Κοσμος

Νασίμ Τάλεμπ κατά Πούτιν: Έγραψε «δολοφόνοι» στα ελληνικά

Ο εισηγητής της θεωρίας του «Μαύρου Κύκνου» έκανε retweet τον Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Μαύρος Κύκνος
Βλαντίμιρ Πούτιν και Μαύρος Κύκνος © Pixabay

Ο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ έγραψε «δολοφόνοι» στα ελληνικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το retweet στην ανάρτηση Μακρόν για τους νεκρούς Έλληνες ομογενείς.

Ο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ έκανε retweet το post του Εμανουέλ Μακρόν για τους 10 Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία που σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο διάσημος Αμερικανο-λιβανέζος οικονομολόγος, δοκιμιογράφος, μαθηματικός, και αναλυτής κινδύνου στις επιχειρήσεις έγραψε στα ελληνικά τη λέξη «δολοφόνοι».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 5η ημέρα, με διαπραγματεύσεις να ξεκινούν σε λίγες ώρες στη Λευκορωσία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα έχει βρει «σκούρα» στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή να μην εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς οι Ουκρανοί αντιστέκονται με σθένος και η ΕΕ σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της.

Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ - Η θεωρία του μαύρου κύκνου

Ο Nassim Nicholas Taleb έγινε παγκοσμίως γνωστός για το βιβλίο του «Μαύρος Κύκνος». Θεωρείται ότι εισήγαγε τη λεγόμενη «Θεωρία του Μαύρου Κύκνου», η οποία αναφέρεται σε απρόσμενες εκπλήξεις και δυσάρεστα γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν με βάση την πρότερη εμπειρία. Βασικός πυλώνας της συγκεκριμένης θεωρίας η αρχή ότι υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο, το οποίο ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνά ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα έρθει στην καθημερινότητά του με οδυνηρές συνέπειες.

Ο 21ος αιώνας είναι γεμάτος «μαύρους κύκνους» έτοιμους να κάνουν την εμφάνισή τους εντελώς απρόσμενα και πιάνοντας απροετοίμαστους τους ανθρώπους, οι οποίοι εστιάζουν στο δέντρο και όχι στο δάσος, στη λεπτομέρεια και όχι στη συνολική εικόνα.

Το βιβλίο «Μαύρος Κύκνος» κυκλοφόρησε το 2007 και θεωρείται «ορόσημο» για τον 21ο αιώνα. Σε αυτό ο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ εξήγησε την παγκόσμια οικονομική κρίση έναν χρόνο πριν αυτή ξεσπάσει και φέρει τα πάνω κάτω. Όπως αναφέρει, ο «μαύρος κύκνος» μπορεί να αργεί αλλά πάντα έρχεται.

«Η κεντρική ιδέα αυτού του βιβλίου αφορά το πόσο εθελοτυφλούμε σχετικά με το τυχαίο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλες μεταβολές. Γιατί όλοι μας, επιστήμονες ή μη, σημαντικές προσωπικότητες ή άνθρωποι της καθημερινότητας, έχουμε αυτή την τάση να βλέπουμε τις δεκάρες και όχι τα μεγάλα ποσά; Γιατί επικεντρωνόμαστε στις λεπτομέρειες, αντί για τα σημαντικά μεγάλα γεγονότα, και τούτο παρά τις πρόδηλες αποδείξεις που υπάρχουν για τις πελώριες επιπτώσεις που αυτά έχουν; Και - αν συνεχίζετε να παρακολουθείτε τη λογική μου - γιατί το διάβασμα της εφημερίδας μας καταλήγει να "περιορίζει" τη γνώση που έχουμε για τον κόσμο;» αναφέρει ο πρόλογος στο βιβλίο.

Nassim Nicholas Taleb - Γνωμικά

 

«Η αδυναμία να προβλέψουμε παρεκκλίσεις συνεπάγεται την αδυναμία να προβλέψουμε την πορεία της Ιστορίας» και «Οι αρχαίοι ήξεραν πολύ καλά πως ο μόνος τρόπος να κατανοούμε τα γεγονότα είναι να είμαστε η αιτία τους», είναι ορισμένα μόνο από τα διάσημα γνωμικά που αποδίδονται στον Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ. Ακολουθούν άλλα 10+1 από τα σημαντικότερα:

  1. Το αγαπημένο μου χόμπι είναι να πειράζω ανθρώπους που παίρνουν τον εαυτό τους και τις γνώσεις τους πολύ στα σοβαρά και δεν έχουν το θάρρος να λένε καμιά φορά «δεν ξέρω».
  2. Η ευφυΐα έχει να κάνει με το να μη σε απασχολούν πράγματα που δεν έχουν σημασία.
  3. Ο Κάρολος Μαρξ, ένας οραματιστής, αντιλήφθηκε ότι μπορείς να χειραγωγήσεις ένα σκλάβο πολύ καλύτερα αν τον πείσεις ότι είναι ένας υπάλληλος.
  4. Να σέβεσαι αυτούς που βγάζουν το ψωμί τους ξαπλωμένοι ή όρθιοι, ποτέ αυτούς που το κάνουν καθισμένοι.
  5. Αυτοί που δεν βλέπουν ότι η μισθωτή εργασία είναι συστηματική δουλεία, είναι είτε τυφλοί είτε μισθωτοί.
  6. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ πάγου και νερού, αλλά υπάρχει μεταξύ ζωής και θανάτου: Η υπαλληλική εργασία.
  7. Είναι πιο δύσκολο να πεις όχι όταν το εννοείς.
  8. Ο εικοστός αιώνας υπήρξε η χρεοκοπία της κοινωνικής ουτοπίας. Ο εικοστός πρώτος θα είναι η χρεοκοπία της τεχνολογίας.
  9. Για να θεραπευτείς τελείως από τις εφημερίδες, να περάσεις ένα χρόνο διαβάζοντας τις εφημερίδες της προηγούμενης εβδομάδας.
  10. Όσο περισσότερα δεδομένα έχουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πνιγούμε σε αυτά.
  11. Σύγχρονη εποχή: δημιουργήσαμε νεότητα χωρίς ηρωισμό, γηρατειά χωρίς σοφία και ζωή χωρίς μεγαλείο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ