Κοσμος

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αποχώρηση στρατευμάτων

Κατηγορεί τη Δύση για «υστερία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων © EPA/SERGEY KOZLOV

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αποχώρηση των δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία - Τι είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία».

Παράλληλα, κατήγγειλε τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων […] τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ουκρανικά στρατεύματα
Ουκρανικά στρατεύματα © EPA/SERGEY KOZLOV

Ουκρανικά στρατεύματα
Ουκρανικά στρατεύματα © EPA/SERGEY KOZLOV

Από την πλευρά του το Reuters σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία, εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

Νωρίτερα η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν στις βάσεις τους μονάδες ανεπτυγμένες κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ