Κοσμος

Forbes: Γιατί ο Πούτιν τούς βάζει όλους τόσο μακριά στο τραπέζι

Πολιτικό παιχνίδι εξουσίας ή μέτρα για τον κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν συναντά τον Όλαφ Σολτς στο μακρύ τραπέζι που είχε χρησιμοποιήσει και για τον Μακρόν
Ο Πούτιν συναντά τον Όλαφ Σολτς στο μακρύ τραπέζι που είχε χρησιμοποιήσει και για τον Μακρόν © EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN/SPUTNIK

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί μακρύ τραπέζι, όταν συναντά ξένους ηγέτες. Το Forbes προσπαθεί να δώσει απάντηση γιατί το κάνει. Τι συνέβη με Μακρόν, Σολτς και Λαβρόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στο επίκεντρο για την Ουκρανία και την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επιμένει ότι «δεν θέλουμε πόλεμο», φροντίζοντας παράλληλα να κάνει και ένα ειρωνικό σχόλιο για τα όσα υποστηρίζει η Δύση αναφορικα με το τι ώρα θα γίνει η εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Πούτιν έχει προκαλέσει συζητήσεις και για το μακρύ τραπέζι που χρησιμοποιεί, όταν συναντά ξένους ηγέτες στο Κρεμλίνο. Το έκανε στη συνάντηση με τον Μακρόν, το επανέλαβε στο τετ α τετ με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Μπορεί το Twitter να μη σταματά να τρολάρει το τραπέζι αυτό και τα memes να εμφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Το περιοδικό Forbes ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, επιχειρώντας να δώσει την απάντηση: Γίνεται για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, επιβεβαιώνει τη... μοναξιά του Πούτιν ή πιστοποιεί την επίδειξη ισχύος που επιδιώκει ο πρόεδρος της Ρωσίας με το να βάζει τους ξένους ηγέτες να κάθονται σε ένα τραπέζι 4 και 5 μέτρων. 

Το τραπέζι του Πούτιν - Γιατί είναι τόσο μεγάλο - Τι συνέβη με τον Μακρόν

Το Reuters, μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο, είχε μεταδώσει ότι ο Μακρόν κρατήθηκε σε απόσταση ασφαλείας λόγω covid. Ειδικότερα, στον πρόεδρο της Γαλλίας δόθηκαν δύο επιλογές:

  1. Είτε να αποδεχθεί ένα τεστ PCR στο οποίο θα τον υπέβαλαν οι ρωσικές αρχές και θα του επιτρεπόταν να κάτσει κοντά στον Πούτιν ή
  2. στην περίπτωση που αρνείτο, θα έπρεπε να τηρήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως και έγινε.

Πηγές από τη γαλλική προεδρία, που γνωρίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο στα Ηλύσια Πεδία, ξεκαθάρισαν: «Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμανε όχι χειραψίες και (να καθίσει) σε ένα μακρύ τραπέζι. Όμως, δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε να αποκτήσουν πρόσβαση στο DNA του προέδρου».

Putin mocked for keeping Macron so far apart at Ukraine talks

Το τραπέζι του Πούτιν δεν είναι για όλους τους ξένους ηγέτες

Η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο έκανε την εμφάνισή του και τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, ήταν στη συνάντηση του Πούτιν με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρόεδρο της Ουγγαρίας.

Το τετ α τετ είχε γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» είχε αναφέρει εκείνες τις ημέρες ότι αυτό συνέβη, καθώς έχει δημιουργηθεί μια υγειονομική «φούσκα» γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Putin Meets Orban For 12th Time! Hungary Buys Russian Gas 5 Times Cheaper Than EU Market Price!

Το σκηνικό, όμως, στη συνέχεια επαναλήφθηκε, τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Όλαφ Σολτς. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με άλλους ξένους ηγέτες που συναντήθηκε πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρόεδρος της Κίνας Ζι Τζινπίνγκ. Στη μεταξύ τους συνάντηση όχι μόνο δεν υπήρχαν αποστάσεις, αλλά τα χαμόγελα δεν σταματούσαν και οι χειραψίες ήταν μέσα στο πρόγραμμα.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ χωρίς αποστάσεις στη μεταξύ τους συνάντηση

Το γεγονός αυτό έκανε ορισμένους πολιτικούς αναλυτές να ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν βάζει σε απόστασεις τους ξένους ηγέτες της Δύσης στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδιού εξουσίας.

Γιατί ο Πούτιν έβαλε ακόμα πιο μακριά τον Λαβρόφ στο τραπέζι

Πάντως, από το... τραπέζι του Πούτιν δεν γλίτωσε ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο ισχυρός υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Πούτιν έβαλε τον Λαβρόφ σε ακόμη μακρύτερο τραπέζι σε σχέση με τον Μακρόν.

Ο λόγος αυτής της επιλογής φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη συνάντηση που είχε στις 10 Φεβρουαρίου 2022 ο Λαβρόφ με τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λις Τρας, η οποία είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό.

Η Λιζ Τρας, βρετανίδα ΥΠΕΞ, και ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα
© EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT

Σε κάθε περίπτωση το τραπέζι του Πούτιν και η μεγάλη απόσταση που κρατά από τους ξένους ηγέτες, έχει γίνει viral στα social media.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ