Κοσμος

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Εν μέσω προειδοποιήσεων για ρωσική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο
Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο © EPA/STANISLAV KOZLIUK

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στο προσωπικό της πρεσβείας τους στο Κίεβο να εγκαταλείψει τη χώρα.

Εντολή προς το αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, το οποίο δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσαν το Σάββατο οι ΗΠΑ.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, η βασική ομάδα της πρεσβείας, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοί μας, το @StateDept και το προσωπικό των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν τις αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες και τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για την υποστήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», διευκρινίζει ακόμη στο Twitter η πρεσβεία.

Νωρίτερα, δύο διπλωματικές πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ