Κοσμος

ΗΠΑ: «Συνταξιοδοτείται» ο Ανώτατος Δικαστής Μπρέιερ

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία δικαστής μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκινσμπεργκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Παραίτηση δικαστή αλλάζει τους συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των Δημοκρατικών
Ο δικαστής Stephen Breyer © JohnKant/Getty Images/Ideal Image

Προς συνταξιοδότηση οδεύει ο Ανώτατος Δικαστής Στίβεν Μπρέιερ κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει τον αντικαταστάτη του.

Εάν ο 83χρονος Μπρέιερ όντως ανακοινώσει πως αποχωρεί, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να διορίσει στη θέση του κάποιον άλλο νεότερο σε ηλικία αλλά και «φιλικό» προς τους Δημοκρατικούς ήτοι πιο «φιλελεύθερο» ως προς την ερμηνεία των δικαιωμάτων δικαστή για να τον αντικαταστήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Θα ήταν σημαντικό μάλιστα για τους Δημοκρατικούς εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατό, όσο ο Μπάιντεν είναι στην εξουσία και αν είναι δυνατόν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) του ερχόμενου Νοεμβρίου οπότε οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν την οριακή πλειοψηφία που έχουν στην Γερουσία. 

Σύμφωνα με το NBC News, ο δικαστής Μπρέιερ αναμένεται να αποχωρήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο συνολικά 27 ετών. Σε ηλικία 83 ετών, ο Μπρέιερ είναι ο μεγαλύτερος από τα συνολικά εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκινσμπεργκ. 

Η αποχώρησή του δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο (6 συντηρητικοί – τρεις φιλελεύθεροι) καθώς και εκείνος θεωρείται φιλελεύθερος. Αυτή τη στιγμή οι Τζον Ρόμπερτς, Σάμουελ Αλίτο, Νιλ Γκόρσατς, Μπρέτ Κάβανο και Έιμι Μπάρετ θεωρούνται ότι ανήκουν στην συντηρητική πλευρά, ενώ Σόνια Σοτομαγιόρ, Μπρέιερ και Έλεν Κάγκαν στην φιλελεύθερη. 

Όποιος ή όποια διαδεχθεί τον Μπρέιερ ωστόσο, σημειώνεται πως θα μείνει στη συγκεκριμένη θέση για δεκαετίες, επηρεάζοντας έτσι και την πορεία που θα έχουν οι εν λόγω συσχετισμοί στο μέλλον.  

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν είχε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στον δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες του 2020, αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διορίσει στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά μια μαύρη γυναίκα δικαστή, εάν φυσικά «αδειάσει» μια από τις θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την σπάνια ευκαιρία για πρόεδρο των ΗΠΑ να διορίσει σε μια θητεία τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ