- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους δύο δημοσιογράφους
«Αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν»
Αφγανιστάν: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν
Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά τη σύλληψή τους από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ανακοίνωσε στέλεχος του σταθμού.
Οι δύο δημοσιογράφοι του Ariana TV “αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν”, δήλωσε ο διευθυντής ειδήσεων του δικτύου Αλί Ασγάρι, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες “για λόγους ασφαλείας”.
Ο Ουάρις Χάσρατ και ο Ασλάμ Χιτζάμπ, δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Ariana TV, συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τους Ταλιμπάν και “οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία”, είχε ανακοινώσει η Ένωση Αφγανικών Μέσων Ενημέρωσης, μια νεοσυσταθείσα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξαφανίσεις αυτές.
Χωρίς να αναφερθεί στους Ταλιμπάν στέλεχος του Ariana που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε επισημάνει ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από ενόπλους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπροστά από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου την ώρα που έβγαιναν για να πάνε να φάνε. Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να διεξαγάγουν “έρευνα” για την υπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την “αδικαιολόγητη” σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. “Οι Ταλιμπάν πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση.
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ζητήσει μέσω του Twitter “έντονα από τους Ταλιμπάν να εξηγήσουν δημοσίως για ποιον λόγο κρατούν τους δημοσιογράφους του ArianaNews”.
Από τότε που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, συλλαμβάνοντας αντιφρονούντες και διαλύοντας με τη βία διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους. Πολλοί Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αυτές.
Τον Ιανουάριο δύο φεμινίστριες απήχθησαν από το σπίτι τους στην Καμπούλ αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση, σύμφωνα με πολλές ακτιβίστριες. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ένας γνωστός Αφγανός πανεπιστημιακός που επέκρινε τους Ταλιμπάν συνελήφθη και κρατήθηκε επί αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης.
Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Όμως ήδη έχουν περιορίσει τις ελευθερίες των γυναικών, επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
«Ντροπή σου που υποστηρίζεις τα τρομοκρατικά τέρατα της Χαμάς»
Η αποκατάσταση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί μία από τις βασικές πολιτικές του προτεραιότητες
Η συζήτηση γύρω από τη νέα διοργάνωση είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με όσα συνέβησαν το 2022
Πώς ήρθαν στην επιφάνεια τα μυστικά της επικοινωνίας των φαλαινών;
Γιατί τα επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι στην Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.