- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους δύο δημοσιογράφους
«Αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν»
Αφγανιστάν: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν
Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά τη σύλληψή τους από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ανακοίνωσε στέλεχος του σταθμού.
Οι δύο δημοσιογράφοι του Ariana TV “αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν”, δήλωσε ο διευθυντής ειδήσεων του δικτύου Αλί Ασγάρι, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες “για λόγους ασφαλείας”.
Ο Ουάρις Χάσρατ και ο Ασλάμ Χιτζάμπ, δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Ariana TV, συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τους Ταλιμπάν και “οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία”, είχε ανακοινώσει η Ένωση Αφγανικών Μέσων Ενημέρωσης, μια νεοσυσταθείσα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξαφανίσεις αυτές.
Χωρίς να αναφερθεί στους Ταλιμπάν στέλεχος του Ariana που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε επισημάνει ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από ενόπλους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπροστά από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου την ώρα που έβγαιναν για να πάνε να φάνε. Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να διεξαγάγουν “έρευνα” για την υπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την “αδικαιολόγητη” σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. “Οι Ταλιμπάν πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση.
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ζητήσει μέσω του Twitter “έντονα από τους Ταλιμπάν να εξηγήσουν δημοσίως για ποιον λόγο κρατούν τους δημοσιογράφους του ArianaNews”.
Από τότε που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, συλλαμβάνοντας αντιφρονούντες και διαλύοντας με τη βία διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους. Πολλοί Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αυτές.
Τον Ιανουάριο δύο φεμινίστριες απήχθησαν από το σπίτι τους στην Καμπούλ αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση, σύμφωνα με πολλές ακτιβίστριες. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ένας γνωστός Αφγανός πανεπιστημιακός που επέκρινε τους Ταλιμπάν συνελήφθη και κρατήθηκε επί αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης.
Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Όμως ήδη έχουν περιορίσει τις ελευθερίες των γυναικών, επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.