- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eπιμένει ο Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο
«Είμαστε καταδικασμένοι να μην επιτρέψουμε πόλεμο στην Ευρώπη, είπε ο Γερμανός καγκελάριος
Πούτιν και Σολτς είχαν συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες - Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη μερική απόσυρση στρατευμάτων .
Την θέση ότι «η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση για μερική απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων, ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.
Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων εκεί.
«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».
Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».
Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα διασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1, βάσει των συμφωνιών μας», τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν. Ερωτηθείς για τον Nord Stream 2, επανέλαβε ότι, ενώ έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν συνέπειες.
«Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε.
Τα κράτη της Δύσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ενώ είχαν προηγηθεί νέες προειδοποιήσεις για άμεση απειλή.
Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ένα μέρος των στρατευμάτων που προέρχονταν από τη νότια και τη δυτική Ρωσία και είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία θα αποχωρήσει, καθώς «έχει ολοκληρώσει την αποστολή του». Μέρος της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Κριμαία επίσης αποχωρεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες. «Τις εξαγγελίες πρέπει τώρα να ακολουθήσουν πράξεις», δηλώνει το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστηρίζει πάντως ότι οι αναφορές της Δύσης σε επικείμενη ρωσική εισβολή την Τετάρτη ήταν απλώς «υστερικές» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από αυτό που είχε ανακοινωθεί εξ΄αρχής, δηλαδή επιστρέφουν στους στρατώνες, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στις προβλεπόμενες στρατιωτικές ασκήσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ιρανών να βάλουν νάρκες στα Στενά
Η νύφη φορώντας λευκό νυφικό διέσχισε τον διάδρομο, με το νερό να φτάνει μέχρι τους γοφούς της
Η γερμανική βιομηχανία πιέζει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Μια αλλαγή που «ταρακουνάει» το τουριστικό μοντέλο του ήλιος-θάλασσα που είχαμε συνηθίσει
Ο γιος τους θα ονομαστεί Κίμων Θωμάς Κωνσταντίνος
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
O απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000
Συλλήψεις για την ένοπλη επίθεση που συνδέεται με διαβόητο βαρόνο κοκαΐνης
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.