Κοσμος

Ουκρανία: Για περισσότερη από μια ώρα μίλησαν Πούτιν - Μακρόν

Κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν
Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν © EPA/KREMLIN POOL/SPUTNIK/POOL

Νέα επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν για την ουκρανική κρίση. Τι είπαν οι δύο άνδρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/SERGEY KOZLOV

Ουκρανία: Πληθαίνουν οι χώρες που προτρέπουν τους πολίτες τους να την εγκαταλείψουν

Φόβους πως ανά πάσα στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει λόγω μίας ρωσικής εισβολής εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι περισσότερες χώρες, προτρέποντας τους πολίτες τους που ζουν ή βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Με τη σειρά της και η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπήκοοί της στην Ουκρανία θα πρέπει να «αξιολογήσουν εάν η συνεχής παρουσία (τους) είναι απαραίτητη».

Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/SERGEY KOZLOV

Η πρεσβεία της Λιθουανίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της, προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση.

Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

«Η συμβουλή μας είναι σαφής, αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση... θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να εγκαταλείψετε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα από την Αυστραλία, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».

Οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της «αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας», ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ