας τις επιθέσεις. Όπως δήλωσε, ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.

Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις πόλεις, προσθέτοντας ότι όποιος έχει στρατιωτική εκπαίδευση να παρουσιαστεί στα σημεία αναφοράς, καθώς θα δοθούν όπλα σε όσους μπορούν και ξέρουν να τα χειριστούν.

11.44 Βίντεο με τις σειρήνες να ηχούν στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία

11.42 Ουκρανικός στρατός: «Εξουδετερώθηκαν» 50 Ρώσοι εισβολείς

Με τις πληροφορίες για τα θύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία να παραμένουν συγχεχυμένες, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι:

  • Έχει σκοτώσει 50 «Ρώσους εισβολείς» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας,
  • έχει καταρρίψει 6 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και
  • έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Ουκρανία εξοπλιζόταν με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

11.38 Αναλένα Μπέρμποκ (Γερμανίδα ΥΠΕΞ): «Σήμερα ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στη δέσμη κυρώσεων που έχουν ετοιμάσει η ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «αυτός ο πόλεμος στη γειτονιά μας» θα έχει συνέπειες και για τη Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι η επιλογή που επιδιώκαμε, αλλά αν δεν δράσουμε τώρα, το τίμημα θα είναι αργότερα πολύ υψηλότερο».

11.35 Το Πεκίνο καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, απηύθυνε η Κίνα. Το Πεκίνο απέρριψε παράλληλα τον όρο «εισβολή».

11.30 Βίντεο δείχνει ρωσικά τεθωρακισμένα και στρατιωτικά κομβόι να περνούν τα σύνορα σε Κριμαία και Λευκορωσία, μπαίνοντας στην Ουκρανία.

Η βρετανική telegraph δημοσίευσε βίντεο που δείχνει στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να μπαίνουν στην Ουκρανία από την Κριμαία και τη Λευκορωσία. Οι εικόνες προέρχονται από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Tanks cross into Ukraine from Crimea and Belarus as Russian invasion begins

11.22 ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας. Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιστρέφει εσπευσμένα από την Αφρική.

11.16 Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία - Μητσοτάκης: «Καταδικάζουμε την ωμή βία»

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».

11.10 Συνεχίζεται το sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Με μεγάλη πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης αυτήν την ώρα (11.10) βρίσκεται στις 917,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -3,38%.

11.02 Σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία προανήγγειλε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει. Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας» δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

Και γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

10.58 Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν βουτιά 3% σήμερα το πρωί με τους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη. Αναλυτικά:

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2021.
  • Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,7% στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εν μέσω φόβων για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία.
  • Το άλμα στις τιμές πετρελαίου βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες που σχετίζονται με εμπορεύματα, να περιορίσει τις απώλειές του, σημειώνοντας πτώση 2,4%.
  • Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.
  • Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%.
  • Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου.

10.54 Διαψεύδει ο Λουκασένκο ότι η Λευκορωσία συμμετέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος σε αυτή την επιχείρηση», δήλωσε ο Λουκασένκο μετά τη συνάντηση με επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα, Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν καταγγείλει ότι άρματα μάχης της Λευκορωσίας πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε ουκρανικό έδαφος.

10.52 Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας καλεί στα όπλα τους πολίτες

Με τη ρωσική εισβολή σε εξέλιξη ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνικοφ κάλεσε όσους πολίτες είναι έτοιμοι και ικανοί να φέρουν όπλα, να ενταχθούν στις αμυντικές δυνάμεις της χώρας. Παράλληλα, η αστυνομία θα μοιράζει όπλα σε βετεράνους.

10.44 Αυξάνονται οι νεκροί στην Ουκρανία - Σε ποιες περιοχές έγιναν βομβαρδισμοί (χάρτης)

Βομβαρδισμοί αναφέρονται σε διάφορες περιοχές στην Ουκρανία. Εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Τουλάχιστον 8 οι νεκροί.

Χάρτης με τις περιοχές στην Ουκρανία όπου έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί ή εκρήξεις
Χάρτης με τις περιοχές στην Ουκρανία όπου έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί ή εκρήξεις @Twitter

10.34 Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις στην Ουκρανία (βίντεο)

Δημοσίευμα στη βρετανική Guardian αναφέρει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους σε μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

Βίντεο από την πόλη Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει ένα τμήμα πυραύλου στον δρόμο.

10.25 Ένταση στον ΟΗΕ - Καβγάς ανάμεσα σε Ουκρανό και Ρώσο πρέσβη

«Δεν υπάρχει καθαρτήριο για εγκληματίες πολέμου. Πάνε κατευθείαν στην κόλαση» ανέφερε ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του. Και υπογράμμισε: «Καλέστε τον Πούτιν (…) να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».

10.10 Η Ρωσία έκλεισε τη ναυσιπλοΐα στην Αζοφική Θάλασσα

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση.

«Η ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Αζοφικής Θάλασσας ανεστάλη από τις 04:00 (03:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί μέχρι νεωτέρας» αναφέρει ανακοίνωσή της η ρωσική ναυτιλιακή υπηρεσία Rosmorretchflot, την οποία επικαλείται το Interfax.

10.01 Οργή Ντράγκι για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας:

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ' αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

10.00 Η Κύπρος καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2020, στο Ντουμπάι, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Θα πρέπει να πω ότι με πολλή απογοήτευση παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί παρά σαν χώρα να καταδικάσουμε ανάλογες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο διάλογος αντί των όπλων. Παρά ταύτα παρακολουθούμε με αγωνία και εκείνο που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις που υποδηλούν πρόθεση περαιτέρω επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων».

09.55 Η Ουκρανία κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορα και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πολεμικά πλοία

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. «Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

09.58 Αναβρασμός στην Κεντρική Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία - Σε ετοιμότητα χώρες να δεχτούν πρόσφυγες

Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. «Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι αναμένει απόφαση για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόσθεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

09.49 Η Πολωνία ζητεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ

Η Πολωνία ανακοίνωσε πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων» δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Από τη μεριά του ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

09.43 Στρατιωτικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Λουκασένκο στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα χθες αμερικανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ώρες. Για την εξέλιξη αυτή που έφερε στρατιωτικά απέναντι Ρωσία Ουκρανία είχε μιλήσει έμμεσα και ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη ρωσική εισβολή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη Ρωσία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Πέμπτη (24.02) ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις. Και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter. Παράλληλα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Αυξάνονται οι νεκροί στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους 10 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς» εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες:

  • Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία),
  • στο Σούμι (βορειοανατολικά),
  • το Λουχάνσκ και
  • το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Ukraine: Smoke rises from buildings in aftermath of explosions in Kharkiv area

Παράλληλα, η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ», να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας. «Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Military vehicles on the move near Mariupol in eastern Ukraine

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία - Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή

Νωρίτερα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, στην περιοχή Ντονμπάς.

Από τη μεριά του ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά. Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ. Όπως είπε, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία. Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα». Και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις εικόνες από τη ρωσική εισβολή σε περιοχές της χώρας να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ