Κοσμος

Μπόρις Τζόνσον: Απολογία χωρίς παραίτηση για το partygate

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mπορις Τζονσον
Μπόρις Τζονσον © Getty Images/ Ideal Image

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη, αφότου ένα πόρισμα για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για αποτυχίες στην καρδιά της κυβέρνησης.

Κατά την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης για το Partygate, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στα «πράγματα που δεν έγιναν σωστά» αλλά και για τον «τρόπο» με τον οποίο η πλευρά του «χειρίστηκε το ζήτημα». 

Ο ίδιος ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά, τουλάχιστον στην εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον του κοινοβουλίου, στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί όπως του ζητά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση πλέον, έπειτα και από τη δημοσίευση μέρους της έκθεσης της Σου Γκρέι, η αντιπολίτευση. Ενδεικτική των αντιδράσεων: και η στάση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που επί της ουσίας σήμερα «άδειασε» τον Τζόνσον στο κοινοβούλιο καταγγέλλοντας μη-τήρηση των κανόνων από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ και ρίχνοντας το «μπαλάκι» στον νυν πρωθυπουργό.       

Μέρος της έκθεσης για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, δόθηκε τελικώς σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του ιστοχώρου Gov.uk.

Η περιβόητη έκθεση της Σου Γκρέι σχετικά με καταγγελίες για συγκεντρώσεις που συνιστούσαν παραβίαση των κανόνων για τον κορωνοϊό στην Ντάουνινγκ Στριτ εντόπισε «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης» στην κορυφή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τουλάχιστον ορισμένες από τις επίμαχες συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία να τηρηθούν όχι μόνο τα υψηλά πρότυπα που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης αλλά και των προτύπων που αναμένονται από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την εποχή», αναφέρει η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι στη πολυαναμενόμενη έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το πόρισμα της έρευνας αναμενόταν αρχικά την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Σκότλαντ Γιαρντ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ανακοίνωσε την έναρξη δικής της έρευνας για την ίδια υπόθεση και ζήτησε τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας να μην υπεισέλθουν σε περιστατικά που ερευνά παράλληλα και η αστυνομία.

Πώς μπορεί να φύγει ο Τζόνσον παρότι δεν παραιτείται 

Το περιεχόμενο της κρατικής έρευνας για τα πάρτι μπορεί να κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού o oποίος δηλώνει σταθερά ότι δεν παραιτείται. Εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922, του ισχυρότερου οργάνου των Συντηρητικών), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι βουλευτές των Τόρις θα κληθούν στο σύνολό τους να κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο μυστικής ψηφοφορίας. Εάν πάνω από το 50% αυτών (180 άτομα) τον στηρίξουν, τότε ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο. Εάν το 50% αντιθέτως τον καταψηφίσει, τότε ξεκινά η διαδικασία της αντικατάστασής του μέσα από την εκλογή νέου κομματικού ηγέτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ