Κοσμος

Κόλαφος για τον Μπόρις Τζόνσον η έκθεση για το «partygate»

Μετά από αναμονή πολλών ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης διαμαρτύρεται στην Ντάουνινγκ Στριτ © EPA
Πολίτης διαμαρτύρεται στην Ντάουνινγκ Στριτ © EPA

Μπόρις Τζόνσον - Partygate: Kαταδικαστική είναι η έκθεση που αφορά τα πάρτι εν μέσω lockdown.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεση για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown η οποία δόθηκε τελικώς σήμερα στη δημοσιότητα, ξεχωρίζει το συμπέρασμα ότι «το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον δεν έδρασε όπως θα έπρεπε», βάσει των περιορισμών που το ίδιο είχε επιβάλει. 

«Οι συγκεντρώσεις στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εκτείνονται σε μια περίοδο 20 μηνών – μια περίοδος που ήταν μοναδική τον τελευταίο καιρό όσον αφορά την πολυπλοκότητα και το εύρος των απαιτήσεων από τους δημόσιους υπαλλήλους και βεβαίως από το ευρύ κοινό. Ολόκληρη η χώρα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Υπουργοί, ειδικοί σύμβουλοι και η Δημόσια Υπηρεσία, της οποίας είμαι περήφανη που είμαι μέρος, ήταν βασικό και αφοσιωμένο μέρος αυτής της εθνικής προσπάθειας. Ωστόσο, όπως έχω σημειώσει, ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν ή να εξελιχθούν με τον τρόπο που έγιναν. Από αυτά τα γεγονότα μπορούν να αντληθούν σημαντικά μαθήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σε όλη την κυβέρνηση. Γι αυτό δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση Γκρέι. 

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό πως η πλευρά του Μπόρις Τζόνσον παρέλαβε τελικώς, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις κάποια από τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ανώτερη κρατική λειτουργός Σου Γκρέι γύρω από τις συνθήκες μέσα στις οποίες είχαν λάβει χώρα τα αμφιλεγόμενα «πάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας.

Το Sky News μετέδωσε ότι το έγγραφο που παραδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δεν συνιστά «την ολοκληρωμένη και τελική έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προβεί σε δήλωση ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων στις 15.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος) , αφού έλαβε σήμερα το πρωί μία περιορισμένη «εκδοχή» των πορισμάτων της εσωτερικής έρευνας για τα σκάνδαλα των πάρτι της Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω lockdown, έπειτα από την ολοκλήρωσή της από την δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι και την παράδοσή της στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι τα ευρήματα της έρευνας επρόκειτο να δημοσιευθούν σήμερα στην ιστοσελίδα gov.uk όπως και τελικώς έγινε.

Το πόρισμα της έρευνας αναμενόταν αρχικά την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Σκότλαντ Γιαρντ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ανακοίνωσε την έναρξη δικής της έρευνας για την ίδια υπόθεση και ζήτησε τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας να μην υπεισέλθουν σε περιστατικά που ερευνά παράλληλα και η αστυνομία.

Πώς μπορεί να φύγει ο Τζόνσον παρότι δεν παραιτείται 

Το περιεχόμενο της κρατικής έρευνας για τα πάρτι μπορεί να κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού o oποίος δηλώνει σταθερά ότι δεν παραιτείται. Εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922, του ισχυρότερου οργάνου των Συντηρητικών), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι βουλευτές των Τόρις θα κληθούν στο σύνολό τους να κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο μυστικής ψηφοφορίας. Εάν πάνω από το 50% αυτών (180 άτομα) τον στηρίξουν, τότε ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο. Εάν το 50% αντιθέτως τον καταψηφίσει, τότε ξεκινά η διαδικασία της αντικατάστασής του μέσα από την εκλογή νέου κομματικού ηγέτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ