Κοσμος

Νέα έρευνα: Πώς η μετάλλαξη Όμικρον «εκτοξεύει» τα κρούσματα

Το γράφημα που εξηγεί γιατί τρομάζουν οι επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού © EPA/ VICKIE FLORES

Τα στοιχεία έρευνας για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Το γράφημα που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού με πολλές χώρες να παίρνουν η μία μετά την άλλη αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα ένα νέο γράφημα του ερευνητή, Τέο Σάντερσον, στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, δείχνει την καμπύλη της  εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον στο Λονδίνο. Όπως σχολιάζει, πλέον, το 83% των κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι Όμικρον. «Τώρα προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα» σημειώνει. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς ή η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Αυτό που συμβαίνει με την «Όμικρον» είναι ότι παρουσιάζει ξαφνική έκρηξη, ενώ αρχικά φαίνεται να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.

Έρευνα διαψεύδει τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» για την Όμικρον

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη παραλλαγή Όμικρον με περίπου 200.00 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει το Reuters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».

Σχετικά με τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης  Όμικρον κυμαινόταν από 0% έως 20% μετά από δύο δόσεις και από 55% έως 80% μετά από αναμνηστική δόση.

Η έρευνα εκτιμά ότι αφού ληφθούν υπόψη μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου, οι πιθανότητες επαναμόλυνσης με την Όμικρον είναι 5,4 φορές μεγαλύτερες από ό,τι για επαναμόλυνση με την Δέλτα.

Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα όσων έχουν την μετάλλαξη Όμικρον

Για τα συμπτώματα της Covid από την αρχή του πρώτου πανδημικού κύματος μέχρι τώρα και κατά πόσο οι μεταλλάξεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό, μίλησε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νικόλαος Σύψας, στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής τόνισε πως στην αρχή οι ασθενείς με covid ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές. Ωστόσο όπως τόνισε τα πράγματα αλλάξαν όταν ήρθε η παραλλαγή Δέλτα.

«Πλέον κυριαρχούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε και τα πρώτα στοιχεία για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον. «Ήδη τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων δείχνουν ξανά κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει».

«Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι “Δεν γνωρίζω”, οπότε η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό», τόνισε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ