Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αύριο

Στόλτενμπεργκ: Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την Παρασκευή
Σύνοδος ΝΑΤΟ - ΑΡΧΕΙΟ © EPA/WILL OLIVER

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την Παρασκευή.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ: «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα»

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα. «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Ρωσία - Ουκρανία - Μακρόν: Διάγγελμά του στον γαλλικό λαό

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ζητήσει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό.

Σημειώνεται ότι τη σύγκληση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζονσον.

Ουκρανία - Σολτς: Aυτός είναι πόλεμος του Πούτιν

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της.

«Στόχος είναι να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους. Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Σολτς και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί», ανέφερε.

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ότι θα έχουν την απόλυτη στήριξη της Συμμαχίας. 

«Τους διαβεβαιώνω για την φροντίδα μας. Θα σταθούμε στο πλευρό σας», δήλωσε και επανέλαβε και εκείνος την έκκληση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ