Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για Ουκρανία: Η σκέψη όλων μας στον ουκρανικό λαό

«Σε κανέναν δεν μπορεί να επιτραπεί να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στο παρελθόν», σημειώνει η ΠτΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «σε κανέναν δεν μπορεί να επιτραπεί να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στο παρελθόν. Η σκέψη μας είναι με τον ουκρανικό λαό». 

«Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει», αναφέρει στην ανάρτησή της στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προσθέτει: 

«Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και να αποσύρει έστω και τώρα τον στρατό της. Είμαι σίγουρη ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη αυτή την κρίσιμη ώρα. Σε κανέναν δεν μπορεί να επιτραπεί να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στο παρελθόν». 

 

 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Isaac Herzog: Συνάντηση στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε το πρωί της Πέμπτης (24/2) τον πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog, στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, με την κατάσταση να επιστρέφει στην ομαλότητα. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog © Προεδρία της Δημοκρατίας

«Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα, με την ιδιότητά σας ως Προέδρου πλέον του Κράτους του Ισραήλ και χαίρομαι που είστε εδώ. Δυστυχώς οι συνθήκες μετέβαλαν αρκετά την ροή των πραγμάτων. Σήμερα τα ξημερώματα η Ρωσία ξεκίνησε μια απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο επίθεση με βομβαρδισμούς σε πόλεις μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας. Με την επίθεση αυτή, η Ρωσία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Όπως γράφτηκε, η επίθεση αυτή κινδυνεύει ίσως να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Είναι σημαντικό ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση αυτή. Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και απώλειες και ότι η Ρωσία, την ύστατη έστω στιγμή, θα κατανοήσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και θα αποσύρει τα στρατεύματά της, σεβόμενη την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πιστεύω, επίσης, ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη αυτή την κρίσιμη ώρα και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στον 19ο αιώνα», ανέφερε στο καλωσόρισμά της η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική και περίπλοκη στιγμή της ιστορίας. Και εγώ απ’ το πρωί προβληματίζομαι για τα τεκταινόμενα, οι σκέψεις μου είναι στους αθώους πολίτες της Ουκρανίας και προσεύχομαι να επιστρέψουμε πλέον στην ομαλότητα. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να καλέσω όλους τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Ουκρανία, να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τις πρόσφορες οδούς, και η σκέψη μου βεβαίως κατευθύνεται και προς την τοπική εβραϊκή κοινότητα. Η επίσκεψή μου αυτή, εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, έρχεται να τονίσει τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των κρατών μας, αλλά επίσης και να δει τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας για το καλό μας και για το καλό της ανατολικής Μεσογείου», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης, υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. 

«Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία. Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές. Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

» Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή - Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ